Τα δικά τους αιτήματα κατέθεσαν οι κάτοικοι της Σαμοθράκης στους δύο αναπληρωτές Υπουργούς Ναυτιλίας & Περιβάλλοντος που βρέθηκαν στο νησί το διήμερο 28 και 29 Σεπτεμβρίου.
Οι Νεκτάριος Σαντορινιός και Σωκράτης Φάμελλος συζήτησαν με αυτοδιοικητικούς και φορείς όλα τα ανοιχτά ζητήματα και τα προβλήματα που ταλανίζουν τους κατοίκους.
Οι ίδιοι οι κάτοικοι κατέθεσαν υπόμνημα προς τους Υπουργούς αιτούμενοι την λειτουργία του Αλιευτικού Καταφυγίου στη νότια πλευρά του νησιού, και συγκεκριμένα στην περιοχή του Λακώμματος.
Στο υπόμνημα επισημαίνουν πως πρόκειται για συλλογική προσπάθεια αφού έχουν ήδη συλλεχθεί 350 υπογραφές, τονίζοντας την ανάγκη μέχρι να κατασκευαστεί το Αλιευτικό Καταφύγιο, να κατασκευαστεί μια ράμπα, στην περιοχή Μακρυλιές (πλησίον της τοποθεσίας για το Αλιευτικό Καταφύγιο του Λακκώματος) για να μπορούν να ρίχνουν τα σκάφη στη θάλασσα τους χειμερινούς μήνες.
Διαβάστε αναλυτικά τις αιτιάσεις των κατοίκων:
«Από το 1980 έχει αναγγελθεί η κατασκευή Αλιευτικού Καταφυγίου στο νότιο μέρος του νησιού μας χωρίς μέχρις σήμερα να έχει δρομολογηθεί η κατασκευή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι έκτοτε, έχει εξαγγελθεί από όλους τους Δημάρχους μας μέχρις σήμερα, από δύο Πρωθυπουργούς και από αρκετούς κατά καιρούς Υπουργούς.
Το Αλιευτικό Καταφύγιο Λακκώματος θεωρείται υπερώριμο και απολύτως αναγκαίο έργο για το νησί μας και ιδιαίτερα σ’ αυτές τις νέες συνθήκες για τους παρακάτω λόγους:
– Θα εξυπηρετεί τους πλέον ζωντανούς οικισμούς του νησιού μας του Λακκώματος και του Προφήτη Ηλία, που οι κάτοικοί του είναι μόνιμοι και ασχολούνται με τη Γεωργία, την αλιεία και την κτηνοτροφία.
– Θα παρέχει ασφάλεια στην ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα και στην ξηρά αφού δεν υπάρχει στο νησί μας περιφερειακός παραθαλάσσιος δρόμος.
– Θα εξασφαλίζει συμπληρωματικά την ασφαλή προσέγγιση των πλοίων, ιδίως τον χειμώνα, αφού θα βρίσκεται στο νότιο μέρος του νησιού που οι καιροί είναι πιο ήπιοι. Ιστορικά όλες οι αποβάσεις αλλά και οι προσεγγίσεις των πλοίων γίνονταν από αυτήν την πλευρά του νησιού.
– Θα εξυπηρετεί τους επαγγελματίες παράκτιους αλιείς που τον χειμώνα είναι πολύ δυσχερής η δουλειά τους, αφού δεν υπάρχει ούτε γλίστρα ή ράμπα, για να ρίχνουν αλλά και να βγάζουν τα σκάφη τους από τη θάλασσα. Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες να τραβούν έξω τα καΐκια τους οι παράκτιοι αλιείς από τη θάλασσα με τα τρακτέρ!
– Θα αναβαθμίσει τουριστικά την περιοχή αφού η απόσταση από τη Λήμνο την Ίμβρο αλλά και τα Τουρκικά παράλια είναι συντομότερη.
– Θα θωρακίσει περισσότερο αμυντικά το νησί και την ευρύτερη περιοχή.
– Θα αναβαθμίσει τη νότια πλευρά του νησιού πολλαπλά, αξιοποιώντας τα πολλά συγκριτικά του πλεονεκτήματα (παρθένα άγρια φύση, ήπιο κλίμα, γεωγραφική θέση, ατόφιοι άνθρωποι, εξαιρετικό κλίμα).
– Επίσης, θα αυξήσει το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της περιοχής που θα ασχοληθεί πλέον περισσότερο αποδοτικά τόσο με την αλιεία και τις άλλες ενασχολήσεις του, όσο και με τον τουρισμό.
Τέλος υπουργοί πιστεύουμε ότι η υλοποίηση αυτού του έργου που θα είναι ενταγμένο μέσα στην εξαγγελμένη Νησιωτική Πολιτική της Κυβέρνησης και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έργα που εξάγγειλε ο Πρωθυπουργός, θα αποδείξουν ότι οι ισχυρισμοί σας για την ανάπτυξη των νησιών και ιδίως των μικρών και παραμελημένων, είναι γεγονός αναμφισβήτητο.
*** Θα σας παρακαλούσαμε κύριοι Υπουργοί άμεσα και μέχρι να κατασκευαστεί το Αλιευτικό Καταφύγιο, να μας κατασκευάσετε μια ράμπα – γλίστρα, στην περιοχή Μακρυλιές (πλησίον της τοποθεσίας για το Αλιευτικό Καταφύγιο του Λακκώματος) για να μπορούμε να ρίχνουμε τα σκάφη μας στη θάλασσα κυρίως τον χειμώνα.»
Σε περίπτωση που μας ζητηθεί μπορούμε να σας επιδώσουμε 350 υπογραφές κατοίκων της περιοχής που ζητούν την κατασκευή του Αλιευτικού Καταφυγίου.
{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr, 1/10/2018}