Φ. Μάρης: «Χρειαζόμαστε σημαντική χρηματοδότηση για να μπορέσουμε ν’ ανταπεξέλθουμε»
Λίγες ημέρες μετά τη «μάχη» στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης για το νέο Νόμο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο προβληματισμός πλέον είναι έντονος και στις τάξεις των Πρυτανικών Συμβουλίων. Αυτές τις ημέρες (Δευτέρα-Τετάρτη) συνεδριάζει η Σύνοδος Πρυτάνεων στην Κρήτη και σήμερα (20/07) αναμένεται να παραβρεθεί στην τελευταία ημέρα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου ν’ απαντηθούν ερωτήματα όχι μόνο για το νέο Νόμο αλλά και τα τρέχοντα λειτουργικά έξοδα των πανεπιστημίων.
Για να σχολιάσει το νέο Νόμο στο ράδιο Χρόνος 87.5fm φιλοξενήθηκε ο αντιπρύτανης Οικονομικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Φώτης Μάρης. «Έχουμε έναν πολύ μεγάλο στο μέγεθος καινούργιο Νόμο με πάνω από 400 άρθρα που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή. Περιμένουμε να τον δούμε τυπωμένο, γιατί ήδη έχουν αρχίσει να προκύπτουν ερωτήματα στον τρόπο εφαρμογής του. Νομίζω πως θα χρειαστεί προσπάθεια και υπομονή τα επόμενα χρόνια για να εφαμοστεί» είπε, ενώ δεν έκρυψε τις δικές του ενστάσεις: «οι ανησυχίες των συναδέλφων έχουν βάση κι εγώ είμαι προβληματισμένος σε κάποια σημεία. Ο Νόμος αναλαμβάνει κάποια ρίσκα πάνω πιθανόν από αυτά που θα έπρεπε». Βασική επιφύλαξη, όπως εξήγησε, είναι πως ο νέος Νόμος «είναι γραμμένος για μεγάλα πανεπιστήμια, όπως το ΕΚΠΑ ή το ΑΠΘ. Όλοι οι υπόλοιποι σ’ αυτή τη Σύνοδο έχουν την άποψη πως τα περιφερειακά πανεπιστήμια θ’ αντιμετωπίσουν προβλήματα».
Μάλιστα, στην εφαρμογή του ο νέος Νόμος προϋποθέτει μία σειρά γραφειοκρατικών και χρονοβόρων διαδικασιών εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, σε μία περίοδο ούτως ή άλλως δύσκολη λόγω επιπλέον φόρτου εξαιτίας πανδημίας κι ενεργειακής κρίσης.
Διεκδικούν επιπλέον χρηματοδότηση
Η διεκδίκηση πρόσθετης χρηματοδότησης από το Υπουργείο Παιδείας προς τα Πανεπιστήμια για την κάλυψη των αυξημένων λειτουργικών των εξόδων λόγω ενεργειακής κρίσης, θα τεθεί σήμερα ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου από τους πρυτάνεις κι αντιπρυτάνεις.
«Κυριαρχεί το κομμάτι της χρηματοδότησης, μιας που το ενεργειακό παραμένει πολύ ψηλά στην ατζέντα κι ενόψει της έναρξης της νέας χρονιάς χρειαζόμαστε σημαντική χρηματοδότηση για να μπορέσουμε ν’ ανταπεξέλθουμε» δήλωσε ο Φώτης Μάρης και ζήτησε από το Υπουργείο να μην ασχολείται μόνο με μεσο-μακροπρόθεσμους στόχους, αλλά να έχει στο νου του την καθημερινότητα και τα λειτουργικά έξοδα των ΑΕΙ.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Δήμου Μπακιρτζάκη, 20/7/2022}