Με αφορμή την έκδοση του Λευκώματος της Μαριάνθης Μαύρου, «Το λιμανάκι της Μάκρης και οι άνθρωποί του: Εικόνες, ιστορίες, αναμνήσεις μίας άλλης εποχής» – Ένα ιστορικό-φωτογραφικό λεύκωμα θαλασσινής ζωής, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μάκρης, χορηγούς τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και τον ΟΛΑ Α.Ε., σε επιμέλεια της Τζένης Κατσαρή-Βαφειάδη.
Το Σάββατο 14 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Μάκρης, σε εορταστικό κλίμα, εκδήλωση απονομής του Λευκώματος «Το λιμανάκι της Μάκρης και οι άνθρωποί του: Εικόνες, ιστορίες, αναμνήσεις μίας άλλης εποχής».
Η συγγραφέας του, κ. Μαριάνθη Μαύρου, εκπαιδευτικός και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος, γόνος Μακρινών ψαράδων, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασης άκουσε τα καλύτερα για την ερευνητική της εργασία και την καταγραφή των προσωπικών ιστοριών των ψαράδων της Μάκρης από τον βασικό ομιλητή της εκδήλωσης οικονομολόγο-δημοσιογράφο κ. Δημοσθένη Δούκα, και μοιράστηκε τη συγκίνηση με τους συ-συγγραφείς του Λευκώματος, τους ίδιους τους ψαράδες της Μάκρης που της αφηγήθηκαν τις ιστορίες της ζωής τους και τις παρέδωσαν τα φωτογραφικά τους αρχεία, μέσα από τα οποία ντοκουμεντάρεται η ιστορία του μικρού λιμανιού της Μάκρης. Ξεκινώντας από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, και συγκεκριμένα συστηματικά από το 1948, ενώ το Λεύκωμα φιλοξενεί και σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα στις πρώτες του σελίδες από την άφιξη των προσφύγων του 1922 στη Μάκρη.
Παράλληλα με την ιστορία του λιμανιού της Μάκρης καταγράφονται οι τύποι πλοιαρίων και βαρκών που χρησιμοποιούσαν οι Μακρινοί ψαράδες, οι τρόποι με τους οποίους ψάρευαν και η εξέλιξη των εργαλείων τους στο χρόνο, οι ίδιες οι ζωές τους που συνυφαίνονταν με τις ώρες που ήταν κατάλληλες για να ψαρέψουν τους θησαυρούς της θάλασσας και να ζήσουν. Συγχρόνως, μέσα από τις αφηγήσεις των ψαράδων, αντλούνται δεκάδες πληροφορίες για τα θαλάσσια μονοπάτια που ακολουθούσαν προς τους ψαρότοπους, καταγράφεται με ενάργεια ο δύσκολος τρόπος ζωής, η χειρωνακτική εργασία ανδρών τε και γυναικών, στο ράψιμο των διχτυών και στο ξεψάρισμα, το διαρκές ρίσκο της θάλασσας, η διαρκής συνομιλία με τον Άι-Νικόλα και τους αγίους της θάλασσας, στις φουρτούνες και στα αναποδογυρίσματα των βαρκών. Συγχρόνως, η περηφάνια και η αξιοπρέπεια της ζωής αυτών των σκληρά εργαζομένων ανθρώπων που ξεκίνησαν με πρωτόλεια μέσα να θεραπεύουν την τέχνη της ψαρικής, βάφοντας π.χ. τα δίχτυα τους με σκόνη πεύκου για να μη φαίνεται το άσπρο χρώμα του βαμβακερού νήματος με το οποίο αυτά πρώτα κατασκευαζόταν.
Πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό υψηλής εικαστικότητας
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ιστορικό-φωτογραφικό λεύκωμα 120 περίπου σελίδων με πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό υψηλής εικαστικότητας που ξαφνιάζει, με σκληρόδετο εξώφυλλο, στο οποίο αποτυπώνονται εκτός από τα προαναφερθέντα, και οι γιορτές των ψαράδων, η ποδοσφαιρική τους ομάδα, ο παραθερισμός τους και τα γλέντια τους στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής. Επίσης, όσον αφορά στα καθ’ ημάς, συχνές είναι οι αναφορές των δέκα ψαράδων, τα βιώματα και οι εμπειρίες των οποίων με το υγρό στοιχείο φιλοξενούνται στο Λεύκωμα, στο λιμάνι της Μαρώνειας, με ιδιαίτερη έμφαση μάλιστα, καθώς και στο λιμάνι του Ιμέρου.
Χορηγοί και επιμελήτρια του Λευκώματος
Φυσικά, αξιομνημόνευτο αποτελεί το γεγονός ότι το Λεύκωμα δεν θα μπορούσε να αποτελεί πραγματικότητα, αν δεν υπήρχε η συμβολή του Δήμου Αλεξανδρούπολης, του Οργανισμού Λιμένος της πόλης, αλλά και η εξαιρετική επιμέλεια και φροντίδα σελίδα σελίδα του Λευκώματος από τη δική μας φιλόλογο-επιμελήτρια εκδόσεων Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη.
Οι παρόντες στην εκδήλωση και η προσφορά Λευκωμάτων
Να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασης του Λευκώματος, και μετά την προλόγισή του από τον Δημοσθένη Δούκα, ακολούθησε η προσφορά Λευκωμάτων, ως αναμνηστικών δώρων, στους επίσημους προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων ήταν ο δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης Ε. Λαμπάκης, ο πρόεδρος του Ο.Λ.Α. Χρήστος Δούκας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά, καθώς και αρχηγοί της Αστυνομίας, του Λιμενικού σώματος και του Στρατού.
Στη συνέχεια, ακολούθησε βράβευση και απονομή Λευκωμάτων στους γηραιότερους ψαράδες, σε μια χαρούμενη μεν ατμόσφαιρα αλλά κι ένα ευφορικό κλίμα συγκίνησης, για τις ευλογημένες ζωές των ανθρώπων της καθημερινής βιοπάλης στα χνάρια των αλιέων του Ευαγγελίου που αξιώθηκαν να γίνουν αλιείς ζωής, λειτουργώντας και οι ίδιοι με την τιμιότητα του ιδρώτα των δικών τους αγώνων επιβίωσης ως υπόδειγμα ανθρώπινης στάσης στη σύγχρονη άγονη, από ηθικό εξοπλισμό και θάρρος, ζωή. Ακολούθησε συνεστίαση και διασκέδαση με λαϊκό γλέντι.
Διαβάστε περισσότερα για την εκδήλωση και συνέντευξη της συγγραφέως, εδώ:
{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr, 21/7/2018}