Το σύστημα αυτόματης διακοπής της κυκλοφορίας που παρουσίασε ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜΘ Κ. Χουβαρδάς στο 2ο μαραθώνιο Καινοτομίας της ΚΕΔΕ
Το θέμα των ιρλανδικών διαβάσεων και η ανάγκη να διακόπτεται η κυκλοφορία το συντομότερο δυνατό ώστε να μην κινδυνέψει η περιουσία και οι ζωές των οδηγών, αποτελεί ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τη Ροδόπη, μιας και πολλές φορές αυτοκίνητα έχουν παγιδευτεί σε αυτές όταν οδηγοί προσπάθησαν να τις περάσουν όσο η στάθμη του νερού δεν το επιτρέπει, ενώ δεν είναι λίγες και οι φορές που έχουμε θρηνήσει θύματα σε αυτές.
Για όσους δε γνωρίζουν, σε κάποια σημεία του οδικού δικτύου ορισμένοι δρόμοι συναντιούνται με χείμαρρους, χωρίς να υπάρχει γέφυρα, ενώ για τη διευκόλυνση των οχημάτων έχει κατασκευαστεί τσιμεντένιο οδόστρωμα. Η κατασκευή αυτή ονομάζεται διεθνώς ιρλανδική διάβαση.
Συχνά πυκνά η τροχαία ιδιαίτερα μετά από έντονα και παρατεταμένα καιρικά φαινόμενα ανακοινώνει τη διακοπή στην κυκλοφορία σε αυτές, και βάζει σηματοδότηση, όμως πολλές φορές αυτό δεν είναι αρκετό, μιας και στην Ροδόπη υπάρχουν περισσότερες από 10 Ιρλανδικές διαβάσεις και ένας ανισόπεδος κόμβος στην είσοδο της πόλης (γέφυρα σιδηροδρόμου) στην οδό Υψηλάντους, των οποίων είναι δύσκολη η αστυνόμευση τους.
Επιπλέον η απαγόρευση της κυκλοφορίας γίνεται συνήθως με κώνους, οδοφράγματα ή με απαγορευτικές πινακίδες οι οποίες παραβιάζονται, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ζωές και αυτοκίνητα.
Εντοπίζοντας το παραπάνω πρόβλημα ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Κώστας Χουβαρδάς συνέλαβε και παρουσίασε, στο CityLab του 2ου Μαραθωνίου Καινοτομίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας στην Κομοτηνή, και στον τελικό του Μαραθωνίου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις αρχές Ιουλίου, ένα σύστημα αυτόματης διακοπής και εκτροπής κυκλοφορίας λόγω συσσώρευσης υδάτων σε ανισόπεδους κόμβους και ιρλανδικές διαβάσεις.
Ανίχνευση και προειδοποίηση
Όπως τόνισε ο κ. Χουβαρδάς μέσω του συστήματος θα ανιχνεύεται το νερό που βρίσκεται είτε στην ιρλανδική διάβαση είτε στον ανισόπεδο κόμβο, και αν είναι πάνω από μία ποσότητα, τότε ο σένσορας θα δίνει σήμα στα φανάρια για εκτροπή της κυκλοφορίας, ενώ μπορεί να πέφτει και μια μπάρα για να προειδοποιεί τους οδηγούς.
Η ιδέα αποτελεί ουσιαστικά μια αντιστροφή παραδείγματος από ξένες χώρες όπου χρησιμοποιείται ένας τοίχος που βγαίνει από το έδαφος, όταν αυξηθεί η στάθμη του νερού, ώστε να αποτραπεί η πλημμύρα σε χαμηλότερα σημεία, όπως υπόγεια και γκαράζ ενώ στην συγκεκριμένη περίπτωση αποτρέπεται η πρόσβαση.
Το σύστημα που προτείνεται είναι η αυτόματη διακοπή της κυκλοφορίας με σύστημα υδραυλικής μπάρας ή Automatic TALON BARRIER (υπάρχουν πολλές λύσεις για την υλοποίηση της μπάρας) με ταυτόχρονη αυτόματη εκτροπή της κυκλοφορίας από άλλη ασφαλή διαδρομή. Ταυτόχρονα θα γίνεται ηλεκτρονική σήμανση για την απαγόρευση διέλευσης από την Ιρλανδική ή τον Ανισόπεδο κόμβο και ταυτόχρονα ηλεκτρονική σήμανση στο κατάλληλο σημείο για την εκτροπή της κυκλοφορίας.
Εδώ, σημείωσε ο κ. Χουβαρδάς, θα πρέπει να έχει προκαθοριστεί από πού θα γίνει η εκτροπή της κυκλοφορίας, ώστε να έχουν τοποθετηθεί σε συγκεκριμένα σημεία από πριν οι σημάνσεις.
Η μπάρα και η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα γίνεται αυτόματα είτε υδραυλικά είτε με κάποιον αισθητήρα στάθμης νερού. Όταν το νερό φτάσει σε ένα προκαθορισμένο όριο τότε αυτόματα ενεργοποιούνται οι μπάρες (με ταυτόχρονες ηχητικές προειδοποιήσεις) και αποστολή σήματος μέσο Lora Wan(τεχνολογία ασύρματης επικοινωνίας χαμηλής κατανάλωσης ισχύος) για την ηλεκτρονική σήμανση και την εκτροπή της κυκλοφορίας. Ταυτόχρονα σε ένα portal θα ανακοινώνονται αυτόματα για την πληροφόρηση του πολίτη οι ιρλανδικές διαβάσεις οι οποίες είναι κλειστές.
Εφικτό με την υπάρχουσα τεχνολογία
Ανάμεσα στα οφέλη από την εφαρμογή αυτού του συστήματος ο κ. Χουβαρδάς θεωρεί πως είναι η αύξηση της ασφάλειας της ζωής των πολιτών και των περιουσιών τους, η μείωση των κλήσεων στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για απεγκλωβισμό, η ταχύτερη διακοπή της κυκλοφορίας καθώς και η μείωση του προσωπικού που χρειάζεται να διαθέτει η Ελληνική Αστυνομία για αστυνόμευση και διακοπή της κυκλοφορίας, αλλά και άμεση ενημέρωση για την κατάσταση στα σημεία που έχει τοποθετηθεί οι αισθητήρες.
Όλα αυτά θεωρεί πως είναι πολύ εφικτά με την υπάρχουσα τεχνολογία, ενώ η Αντιπεριφέρεια Ροδόπης έχει δείξει ενδιαφέρον για την υλοποίηση της λύσης αυτής για το μεγάλο αριθμό ιρλανδικών διαβάσεων στην περιοχή μας.
Το κόστος υλοποίησης διαφέρει ανάλογα με τα module που θέλει να βάλει ένας Δήμος ή μια περιφέρεια (φανάρια, πίνακες ανακοινώσεων, μπάρες κλπ), κινείται όμως ενδεικτικά στις 7 χιλιάδες ανά ιρλανδική διάβαση, παρόλο που μπορούν να γίνουν παραλλαγές ανάλογα με τις ανάγκες.
{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr/, του Κωνσταντίνου Μαρκενδούδη, 20/7/2018}