Την Δευτέρα 1 Απριλίου 2024 ο αρχαιολογικός χώρος Ζώνης ανοίγει και πάλι τις πύλες του στους επισκέπτες 7 μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή μας και προκάλεσε ζημιές σε τμήμα των υποδομών του αρχαιολογικού χώρου.
“Με συντονισμένες κινήσεις, στενή συνεργασία διαφόρων ειδικοτήτων και με δαπάνες του έργου «Επέκταση Εργασιών Ανάδειξης και Συντήρησης Αρχαιολογικού Χώρου Ζώνης & Αρχαίας Εγνατίας Οδού», του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που εκτελείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, καταφέραμε να καταστήσουμε τον χώρο και πάλι επισκέψιμο και λειτουργικό. “Επιπροσθέτως, εκτός από τους επισκέπτες που θέλουν να περιηγηθούν στην αρχαία πόλη, από τη Δευτέρα υποδεχόμαστε μαθητές και εκπαιδευτικούς στα εκπαιδευτικά προγράμματα που ξεκινάμε να εκπονουμε και φέτος, τόσο στη Ζώνη, όσο και στην αρχαία Εγνατία Οδό.
Και φυσικά αναμένονται κι άλλες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις μέσα στο καλοκαίρι!” αναφέρει η ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου.
Η Μεσημβρία – Ζώνη είναι μία από τις αποικίες της Σαμοθράκης που ιδρύθηκαν στα νοτιοανατολικά παράλια της Θράκης, ανάμεσα στη Μαρώνεια και την Αλεξανδρούπολη, στα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ. Η διπλή ονομασία οφείλεται στο ότι όταν ξεκίνησαν οι ανασκαφές, η θέση ήταν ευρύτερετρη γνωστή ως Μεσημβρία. Τα τελευταία ανασκαφικά δεδομένα, όμως, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται μάλλον για τη Ζώνη.
Η ανασκαφή άρχισε το 1966 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Έχει αποκαλυφθεί το τείχος, ενισχυμένο με πύργους κατά διαστήματα. Μέσα στα όρια του τείχους υπάρχουν σύνολα κατοικιών, δείγματα για τον πολεοδομικό ιστό, δύο δημόσια κτίρια, ένα ιερό Δήμητρας και ο ναός του Απόλλωνος. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα μικρό τμήμα της πόλης στα νοτιοανατολικά, που στα ελληνιστικά χρόνια απομονώθηκε, περιτειχισμένο με δικό του τείχος και αυτόνομη εσωτερική οργάνωση. Στα δυτικά της πόλης και έξω από το τείχος βρίσκεται το νεκροταφείο.
Τα σημαντικότερα μνημεία και αρχιτεκτονικά σύνολα του αρχαιολογικού χώρου είναι:
- Ιερό Δήμητρας
Μικρή κατασκευή από λευκό καλά επεξεργασμένο μάρμαρο και διαστάσεις 1.50 Χ 7.50μ. Στο εσωτερικό της βρέθηκαν αργυρά, χρυσά, επάργυρα και επίχρυσα πλακίδια με ανάγλυφες παραστάσεις σχετικές με τη λατρεία της Δήμητρας. 4ος αιώνας π.Χ. - Ιερό Απόλλωνος
Ορθογώνιο κτίσμα με διαστάσεις 9 Χ 15μ. ΄Εχει πρόναο, σηκό και σώθηκε τριβαθμιδωτή κρηπίδα. Ανήκει σε οικοδομικό συγκρότημα διαστάσεων 35 Χ 45μ. με κεντρική πλακοστρωμένη αυλή που περικλείεται από στοά. Στο εσωτερικό βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, πολλά θραύσματα κεραμικής 6ου και 5ου αιώνα π.Χ. με εγχάρακτες επιγραφές. - Κτιριακό συγκρότημα
Μέσα σε τρεις από τους χώρους βρέθηκε μεγάλος αριθμός αμφορέων. Στο μεσαίο, οι αμφορείς με το στόμιο στο έδαφος θεωρήθηκε ότι εξυπηρετούσαν την αποστράγγιση του εδάφους. 6ος-5ος αιώνας π.Χ. - Η μοναδική πύλη στα δυτικά του τείχους της πόλης.
Σώθηκε διβαθμιδωτή κρηπίδα. - Τμήμα του δυτικού τείχους
Με λέσβια τοιχοδομία. - Τμήμα του δυτικού τείχους
Υπολείμματα δύο πύργων.
πηγή https://www.e-evros.gr/ 29/3/2024