Έχουν εκποιηθεί ήδη μηχανήματα από τα εργοστάσια της Βι.Πε. Κομοτηνής παραδέχεται στον “Χ” ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Πετρόπουλος
Οι όποιες ελπίδες είχαν “καλλιεργηθεί” το προηγούμενο διάστημα, κυρίως από κυβερνητικές πηγές, αναφορικά με το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των εργοστασίων της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας (ΕΝ.ΚΛΩ.), φαίνεται να σβήνουν μία και για πάντα αυτό το διάστημα, καθώς αναμένεται να εκποιηθούν τα Κλωστήρια Μαρώνειας, με τιμή εκκίνησης 4 εκατ. ευρώ για τον μηχανολογικό εξοπλισμό και 5.283.000 ευρώ για το κτήριο επιφάνειας 18.978 τ.μ. που βρίσκεται σε οικόπεδο 46,8 στρεμμάτων, καθώς και τα Κλωστήρια Ροδόπης, με τιμή εκκίνησης για τον εξοπλισμό τα 2.180.000 ευρώ και 4.495.000 ευρώ για το κτήριο επιφάνειας 16.493 τ.μ. που είναι σε οικόπεδο 37,9 στρεμμάτων. Τα Κλωστήρια Ροδόπης και Μαρώνειας βρίσκονται αμφότερα στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής, η οποία τα χρόνια της κρίσης χάνει μία – μία τις βιομηχανίες της.
Κορυφαία κυβερνητική εξαγγελία ήταν κατά το παρελθόν η επαναλειτουργία της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, αλλά τα χρέη της επιχείρησης είναι τέτοια που έχουν καταστήσει την όποια προσπάθεια επαναλειτουργίας χωρίς ουσιαστική βάση, ενώ και το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπήρξε πριν δύο χρόνια κρίθηκε ότι δεν μπορούσε να καλύψει τα χρέη και τα κόστη επαναλειτουργίας των μονάδων.
Η ΕΝ.ΚΛΩ. φαίνεται να χρωστάει στους εργαζομένους της πανελλαδικά ποσό που ξεπερνάει τα 30 εκ. ευρώ, κι έχει επίσης χρέη πολλών εκατομμυρίων ευρώ προς ΟΑΕΔ, ΕΦΚΑ, Δημόσιο, ενώ το μεγαλύτερο χρέος της φαίνεται πως είναι προς τις τράπεζες όπου φαίνεται πως ξεπερνάει τα 200 εκ. ευρώ. Μάλιστα, οι περισσότερες οφειλές τοκίζονται, άρα όσο τα χρόνια περνούν, τόσο το χρέος αυξάνεται. Το πιο οδυνηρό αποτέλεσμα αυτών των χρεών, δεν είναι τόσο η μη επαναλειτουργία των εργοστασίων όσο η αδυναμία εξόφλησης των χρεών προς τους εργαζόμενους, εκτός αν οι εκποιήσεις ακινήτων και εξοπλισμών φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Ας σημειωθεί πάντως, ότι εν παρόδω το επίδομα των 1.000 ευρώ -που αποφάσισε να χορηγήσει το υπουργείο Εργασίας- δόθηκε, εντέλει, αλλά σε πολύ μικρό αριθμό ανέργων-πρώην εργαζόμενων της ΕΝ.ΚΛΩ., σύμφωνα με καταγγελίες που έχει καταγράψει και ο “Χ”. Το χρηματικό βοήθημα ήταν μικρό σε σχέση με τα χρωστούμενα και την ίδια ώρα φαίνεται πως δεν δόθηκε σε όλους τους πρώην εργαζομένους, όπως είχε αναδειχθεί ως κυβερνητική εξαγγελία – από την Κομοτηνή μάλιστα τον περασμένο Νοέμβριο – από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Η επιβεβαίωση δια στόματος υφυπουργού
Ο “Χ” ρώτησε τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Πετρόπουλο – μολονότι δεν είναι επακριβώς το χαρτοφυλάκιό του – αν έχει εικόνα αναφορικά με το τι συμβαίνει με την ΕΝ.ΚΛΩ., για να σημειώσει ότι “αυτή η διαδικασία ήταν στα χέρια της συνδίκου που είχε διοριστεί από το δικαστήριο” και να επιβεβαιώσει ότι ο επενδυτής αποδείχθηκε …φάντασμα, μιας που “ενώ εμφανίζονταν κάποιοι ως επενδυτές, η σύνδικος (πτώχευσης) έλεγχε το αν ήταν πραγματικά η συνεισφορά τους θετική για να βρεθεί λύση”. Και ο ίδιος ο κος Πετρόπουλος, πριν δύο χρόνια περίπου στην Κομοτηνή, δεν είχε κρύψει την αισιοδοξία του αναφορικά με την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία.
“Δεν είναι στην δική μου αρμοδιότητα για να έχω ακριβή πληροφόρηση για το θέμα αυτό, αλλά τότε είχα πει ότι υπήρχε αχτίδα αισιοδοξίας”, διευκρίνισε κατόπιν, αλλά έδωσε την πληροφόρηση που υπάρχει μέχρι στιγμής, ήτοι: “Ξέρω ότι στο μεταξύ – επειδή δεν αμέλησα να πληροφορηθώ – ότι πουλήθηκαν μηχανήματα και έγιναν εκποιήσεις στοιχείων που δυσκόλευαν την επαναλειτουργία της επιχείρησης, αλλά δεν έχω ολοκληρωμένη εικόνα μέχρι το που έχει φτάσει το θέμα, για να σας πω με σιγουριά τι γίνεται”.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, του Διονύση Βοργιά, 26/10/2017}