Οι πτυχές της νέας ΚΑΠ στην εκδήλωση του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης στην Κομοτηνή
Οι πτυχές και οι κατευθύνσεις της νέας ΚΑΠ αναλύθηκαν την Δευτέρα 1 Απριλίου στην Κομοτηνή, στην εκδήλωση με θέμα «Σχεδιάζοντας το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής – η ΚΑΠ μετά το 2020» που συνδιοργάνωσαν το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης με την υποστήριξη των Κέντρων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής και Ξάνθης, με εισηγητή τον κ. Δημήτρη Μελά, πρώην υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ.
Αυτή είναι μόνο μία από τη σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιεί το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης, που αφορά τη νέα ΚΑΠ και το σχεδιασμό που γίνεται στην ΕΕ για αυτή, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης κ. Τριαντάφυλλος Παπαδάκης.
Με τις Ευρωεκλογές να πλησιάζουν, θεωρεί πως είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλοι τι έχει προσφέρει η ΕΕ στη χώρα, με τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ να έχει ενδυναμώσει το ένα ετήσιο ΑΕΠ της χώρας, με σημαντική προσφορά στην ελληνική οικονομία.
Το μέλλον της όμως τους προβληματίζει, μιας και με τη διεύρυνση της ΕΕ, πιθανότητα θα υπάρξει μείωση των εισροών, για να ισοσταθμιστούν οι απολαβές από τον Προϋπολογισμό της αγροτικής πολιτικής, και θα πρέπει να δουν πώς θα γίνει μικρότερη η ζημιά για τη χώρα μας.
Ο κ. Παπαδάκης σημείωσε πως είναι σημαντικό ότι η νέα ΚΑΠ έχει πρόβλεψη για τους συμβούλους καλλιέργειας, τους οποίους θα μπορούν να επιλέγουν οι αγρότες, όμως η νέα Πολιτική θα εντάξει στις προβλέψεις της την κλιματική αλλαγή, την τεχνολογία και την γεωργία ακριβείας, όπως και περιβαλλοντικούς κανόνες και την ευζωία των ζώων.
Βέβαια ακόμα δεν έχει ψηφιστεί κάτι, και προσπαθούν στη διαπραγμάτευση για τη νέα περίοδο να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα για την χώρα μας.
Στη νέα ΚΑΠ θα μπορούν να υπάρχουν προγράμματα, για την ενίσχυση των μειονεκτικών περιοχών, που στην Ελλάδα είναι πάρα πολλές με τη Θράκη να θεωρείται εξολοκλήρου μειονεκτική περιοχή.
Επίδοση, όχι συμμόρφωση στη νέα ΚΑΠ
Ο κ. Μελάς σημείωσε πως παρόλο που η ΚΑΠ, μαζί με άλλα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, άλλαξε το τοπίο της χώρας, αντιμετώπισε δύο βασικά προβλήματα.
Το ένα είναι ότι η χώρα χειρίστηκε μεμονωμένα τον αγροτικό τομέα, και όχι ως αγροτοδιατροφικό, απομονώνοντας την πρωτογενή παραγωγή, ενώ θα μπορούσε, συνδυαστικά, με την μεταποίηση και τον τριτογενή τομέα, μέσα σε ένα κοινό θεσμικό πλαίσιο, να πετύχει πολύ μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία.
Το δεύτερο είναι η ελλειμματικότητα στον συνεργατισμό. Ακόμα και στις χώρες με παρόμοια χαρακτηριστικά με την Ελλάδα, ο συνεργατισμός βρίσκεται στο 50-60%, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι της πρωτογενούς παραγωγής να ασκούν πολιτική μέσα από αυτό, και να διεκδικούν με αξιώσεις καλύτερες τιμές και διείσδυση σε αγορές. Αντίθετα στην Ελλάδα βρισκόμαστε μόλις στο 11%.
Ο ίδιος θεωρεί πως ο θεσμός των Συνεταιρισμών είναι εξαιρετικά πολύτιμος, και το ότι απαξιώθηκε ή δεν δούλεψε, οφείλεται σε λάθη πολιτικών ή προσώπων, όμως σε όλη την Ευρώπη λειτουργεί στο μέγιστο βαθμό, και είναι στο χέρι των αγροτών να τον επαναφέρουν και να έχουν θετικά αποτελέσματα.
Στη νέα ΚΑΠ, αυτά τα στοιχεία επιβάλλονται, μιας και μέσω ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου ζητείται η αρμονική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων, για να επωφεληθούν από τους πόρους. Η νέα ΚΑΠ, ανέφερε, είναι επίδοσης όχι συμμόρφωσης. Επομένως ό,τι παραπάνω κάνουμε καλύτερο, τόσο περισσότερα οφέλη θα έχουμε.
Για αυτό θεωρεί πως πρέπει να υπάρχει συνεργασία για να επωφεληθούν μιας ευέλικτης ΚΑΠ, στην οποία η χώρα μας θα γράψει τους κανόνες, αλλά θα πρέπει και να τα τηρήσει, φέρνοντας μια διαφορετική θεώρηση του αγροτοδιατροφικού τομέα στην Ελλάδα.
Επισήμανε δε πως θα υπάρχουν σαφώς περισσότερες απαιτήσεις και διαπραγματεύσιμα θέματα στη νέα ΚΑΠ, καθώς έχει μεγάλη ευελιξία στην εφαρμογή των μέτρων, με μια βεντάλια μέτρων από τους παραγωγούς, που θα δοκιμάζουν, ανάλογα με το κόστος να τα αλλάξουν, αρκεί να επιτυγχάνεται ο στόχος. Ταυτόχρονα το κράτος θα πρέπει να διεκδικήσει μέτρα που ανταποκρίνονται στο μεσογειακό χαρακτήρα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, για να μην εφαρμόζονται δαπανηρά μέτρα, που δεν αποδίδουν.
{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr/, του Κώστα Μαρκενδούδη, 3/4/2019}