Μέσα από την κατάταξη των Smart Cities και τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Κίνα, η Αλεξανδρούπολη θα βραβευτεί για τα βήματά της στον ενεργειακό τομέα, το διάστημα 8 με 10 Σεπτέμβρη στην Κίνα.
Ο αντιδήμαρχος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Δήμου Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Φαλέκας, είναι ο άνθρωπος που διαμορφώνει την ενεργειακή ταυτότητα της Αλεξανδρούπολης, τοποθετώντας τον Έβρο στον διεθνή χάρτη.
Ο ενεργειακός σχεδιασμός με ορθή στρατηγική οδήγησε στην ανάδειξη αναδόχου, μέσα από διεθνή διαγωνισμό, για την κατασκευή του συστήματος γεωθερμικής τηλεθέρμανσης, αγροτικής και αστικής, προϋπολογισμού 6,6 εκατ. ευρώ και διάρκειας 18 μηνών.
Το έργο αφορά στην κατασκευή 18 χλμ. δικτύων αγωγών τηλεθέρμανσης, δύο γεωθερμικές γεωτρήσεις επανεισαγωγής έως 550 μέτρων εκάστη και τη δημιουργία ενός θερμικού σταθμού 220 τ.μ. στην Άνθεια.
Η Οικονομική Επιτροπή του δήμου ενέκρινε το πρώτο αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου, που φαίνεται πως θα είναι και ο οριστικός.
Παραγωγικός τομέας
Η χρήση γεωθερμίας στον πρωτογενή τομέα κινητοποίησε τρεις ενδιαφερόμενους, που καλύπτουν 45 από τα συνολικά 70 στρέμματα που μπορούν να εξυπηρετηθούν με φθηνή ενέργεια. Για την έκταση των 30 στρεμμάτων που απομένει, αναμένεται να βγει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Ήδη στήθηκε το πρώτο θερμοκήπιο τριών στρεμμάτων με κηπευτικά στην Άνθεια, από αγρότη που διαθέτει συνολική έκταση 15 στρεμμάτων και αναμένει να ολοκληρωθεί το έργο για να συνδεθεί με τη γεωθερμία. Ένας ακόμη παραγωγός θα στήσει θερμοκήπιο, ενώ μια ομάδα επιστημόνων επενδύει στη σπιρουλίνα σε έκταση 15 στρεμμάτων, μέσα από μια καινοτόμα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα προσέγγιση.
Την επόμενη δεκαετία, η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει έντονα καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα πολλές καλλιέργειες να αποκτήσουν προβλήματα επιβίωσης. Αντίθετα, τα θερμοκήπια συνιστούν μια ασφαλή διέξοδο για την παραγωγή αγροτικών διατροφικών προϊόντων. Ο κ. Φαλέκας επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει πάνω από 100 γεωθερμικά πεδία, που δείχνουν τον δρόμο στους αγρότες.
Αρωγός στις προσπάθειες του δήμου για αξιοποίηση των ΑΠΕ στέκεται ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης. Ο αντιδήμαρχος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι είχε εισηγηθεί στο υπουργείο την απορριπτόμενη ενέργεια, καθώς σε συνεργασία με τον ΤΑΠ θα παρέχεται ζεστό νερό στην τοπική κοινωνία του Έβρου από τον σταθμό συμπίεσης του αγωγού και πλέον τα ευρωπαϊκά συγγράμματα την αναφέρουν, κατόπιν εισήγησης του Έλληνα υπουργού. Προσθέτει ότι, για πρώτη φορά, θα δοθούν χρηματοδοτήσεις για τηλεθέρμανση και χρήση της απορριπτόμενης ενέργειας, παρέχοντας φθηνή ενέργεια στους πολίτες.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.evros24.gr/, της Μαρίας Αμπατζή, 9/8/2018}