Σε ανακοίνωσή τους οι Ιατρικοί Σύλλογοι της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, δηλώνουν κάθετα αντίθετοι σε «παραθυράκια» στον αντικαπνιστικό νόμο.
«Η νομοθεσία πρέπει να εφαρμοσθεί απαρέγκλιτα, όπως ακριβώς ισχύει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο καπνός του τσιγάρου δεν σκοτώνει μόνο όσους καπνίζουν. Μπορεί να σκοτώσει κι αυτούς, που χωρίς να το θέλουν αναπνέουν τον καπνό των άλλων (παθητικό κάπνισμα). Σε αυτούς περιλαμβάνονται τόσο οι μη καπνιστές θαμώνες των καφέ και εστιατορίων, όσο και οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις, οι οποίοι χωρίς να το επιθυμούν, εισπνέουν τον καπνό και υφίστανται τις βλαβερές και αναμφισβήτητες συνέπειές του καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας τους και για τους οποίους, δυστυχώς, δεν είδαμε έως σήμερα καμία φωνή υποστήριξης των ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων τους.
Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο παθητικού καπνίσματος
Παλαιότερη μελέτη ανεβάζει τον αριθμό των ενηλίκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση που πέθαιναν μέσα σ’ ένα έτος από το παθητικό κάπνισμα σε 80.000. Αν τον αναγάγουμε στον πληθυσμό της Ελλάδας, τότε υπολογίζουμε ότι περίπου 2.000 άνθρωποι κάθε χρόνο πεθαίνουν στη χώρα μας λόγω παθητικού καπνίσματος. Παγκόσμια υπολογίζονται 600.000 θάνατοι ετησίως από το παθητικό κάπνισμα, μεταξύ των οποίων, οι 150.000 είναι παιδιά. Ήρθε η στιγμή, η Ελλάδα ν’ αλλάξει σελίδα, να τηρηθεί, επιτέλους, ο αντικαπνιστικός νόμος και να πάψουμε να αποτελούμε τη θλιβερή εξαίρεση της Ευρώπης.
Ερωτηματικά και προβληματισμό προκαλούν οι δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη υγείας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, για τροποποίηση του νόμου, λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών τους χειμερινούς μήνες στην περιοχή μας. Υπενθυμίζουμε ότι, ανάλογες και βαρύτερες καιρικές συνθήκες επικρατούν στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, όπου εφαρμόζεται απαρέγκλιτα η αντικαπνιστική νομοθεσία. Ζητούμε από την Περιφέρεια Α.Μ.-Θ., να μας πουν την επίσημη θέση τους στο ζήτημα αυτό. Όπως επίσης, θέλουμε και τη δημόσια τοποθέτηση όλων των δημάρχων της περιφέρειας σ’ αυτό το σοβαρό ζήτημα. Υπενθυμίζουμε προς όλους τους ενδιαφερομένους, ότι η πλειοψηφία των πολιτών, πάνω από τα 2/3, είναι μη-καπνιστές. Επίσης, ότι σύμφωνα με τελευταία στοιχεία ελέγχου της αστυνομίας, ο Νομός Θεσσαλονίκης κατέχει την πρωτιά στην εφαρμογή του νόμου.
Καπνιστές και μη καπνιστές ιατροί, οφείλουμε να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία προστατεύοντας τους πολίτες από τις θανατηφόρες συνέπειες του καπνίσματος. Αν για κάποιους, η εφαρμογή του νόμου σημαίνει περιορισμό των επιθυμιών τους, η μη-εφαρμογή του σημαίνει σοβαρή και συχνά ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας ΟΛΩΝ των πολιτών», αναφέρει δελτίο Τύπου.
{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/, 16/1/2020}