Επίσκεψη στον αθέατο κόσμο των εργαστηρίων συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής από σχολεία της Κομοτηνής
Τον μοναδικό κόσμο της Συντήρησης που κρύβεται στα έγκατα του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής ανακάλυψαν την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου μαθητές του 8ου και του 11ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής, οι οποίοι επισκέφτηκαν τα εργαστήρια συντήρησης και ξεναγήθηκαν από τις συντηρήτριες της Εφορίας.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης στο πλαίσιο των δράσεων της ECCO (European Confederation of Conservator-Restorers’ Organisations) για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής
Κληρονομιάς 2018, ενώ από το διάστημα από 8 έως 21 Οκτωβρίου πραγματοποιούνται επισκέψεις, κατόπιν συνεννόησης με τον Εφορεία Αρχαιοτήτων, όσων θέλουν να γνωρίσουν τα εργαστήρια.
Άλλωστε στόχος της όλης αυτής προσπάθειας είναι η ανάδειξη της επιστήμης της συντήρησης και η σημαντική της συνεισφορά στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και η γνωριμία του κοινού με το αθέατο επάγγελμα του συντηρητή.
Για αυτό και οι συντηρήτριες της Εφορείας, η κ. Ευαγγελία Λαϊνίδου, Τμηματάρχης Συντήρησης ΕΦΑ Ροδόπης και η κ. Μαρία Δάρρα, ΔΕ Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, μαζί με τις κ. Ελένη Σέγκλια, ΤΕ Συντηρητή Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης και κ. Μαρία Ζάρρα, ΔΕ Τεχνικό Συντήρησης Αρχαιοτήτων που ασχολούνται με το έργο συντήρησης που αφορά την έκθεση του Εκκλησιαστικού Μουσείου Κομοτηνής, έδειξαν στα παιδιά τις διαφορετικές τεχνικές και τους τρόπους με τους οποίους συντηρούνται όλα τα ευρήματα που βρίσκονται στις αποθήκες αλλά και τις προθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής.
Τα εργαστήρια συντήρησης ξεκίνησαν να λειτουργούν από το 1973, με τον ελάχιστο εξοπλισμό που υπήρχε τότε από μικροεργαλεία και μηχανήματα. Σήμερα όμως, διαθέτουν δύο πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια, ένα μετάλλου και ένα κεραμικής, λίθου και εικόνας, με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, που καλύπτουν όλες τις ανάγκες της συντήρησης.
Άλλωστε δράσεις σαν και αυτή, που βάζουν τα παιδιά μέσα στο εργαστήριο, βοηθά ώστε πέρα από την κατανόηση του πολιτισμού, να πάρουν και μια ιδέα για την μέθοδο και την ανάγκη της συντήρησης, για την οποία μπορεί να μην γνωρίζουν πολλά.
Οι μικροί μαθητές έγιναν συντηρητές για μια μέρα, κάνοντας απλές δραστηριότητες που αφορούσαν διάφορα υλικά, μεταξύ των οποίων και επεξεργασία θραυσμάτων από τοιχογραφίες που κοσμούσαν παλιά τον ναό στην μεσαιωνική Μοσυνούπολη, ενώ είδαν τις εργασίες που γίνονται σε όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα του νομού Ροδόπης όλων των υλικών, (λίθο, μάρμαρο, μέταλλο, γυαλί, ψηφιδωτό κ.ά.)
Οι επισκέψεις στο χώρο θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, και μάλιστα ήδη την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί επίσκεψη φοιτητών του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας στο εργαστήριο, για να το γνωρίσουν από κοντά.
{Πηγή δημοσίευσης: http://www.paratiritis-news.gr/, του Κωνσταντίνου Μαρκενδούδη, 12/10.2018}