Προσεκτικοί στις βουτιές τους θα πρέπει να είναι λουόμενοι το φετινό καλοκαίρι, καθώς υπάρχει έξαρση στον πληθυσμό των μωβ μεδουσών. Στην ΑΜΘ φαίνεται ότι οι κίνδυνοι είναι μικροί
Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο. Το τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν, επομένως οι λουόμενοι θα πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένοι σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση τσιμπήματος.
Παρ΄ότι είναι δύσκολο να τις αποφύγει κάποιος εντελώς, ένας διαδραστικός χάρτης του οργανισμού «iNaturalist» καταγράφει τα σημεία όπου εντοπίζονται στην ΑΜΘ. Δείτε όλο το διαδραστικό χάρτη ΕΔΩ
Συμπτώματα τσιμπήματος από μωβ μέδουσα
Οι νηματοκύστες παράγουν στο ανθρώπινο δέρμα, ερύθημα, πρήξιμο, κάψιμο όπως και μερικές φορές σοβαρές δερμονεκρωτικές, καρδιο- και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα.
Τα συμπτώματα μετά από επαφή – τσίμπημα από την μέδουσα μπορεί να είναι:
Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας, ναυτία, πτώση πίεσης, ταχυκαρδία, κεφαλαλγία, εμετός, διάρροια, σπασμός των βρόγχων, δύσπνοια.
Σε περίπτωση εμφάνισης συστηματικών συμπτωμάτων (σπάνια) όπως: υπόταση , βράχος φωνής , εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης , έμετος, είναι επιβεβλημένη η άμεση διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο.
Πώς να αντιμετωπίσετε ένα τσίμπημα από μωβ μέδουσα
Οι συμβουλές διαφέρουν ανάλογα με το είδος της μέδουσας, αλλά στους περισσότερους οδηγούς πουθενά δεν συνιστάται η εφαρμογή αμμωνίας. Επομένως, φαίνεται ότι η ιστορία για ούρηση στο τσίμπημα είναι εσφαλμένη και μάλιστα θεωρείται μάλλον επικίνδυνη για τσιμπήματα από ορισμένους τύπους μεδουσών.
Στην περίπτωση τσιμπήματος της μωβ μέδουσας, δίνονται οι ακόλουθες συμβουλές:
- Ξεπλύνετε προσεκτικά με θαλασσινό νερό χωρίς να τρίβετε την πληγείσα περιοχή.
- Εάν υπάρχει, εφαρμόστε ένα μείγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (αναλογία 1:1) για δύο λεπτά. Αυτό θα σταματήσει οποιαδήποτε περαιτέρω απελευθέρωση δηλητηρίου από τα κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα.Χρησιμοποιήστε μια πλαστική πιστωτική κάρτα, για να αφαιρέσετε τυχόν κεντριά και μείγμα μαγειρικής σόδας που έχουν ενδεχομένως παραμείνει.
- Εφαρμόστε κρύα κομπρέσα για 5-15 λεπτά. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε μια σακούλα με πάγο, ή ακόμα και κρύο ρόφημα τυλιγμένο σε ένα πανί. Ο πάγος πρέπει να μην είναι σε απευθείας επαφή με το δέρμα.
- Ανάλογα με τον βαθμό του πόνου, εφαρμόστε ξανά την κρύα κομπρέσα, εάν χρειάζεται, για άλλα 5 λεπτά.
- Εάν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό, ή φαρμακοποιό. Εκείνος πιθανώς θα σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή/και κάποια αντιφλεγμονώδη αλοιφή π.χ. 3-4% περιεκτικότητας σε λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη.
- ΜΗΝ τυλίγετε το σημείο του τσιμπήματος με επιδέσμους και ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι, φρέσκο (πόσιμο) νερό, αλκοόλ και αμμωνία, τα οποία μπορούν να επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση
{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/, 7/6/2022}