Ο Κώστας Διαμαντάκης δημοσιοποιεί την αγανάκτηση των ψαράδων από την πολυεπίπεδη τουρκική προκλητικότητα
Λίγες μέρες έχουν περάσει μόνο από τότε που η Τουρκία ανακοίνωσε με αρκετό θράσος ότι «χρειάζεται» σχεδόν όλο το Αιγαίο και σχεδόν για όλο το χρόνο προκειμένου να εκτελέσει ασκήσεις – ο λόγος δηλαδή για τις NAVTEX των τελευταίων ημερών, μία εκ των οποίων δεσμεύει ένα μεγάλο πεδίο μεταξύ Σαμοθράκης, Θάσου και Λήμνου.
Πέρα από τις γεωστρατηγικές αναλύσεις που έχουν γίνει επί του θέματος αυτές τις ημέρες, υπάρχει και άλλη μία διάσταση η οποία αναδείχθηκε μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm διά στόματος Κώστα Διαμαντάκη. Ο κος Διαμαντάκης προεδρεύει του αλιευτικού συνεταιρισμού Φαναρίου, όπερ σημαίνει ότι γνωρίζει το Θρακικό Πέλαγος πολύ καλά και είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι η περιοχή που δέσμευσαν οι Τούρκοι στο βόρειο Αιγαίο «είναι ένας πολύ πλούσιος ψαρότοπος» και ειδικά για τις μηχανότρατες. «Εκεί βγάζουν το μπακαλιάρο, την καραβίδα, τον πρόσφυγα και το χειμώνα σε ξιφία και τόνο. Τα μισά ψάρια που τρώει η Ελλάδα τα τρώει από τέτοιες περιοχές και από αυτήν την περιοχή» λέει χαρακτηριστικά.
Πάντα από τον ίδιο, προκύπτει η πληροφορία ότι και από τη Ροδόπη οι μηχανότρατες «τα μεγάλα σκάφη» και τα «μεγάλα παράκτια» επιλέγουν τη συγκεκριμένη περιοχή και ως φαίνεται το ίδιο θα συνεχίσουν να κάνουν παρά τη NAVTEX της γείτονος.
«Ο κάθε καπετάνιος έχει υποχρεώσεις σε τράπεζες, εφορία, ΙΚΑ, προσωπικό και δε νομίζω να σκεφτεί πολύ-πολύ πότε θα δεήσει του κου Ερντογάν να στείλει καράβι εκεί να κάνει μια βόλτα. Τώρα, αν δούμε μεγάλη κίνηση (θα φύγουμε)» λέει ο κος Διαμαντάκης θίγοντας επί της ουσίας τόσο τη μεγάλη έκταση που δέσμευσε η Τουρκία, αλλά και την εκτεταμένη χρονική διάρκεια αυτής της δέσμευσης, που αποτρέπει τους ψαράδες από το να πειθαρχήσουν. «Και τι θα γίνει δηλαδή; Δεν θα πάμε όλο το χρόνο να ψαρέψουμε; Ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα;» διερωτάται και εξηγεί ότι αντίστοιχες δεσμεύσεις θαλασσίων πεδίων κάνει και το πολεμικό ναυτικό της Ελλάδας, όμως «αυτό γίνεται για μία, δύο, τρεις μέρες» εξ ου και οι αλιείς πειθαρχούν. Για τυχόν «συμμόρφωση» των Ελλήνων ψαράδων στην τουρκική NAVTEX «δε νομίζω ότι θα γίνει αυτό το πράμα» λέει ο κος Διαμαντάκης.
Σε δύο επίπεδα ο αθέμιτος ανταγωνισμός των ψαράδων εκατέρωθεν του Αιγαίου
Η εκτενής και εκτεταμένη NAVTEX εκλαμβάνεται από τους Έλληνες ψαράδες ως ένα νέο «όπλο» στον πόλεμο που κάνει η Τουρκία εναντίον τους και μάλιστα εν πολλοίς καινούργιο, καθώς μέχρι τώρα είχαν να αντιμετωπίσουν μόνο τους Τούρκους «συναδέλφους» τους, οι οποίοι «σε πονηρές ώρες» ψαρεύουν ακόμη και εκτός των έξι μιλίων. Σε κάθε περίπτωση όμως, ακόμη και αν δεν παραβιάζουν τα χωρικά ύδατα «αυτοί (εν. οι Τούρκοι ψαράδες) παν πάντα συνοδεία. Εκεί που υπάρχουν τα δικά τους μεγάλα αλιευτικά, υπάρχει και σκάφος της τουρκικής εξουσίας για να τα προστατεύει. Όλα γίνονται βάσει σχεδίου» τονίζει ο κος Διαμαντάκης.
Την ίδια ώρα όμως οι ψαράδες (και) της Ροδόπης δηλώνουν απροστάτευτοι μπροστά σε αυτή την κατάσταση που τείνει να παγιωθεί στο βόρειο Αιγαίο, αφού «αν δεν επέμβουν οι αρχές, ποιος θα επέμβει;», όπως λέει ο κος Διαμαντάκης.
«Αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι ότι τους βλέπουμε να ψαρεύουν σε περιοχές που δεν υπάρχουν ψάρια. Τα αλιεύματα που βγάζουν αυτοί σίγουρα απαγορεύονται και μάλιστα με παράνομα εργαλεία. Δηλαδή βγάζουν πολύ ψιλό γαύρο με τεσσάρι δίχτυ, όταν εμείς χρησιμοποιούμε εννιάρι ή δεκάρι» συμπληρώνει ο ψαράς και καταλήγει επισημαίνοντας ότι πέρα από τα τεχνητά προβλήματα, η θάλασσα έτσι κι αλλιώς έχει και τα δικά της «φυσικά» προβλήματα που δυσχεραίνουν την άσκηση του επαγγέλματος: «Το μεροκάματο στους ψαράδες είναι πάντα δύσκολο. Δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με τον καιρό. Έχουμε και τα δελφίνια, τα οποία τα αγαπάμε, αλλά μέχρι ένος σημείου. Είναι οι χελώνες τις οποίες αγαπάμε, αλλά κι αυτές κάνουν μεγάλη ζημιά. Είναι οι κανονισμοί, οι απαγορεύσεις».
Κι όλα αυτά, την ώρα που βλέπουν τους Τούρκους συναδέλφους τους να τους παίρνουν το μεροκάματο μέσα από τα χέρια και λίγες μέρες μετά η ψαριά να έρχεται στην Ελλάδα, απλά, πλέον ως «εισαγόμενη».
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Δήμου Μπακιρτζάκη, 14/1/2020}