Το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία (Κ.Δ.Η.Φ.) εγκαινιάστηκε, βελτιώνεται και λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία. – Στόχος πλέον είναι η κατασκευή της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) και σε αυτό μπορούμε όλοι μας να βοηθήσουμε
Εγκαινιάστηκε στις 9 Ιουνίου 2018 επί της προέδρου Νατάσας Λιβεριάδου, κι έκτοτε συνεχώς βελτιώνεται. Πρόκειται για την στέγη του συλλόγου μέριμνας ατόμων με αναπηρία νοητικής υστέρησης ν. Ροδόπης Άγιοι Θεόδωροι, που βρίσκεται στο 6ο χιλιόμετρο Κομοτηνής – Ιάσμου. Η στέγη είναι αποτέλεσμα ενός πάντα δραστήριου και ευαισθητοποιημένου διοικητικού συμβουλίου υπό την προεδρία της κας Λιβεριάδου, της δωρεάς – μαμούθ του αείμνηστου Νικόλαου Κάρρα, των δωρεών, διαχρονικά, εκατοντάδων πολιτών της Ροδόπης κι όχι μόνο και της παραχώρησης της έκτασης από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά την θητεία του γ.γ. Δημητρίου Σταμάτη, αλλά και άλλων αφανών συντελεστών.
Τον Ιούλιο του 2012, ο σύλλογος ξεκίνησε την ανέγερση, σε πρώτη φάση, του κτιρίου ΚΔΗΘ (κέντρο διημέρευσης – ημερήσιας φροντίδας ΑμεΑ) “αξίΖΩ” – το οποίο είναι το υπάρχον κτίριο που εγκαινιάστηκε – καθώς και την περίφραξη και τον εξωραϊσμό του οικοπέδου των ΣΥΔ (στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης ΑμεΑ) εντός του οικοπέδου συνολικού εμβαδού 6.000 τ.μ. Αυτές οι στέγες αποτελούν και το μεγάλο όνειρο των ανθρώπων του συλλόγου, καθώς θα επιτρέψουν στα άτομα με αναπηρία, ιδίως όσα οι γονείς τους έχουν φύγει από τη ζωή, να βρουν πραγματικά ένα “σπίτι”.
Προσεχώς ξεκινάει και η απογευματινή βάρδια φιλοξενίας
Αυτή την στιγμή στην στέγη απασχολούνται 28 ΑμεΑ καθημερινά, ώρες 8:00 με 15:00, από το προσωπικό της στέγης, ήτοι κοινωνικούς λειτουργούς, παιδαγωγούς, γυμναστές, εργοθεραπεύτρια, λογοθεραπεύτρια, ψυχολόγο, προσεχώς μουσικοθεραπεύτρια, με τη βοήθεια και φοιτητών Κοινωνικών Επιστημών (κατεύθυνση κοινωνικής εργασίας) και ΤΕΦΑΑ (κατεύθυνση ειδικής αγωγής). “Το κέντρο διημέρευσης – ημερήσιας φροντίδας δημιουργήθηκε από γονείς ατόμων με αναπηρία και από ευαισθητοποιημένους ανθρώπους της Ροδόπης. Ο στόχος είναι η παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας και η προάσπιση των δικαιωμάτων ΑμεΑ”, υπενθύμισε στον “Χ” η Ιωάννα Ντίνα, κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη της δομής, για να ενημερώσει ότι “αυτή την στιγμή έχουμε 28 παιδιά στην πρωινή βάρδια και άμεσα – ίσως από τον Νοέμβριο – θα ξεκινήσουμε και την απογευματινή βάρδια που για αρχή θα ξεκινήσει με λιγότερα παιδιά”. “Δεχόμαστε αιτήσεις και η τοπική κοινωνία είναι ενήμερη”, είπε η κα Ντίνα, επισημαίνοντας επίσης πως “δεχόμαστε αιτήσεις από όλα τα άτομα με αναπηρία, ακόμη και με κινητικά προβλήματα, που σαν δομή δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να δεχθούμε άτομα με κινητικά προβλήματα”.
