Επιτυχής χαρακτηρίζεται η φετινή Αντιπυρική περίοδος – Κάηκαν λιγότερες εκτάσεις.
Η φετινή αντιπυρική περίοδος, έφτασε στο τέλος της και η Διοίκηση Πυροσβεστικών υπηρεσιών Ν.’Εβρου, θεωρεί υποχρέωσή της να ευχαριστήσει δημόσια, κατ’ αρχήν όλους τους Πυροσβέστες και Πυροσβέστριες, τους Π.Π.Υ. και τους εποχικούς Δασοπυροσβέστες των Υπηρεσιών του Νομού Έβρου, τους Εθελοντές Πυροσβέστες των Π.Υ και του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Φερών, τους πολίτες και αγρότες του Νομού για την εξαιρετικά ώριμη συμπεριφορά που επέδειξαν ,την πιστή εφαρμογή των οδηγιών μας καθ’ όλη της διάρκεια της περιόδου και την αποφυγή απερίσκεπτων ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιές.
Τους υπόλοιπους φορείς – αρχές και υπηρεσίες που συνεργάστηκαν μαζί μας (Τμήματα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και των Δήμων- Δασαρχεία του Νομού την ΕΛΑΣ και τις Ε.Δ), καθώς επίσης και τους εθελοντικούς συλλόγους και ιδιαίτερα αυτόν που εκπροσωπεί τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης, τα μέλη των οποίων βοήθησαν ενεργά ,κυρίως στην πρόληψη αλλά και στην καταστολή όπου αυτό απαιτήθηκε κατάσβεσης πυρκαγιών καθώς και όλα τα ΜΜΕ του Νομού μας (Ηλεκτρονικά-έντυπα-τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά) για την μέγιστη συμβολή τους στην καμπάνια για την πρόληψη κατά των πυρκαγιών με την αναμετάδοση ενημερωτικών μηνυμάτων αλλά και για την προβολή του έργου μας.
Η φετινή αντιπυρική περίοδος, ήταν μια απαιτητική περίοδος κατά την οποία το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων του Νομού, ήταν συνεχώς σε αυξημένη ετοιμότητα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων που σχεδόν πάντα πνέουν τους θερινούς μήνες στον Νομό Έβρου γι΄αυτό και τον καθιστούν έναν από τους πλέον επικίνδυνους στην χώρα.
Χαρακτηριστικό της φετινής αντιπυρικής περιόδου ήταν η σχετικά μικρότερη περίοδος των μελτεμιών (Αύγουστος & Σεπτέμβριος) και η έντασή τους, και η ύπαρξη κάποιων βροχοπτώσεων έως και τον μήνα Ιούλιο που βοήθησαν στον να διατηρηθεί η σχετική υγρασία τον μήνα Αύγουστο σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Ενώ τους μήνες Σεπτέμβριο & Οκτώβριο επικράτησε παρατεταμένη ξηρασία & ανομβρία.
Η φετινή αντιπυρική περίοδος χαρακτηρίστηκε από τον μεγάλο αριθμό πυρκαγιών (11) που εκδηλώθηκαν σε σημαντικές δασικές εκτάσεις του Νοτίου ’Εβρου από πτώση κεραυνών (Κίρκη, Αισύμη, Κοίλα, Καβησός, Λευκίμη) αλλά χάρη στην άμεση αντιμετώπισή τους δεν έλαβαν σημαντικές διαστάσεις, καθώς επίσης και από την σημαντική μείωση των καιόμενων εκτάσεων.
(Συνολικά κατά την διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου οι ημέρες υψηλής επικινδυνότητας στον Νομό Έβρου και την Σαμοθράκη, με βάση τον δείκτη ήταν ( 31 ημέρες με δείκτη 3 & 4 ημέρες δείκτης 4 όλες, τους μήνες Αύγουστο & Σεπτέμβριο ενώ πέρυσι ήταν 28 ημέρες με δείκτη 3 και 2 με δείκτη 4).
Συγκριτικά δηλαδή παρατηρούμε ότι φέτος η υψηλή επικινδυνότητα ξεκίνησε τον μήνα Αύγουστο λόγω των βροχοπτώσεων τους μήνες Ιούνιο & Ιούλιο.
Οι Υπηρεσίες μας ανταπεξήλθαν αποτελεσματικά και κατάφεραν να περιορίσουν γρήγορα στο σύνολό τους, τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν, χάρη στην αυξημένη ετοιμότητα και επαγγελματισμό που επέδειξε το προσωπικό τους. Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι να έχουμε αναλογικά με τον αριθμό των πυρκαγιών μικρό αριθμό καιομένων εκτάσεων.
