«Τα μυστικά της Εγνατίας» αποκαλύφθηκαν σε μια ιδιαίτερη βραδιά
Μία παράσταση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μουσική Βαβυλωνία ήταν «Τα μυστικά της Εγνατίας» .Ένα μελωδικό ταξίδι αφιερωμένο στην Βόρεια Ελλάδα που φιλοξένησε το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στο πλαίσιο του διεθνούς Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου 2018, με μουσικούς και τραγουδιστές από τη Θράκη, τη Μακεδονία και την Ήπειρο, φωτίζοντας άγνωστα -στους πολλούς- τραγούδια, και αναδεικνύοντας μουσικές, γλωσσικά τραγουδιστικά ιδιώματα, γλωσσική ποικιλομορφία, περιοχών γύρω από τη νοητή Εγνατία οδό. Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχαν ο Νίκος Κυπουργός και η Ελίτα Κουνάδη. Μαζί τους άξιοι συνεργάτες και επιστήμονες, που βοήθησαν να ανοίξουν οι πόρτες και οι καρδιές: Λεωνίδας Εμπειρίκος, Μιράντα Τερζοπούλου, Θανάσης Μωραΐτης, Χρήστος Μπρούφας, Γιώργος Κοκκώνης, Μαρία Ζουμπούλη, Σαμή Καραμπουγιούκογλου, Νίκος Κόκκας, Κώστας Θεοδώρου και πολλοί άλλοι. Την σκηνοθεσία επιμελήθηκε ο Νίκος Χατζόπουλος.
Η ιδέα προέκυψε το 2016 όταν ο κ. Νίκος Κυπουργός στο πλαίσιο μίας σειράς εκπομπών με τον τίτλο «Τα μυστικά της μουσικής», «Εγνατία οδός» ταξίδεψε από τον Έβρο μέχρι και την Ηγουμενίτσα για να γνωρίσει από κοντά τον τοπικό πλούτο μουσικών και γλωσσικών ιδιωμάτων. Σε αυτά του τα ταξίδια είχε την ευκαιρία να γνωρίσει πολλούς μουσικούς και τραγουδιστές από διαφορετικές περιοχές. Έτσι πήρε, την απόφαση να επιμεληθεί μία πολυσυλλεκτική παράσταση σε μια μεγάλη γιορτή που φωτίζει τον πλούτο και την ποικιλία των ιδιωμάτων και αναδεικνύει την ενωτική δύναμη της μουσικής.
Από τη Ροδόπη, η 85χρονη κ. Κατίνα Φαρασοπούλου-Μισαηλίδου στο τραγούδι, ο Γιάννης Κ. Παγκοζίδης με το ούτι, ο Κυριάκος Πετράς με το βιολί, ο Γιώργος Κ. Παγκοζίδης με το τουμπερλέκι και Βασίλης Γ. Φαρασόπουλος, παρουσίασαν επί σκηνής τον ιδιαίτερο μουσικό πλούτο των προσφύγων Μικρασιατών από την περιοχή Καισάρεια της Καππαδοκίας που κατοικούν στο χωριό Ασκητές. Επίσης το μουσικό συγκρότημα της Κομοτηνής Balkanatolia συμμετείχε με τούρκικα και αρμένικα τραγούδια .Τέλος ο Ιωάννης Χ .Παγκοζίδης στο τραγούδι, και ο Γιάννης Κ. Παγκοζίδης στην ποντιακή λύρα και στο τραγούδι, παρουσίασαν ποντιακά τραγούδια από το χωριό Κίζαρι. Μαζί τους ήταν και ο Παναγιώτης Κογκαλίδης στη ποντιακή λύρα επίσης. Έντονο τοπικό χρώμα υπήρξε και με τη συμμετοχή στην εκδήλωση των Κομοτηναίων που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα, Καρυώτη Γιώργου, που είχε την ηχητική επιμέλεια, και του Μανώλη Σάρδη στην παραγωγή.
Για την εν λόγω μουσική διαδρομή μέσα από τα τοπικά γλωσσικά ιδιώματα μίλησε στον «ΠτΘ» ο μουσικός και ερευνητής, κ. Γιάννης Παγκοζίδης που διαπίστωσε μεταξύ άλλων πως όλος αυτός ο μουσικός πλούτος ενώ είναι δίπλα μας, παραμένει ακόμη και σήμερα κρυμμένος ή παραμελημένος , και είναι σχετικά άγνωστος από τους νεοέλληνες, και τείνει να ομογενοποιηθεί. Ο ίδιος αναφέρθηκε στους 12 διαφορετικούς «σταθμούς» που παρουσιάστηκαν επί σκηνής, μίλησε για την αποστολή της Ροδόπης και την συμμετοχή νέων μουσικών στην διοργάνωση.
Η συνέντευξη του Χαλήλ Μουσταφά εδώ
Η συνέντευξη του Γιάννη Παγκοζίδη εδώ
{Πηγή δημοσίευσης: http://www.paratiritis-news.gr/, της Χαράς Καϊμάκη, 22/6/2018}