Εξωραϊσμός στον χώρο, εξωστρέφεια στην κοινωνία
Μάλιστα, αυτό το διάστημα – στο πλαίσιο και της δημιουργικής απασχόλησης των ωφελούμενων – έχει εξωραϊστεί ο εξωτερικός χώρος, με λουλούδια κλπ, ενώ έχουν τοποθετηθεί και δύο κιόσκια στην αυλή της στέγης. “Κλειδί” για τον σύλλογο και τους ωφελούμενους είναι και η εξωστρέφεια, η οποία κάθε χρόνο είναι ακόμη πιο μεγάλη. Δέχονται σχεδόν καθημερινά επισκέψεις από συλλόγους, φορείς, σχολεία, κι άλλους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας στην στέγη, ενημερώνει η κοινωνική λειτουργός κα Ντίνα, η οποία εξηγεί πως γίνονται και πολλές δράσεις εκτός στέγης, όπως ξενάγηση σε μουσεία, δράσεις εντός Κομοτηνής και φυσικά τις εορταστικές περιόδους γίνονται και τα γνωστά μπαζάρ σε κεντρικά σημεία της Κομοτηνής. Έμφαση βεβαίως δίνεται και στην αυτοεξυπηρέτηση, γι’ αυτό γίνονται πολλές δράσεις π.χ. μαγειρέματα και κατασκευές εντός της στέγης.
Προχωράει η ανέγερση σπιτιών
Κεφαλαιώδους σημασίας στόχος και επιδίωξη του συλλόγου, από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, ήταν και παραμένει η δημιουργία και λειτουργία ενός ιδιόκτητου Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ), όπου θα αναπτύσσονται καθημερινά οι δημιουργικές, ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες των ΑμεΑ. Αυτό είναι το κομμάτι που έχει γίνει κι αναμένεται να επεκταθεί επιπλέον με την κατασκευή νέο κτιρίου δίπλα στο υπάρχον.
Μεγάλος στόχος των ανθρώπων του συλλόγου όμως παραμένει η κατασκευή μίας ιδιόκτητης συγκροτημένης Μονάδας Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) ΑμεΑ νοητικής υστέρησης. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει ούτε στο νομό Ροδόπης, ούτε στην Θράκη ευρύτερα. Η ΣΥΔ θα είναι ανοιχτή στην κοινωνία και θα καλύπτει τις ανάγκες παραμονής των ΑμεΑ σε χώρους κατάλληλα διαμορφωμένους, ιδιαίτερα δε εκείνων των ΑμεΑ που έχουν στερηθεί τους φυσικούς γονείς τους ή έχουν καταστεί υπερήλικα. Όταν ολοκληρωθεί το έργο, σύμφωνα με τη μελέτη, στο οικόπεδο θα έχουν ανεγερθεί το υπάρχον ΚΔΗΦ “αξίΖΩ” με την επέκτασή του και έξι οικίσκοι – κατοικίες. Σε καθεμία εξ αυτών θα υπάρχουν τρία μονόκλινα υπνοδωμάτια, ώστε να εξασφαλίζεται η άνετη κίνηση των φιλοξενούμενων.
Το κάθε υπνοδωμάτιο θα έχει πρόσβαση σε ημιυπαίθριο χώρο και θα διαθέτει το δικό του μπάνιο που θα πληροί τις προϋποθέσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με κινητικά προβλήματα. Εκτός από τα υπνοδωμάτια των ενοίκων, η μονάδα θα περιλαμβάνει και ένα υπνοδωμάτιο για το προσωπικό υποστήριξης, με δικό του μπάνιο. Στον κοινόχρηστο χώρο της κατοικίας θα υπάρχει καθιστικό, τραπεζαρία και ένα έπιπλο κουζίνας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των ενοίκων και την εκπλήρωση της αίσθησης μιας ολοκληρωμένης κατοικίας.
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε
Δεδομένης της απουσίας κρατικής επιχορήγησης, αν εξαιρέσουμε τα νοσήλια μέσω ΕΟΠΥΥ, όλο αυτό το διαχρονικό έργο είναι αποτέλεσμα ανθρώπων. Γι’ αυτό για την περάτωση της μονάδας στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης ΑμεΑ ο σύλλογος δέχεται χρηματικές δωρεές που μπορούν να κατατίθενται στους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς:
- Alpha Bank: 85400 20020 03207 / iban gr – 89 0140 8540 8540 0200 2003 207
- Πειραιώς: 6192 0400 34046 / iban gr – 12 0171 1920 0061 9204 0034 046
- Εθνική: 5422 0119 801 / iban gr – 35 0110 5420 0000 5422 0119 801
- Eurobank: 00260140120200741731 / iban gr – 32 0260 1400 0001 2020 0741 731
Τα στοιχεία επικοινωνίας είναι: Διεύθυνση – αγρόκτημα υφαντών Δήμου Κομοτηνής 6ο χιλιόμετρο ΕΟ Κομοτηνής – Ιάσμου. Ε-mail – ag.theodoroi@yahoo.gr, ιστοσελίδα – www.syd.gr, Τηλέφωνο 25310 33114.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr, του Διονύση Βοργιά, 27/10/2018}