Αναλυτικά σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:
ΣΥΝΟΛΙΚΑ στον Νομό Έβρου και την Ν.Σαμοθράκη εκδηλώθηκαν φέτος διακόσιες πέντε πυρκαγιές (205 έναντι 232 πέρυσι) και κάηκαν συνολικά χίλια τριακόσια τρία (1.303 έναντι2.928 πέρυσι) στρέμματα μικτής έκτασης. Δηλαδή είχαμε τον ίδιο αριθμό πυρκαγιών αλλά μεγάλη μείωση των καιόμενων εκτάσεων(60%) περίπου. Ο μεγαλύτερος αριθμός πυρκαγιών εκδηλώθηκε στην περιοχή ευθύνης της Π.Υ Διδυμοτείχου(71) και ο μεγαλύτερος αριθμός καιόμενων στρεμμάτων στην περιοχή ευθύνης της Π.Υ Αλεξανδρούπολης(578 στρέμματα).Οι πυρκαγιές με την μεγαλύτερη επικινδυνότητα (δασικές) εκδηλώθηκαν στην περιοχή ευθύνης της Π.Υ Αλεξανδρούπολης κυρίως από την πτώση κεραυνών.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
Α) Στην περιοχή ευθύνης της Π.Υ Αλεξανδρούπολης και του Πυρ/κού Κλιμακίου Σαμοθράκης εκδηλώθηκαν συνολικά (69) Αγροτικές και δασικές πυρκαγιές και κάηκαν (578) στρέμματα εκ των οποίων τα( 240 ) αφορούν Δάση τα (125) Δασικές Εκτάσεις και τα υπόλοιπα στρέμματα Χορτολιβαδικές εκτάσεις, υπολείμματα καλλιεργειών και γεωργικές εκτάσεις.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι φέτος είχαμε περίπου τον ίδιο αριθμό πυρκαγιών, σε σχέση με πέρυσι (69 έναντι 72), αλλά είχαμε μείωση των καιόμενων εκτάσεων (578 έναντι 1209 στρεμμάτων πέρυσι).Η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην περιοχή ευθύνης της Π,Υ Αλεξανδρούπολης ήταν αυτή της Λευκίμης κατά την οποία κάηκαν (200) στρέμματα Δάσους από πτώση κεραυνού.
Β)Στην περιοχή ευθύνης της Π.Υ Διδυμοτείχου και του Π/Κ Σουφλίου εκδηλώθηκαν συνολικά εβδομήντα μία (71) δασικές και Αγροτικές πυρκαγιές και κάηκαν (294)στρέμματα. Από αυτές τις πυρκαγιές μία(1) αφορούσε Δάσος(Τσίγκλα) και οι υπόλοιπες χορτολιβαδικές ,γεωργικές εκτάσεις και υπολείμματα καλλιεργειών.
Aπό τα παραπάνω προκύπτει ότι φέτος είχαμε μικρή μείωση συνολικά των πυρκαγιών(71 έναντι 92 πέρυσι) καθώς και αρκετά μεγάλη μείωση των καιόμενων στρεμμάτων (294 έναντι 1.145 πέρυσι) .
Γ) Στην περιοχή ευθύνης της Π.Υ Ορεστιάδας και του Π/Κ Δικαίων εκδηλώθηκαν συνολικά εξήντα πέντε (65) Δασικές & Αγροτικές πυρκαγιές και κάηκαν (430) στρέμματα. Όλες οι πυρκαγιές αφορούσαν Αγροτικές ,χορτολιβαδικές ,γεωργικές εκτάσεις και υπολείμματα καλλιεργειών
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι φέτος είχαμε μικρή αύξηση του αριθμού πυρκαγιών (65 έναντι 42 πέρυσι) με μικρή μείωση των καιόμενων στρεμμάτων (430 έναντι 575 πέρυσι) ..
Συμπέρασμα
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι φέτος συνολικά είχαμε περίπου τον ίδιο αριθμό πυρκαγιών στον Ν.’Εβρου και αισθητή μείωση των καιομένων στρεμμάτων και αυτό οφείλεται στο γεγονός αφενός μεν, των σχετικά ευνοϊκών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τους μήνες Ιούνιο & Ιούλιο (βροχοπτώσεις-υψηλή σχετική υγρασία όχι πολύ υψηλές θερμοκρασίες κ.λ.π) και κυρίως στην σύνεση & συμμόρφωση των αγροτών του Νομού και κυρίως του Βορείου Έβρου οι οποίοι ακόμη και τους μήνες Σεπτέμβριο & Οκτώβριο που επικράτησε παρατεταμένη ανομβρία έδειξαν μεγάλη ωριμότητα και δεν προέβησαν σε απερίσκεπτες ενέργειες με απρόβλεπτα αποτελέσματα.
ΑΙΤΙΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ: Oι αιτίες των πυρκαγιών ποικίλουν. Οι περισσότερες πυρκαγιές οφείλονται σε αμέλεια ,αλλά την φετινή περίοδο παρατηρήθηκαν περιπτώσεις πυρκαγιών που οφείλονται σε εμπρησμό από πρόθεση στην Δασική περιοχή της Πυλαίας-Καβησού). Επίσης φέτος ένας ικανός αριθμός πυρκαγιών(11) οφείλονται σε πτώση κεραυνών σε ευαίσθητες Δασικές εκτάσεις του Νοτίου Έβρου (Λευκίμη,Αισύμη,Κοίλα,Κίρκη) .
Ο Διοικητής Π.Υ. Έβρου, Κων/νος Β.Κούκουρας, Πύραρχος
{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr/, 6/11/2018}