Ένωσαν δυνάμεις ΚΠΕ Μαρώνειας και σύλλογος γυναικών Ιμέρου, “θέλουμε να μάθουν και οι νεότεροι να κάνουν τα παραδοσιακά” λέει η έμπειρη μαγείρισσα Χρυσάνθη Θεοδωρίδου
Στον Ίμερο διασώζουν την παράδοση, μέσα από παραδοσιακές συνταγές, μέσα από τους ίδιους τους ανθρώπους, από γενιά σε γενιά. Σε μία τέτοια ευχάριστη διαπίστωση ήμασταν μάρτυρες το πρωί της Κυριακής 18 Νοεμβρίου, όταν ο “Χ” βρέθηκε στον Ίμερο, για να καταγράψει μία όμορφη εκδήλωση, ένα εργαστήριο με θέμα “τα προϊόντα του τόπου μας”, με στόχο την διατήρηση των παραδοσιακών συνταγών.
Πιο συγκεκριμένα, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μαρώνειας, σε συνεργασία με τον σύλλογο γυναικών Ιμέρου, διοργάνωσαν το συγκεκριμένο εργαστήριο στον χώρο του ΚΠΕ Μαρώνειας, στο παλιό δημοτικό σχολείο Ιμέρου. Το εργαστήρι απευθυνόταν σε ενήλικες και είχε αθρόα συμμετοχή (περί των 45 ατόμων), κυρίως φυσικά από γυναίκες του Ιμέρου, αλλά όχι μόνο. Στόχος της δράσης ήταν η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων σε θέματα που αφορούν την διατήρηση των παραδοσιακών συνταγών μέσα από εργαστήρια παρασκευής εποχιακών παρασκευών.
“Αποφασίσαμε μαζί με τον πολιτιστικό σύλλογο γυναικών Ιμέρου, να διοργανώσουμε αυτό το βιωματικό εργαστήριο”, θα πει στον “Χ” η υπεύθυνη του ΚΠΕ Μαρώνειας Δάφνη Κυνδελέρου, θυμίζοντάς μας επίσης πως “την συγκεκριμένη δράση την είχαμε ξανακάνει τον Οκτώβριο του ’16, όταν είχαμε παρασκευάσει τραχανά και γιουφκάδες, και φέτος αποφασίσαμε να την συνεχίσουμε αλλά με κάτι διαφορετικό. Επειδή ξεκίνησε η Σαρακοστή (σ.σ. Χριστουγέννων) σκεφτήκαμε όσοι μας επισκεφτούν στο κέντρο, να κάνουν διάφορα τουρσιά κι ένα γλυκό του κουταλιού”.
Η κα Κυνδελέρου διαπιστώνει: “Διασώζουμε τα παραδοσιακά και τοπικά προϊόντα, γιατί οι κυρίες του Ιμέρου με αυτά ασχολούνται καθημερινά, ανάλογα με τις ημέρες και τις εποχές. Θέλουμε να προβάλουμε τα τοπικά προϊόντα και να μεταφέρουμε τις γνώσεις αυτές από γενιά σε γενιά”.
Μια έμπειρη και φιλόξενη μαγείρισσα
Την ευκαιρία να γνωρίσουμε την έμπειρη μαγείρισσα, που επεφύλασσε κεράσματα για όλους, είχαμε το κυριακάτικο εκείνο πρωινό. Στον Ίμερο συναντήσαμε την Χρυσάνθη Θεοδωρίδου, μέλος του τοπικού συλλόγου γυναικών και μόνιμη κάτοικο Ιμέρου. Μας ενημέρωσε αρχικά ότι περί των 50 γυναικών παραμένουν δραστήριες και κοντά στον τοπικό σύλλογο και μας έδωσε μερικές αναφορές για το εργαστήριο: “Η κα Δάφνη θέλησε να κάνουμε ένα βιωματικό εργαστήριο, όπως κάναμε πρόπερσι, ενώ φέτος είπαμε να κάνουμε τα παραδοσιακά μας τουρσιά και το γλυκό του κουταλιού καρότο”.
Όπως είπε σε άλλο σημείο του λόγου της “θέλουμε να μάθουν και οι νεότεροι να κάνουν τα παραδοσιακά πράγματα. Μπορούν να τα βρουν και στο διαδίκτυο, αλλά ο παραδοσιακός τρόπος είναι διαφορετικός”.
Όσον αφορά στο μαγειρικό σκέλος, θα προσπαθήσουμε να αποδώσουμε όσα μας είπε σωστά: Φτιάχνουμε τουρλού τουρσί – κόβουμε το λάχανο, το καρότο, το σέλινο, το κουνουπίδι, την ντομάτα την πράσινη, το αλατίζουμε, το αφήνουμε για λίγες ώρες, και μετά βάζουμε μία κουταλιά ξινό, βάζουμε το νερό και το δοκιμάζουμε να μην είναι πολύ αλμυρό, λέει για την πρώτη συνταγή σε αδρές γραμμές και στη συνέχεια μας εξηγεί κι άλλα μαγειρικά μυστικά που προσδοκεί να περάσουν από γενιά σε γενιά, όπως για παράδειγμα το γλυκό καρότο: Καθαρίζουμε τα καρότα, τα κόβουμε σε ροδέλες όχι πολύ λεπτές, ζεματάμε λίγο αλλά όχι πολύ μέχρι να μαλακώσει, ετοιμάζουμε το σιρόπι ‘να πυκτώσει’ καλά, το βράζουμε, το αφήνουμε για ένα βράδυ πάντα, για να βγάλει το ζουμί που έχει μέσα το καρότο και μετά ξανά πάλι και μία κουταλιά στο κιλό ξινό.
Βεβαίως, για την κα Χρυσάνθη, το “φίλεμα” δεν είναι μια άγνωστη έννοια, καθώς όποιος περνάει από το μαγαζί που διατηρεί στον Ίμερο, συνήθως φεύγει και με ένα βαζάκι ή ένα κυπελάκι τουρσί ή γλυκό.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 21/11/2018}