Πολλές οι πυρκαγιές εξαιτίας ανθρώπινης αμέλειας στη Ροδόπη

Η πυροσβεστική καλείται να κατασβήσει από μία έως πέντε πυρκαγιές κάθε μέρα το τελευταίο χρονικό διάστημα που προκαλούνται από ανθρώπινο παράγοντα – “Είμαστε από τους νομούς πανελλαδικά που έχουμε πολλές ενάρξεις πυρκαγιών” τονίζει ο διοικητής της ΠΥ Κομοτηνής για να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος
Από μία έως πέντε πυρκαγιές κάθε μέρα το τελευταίο χρονικό διάστημα καλείται να κατασβήσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κομοτηνής, με τον διοικητή της να κρούει των κώδωνα του κινδύνου και να καλεί τους πολίτες να είναι πιο προσεκτικοί. Στον ανθρώπινο παράγοντα και κυρίως στην εκτέλεση εργασιών στην ύπαιθρο, από όσους δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε αυτήν ή εκτελούν κάποια προσωπική εργασία, προκαλείται η πλειοψηφία των πυρκαγιών.
Και μπορεί μέχρι στιγμής να μην έχουμε πυρκαγιές που έχουν λάβει διαστάσεις, όμως το κακό δεν αργεί να γίνει αν δεν γίνουμε πιο προσεκτικοί. Την πρόκληση, ευκολότερα, πυρκαγιών ευνοεί η άνυδρη περίοδος που διανύουμε. Η ξηρασία που επικρατεί στη Ροδόπη επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι απειλούνται με ολική καταστροφή των καλλιεργειών τους βαμβακοπαραγωγοί και καπνοπαραγωγοί στο νομό.
Το παραπάνω έρχεται προς επίρρωση των λόγων του διοικητή της Πυροσβεστικής που λέει πως έχει να βρέξει ογδόντα μέρες.
“Παρακαλούμε τους πολίτες να προσέχουν και να μην κάνουν εργασίες που μπορούν να δώσουν το έναυσμα πυρκαγιάς”, σημειώνει ο Κώστας Παπάζογλου διοικητής ΠΥ Κομοτηνής και τονίζει “τα προλαβαίνουμε, αλλά τρέχουμε αδίκως γιατί κάποιος που κάνει μία εργασία στο χωράφι του βάζει φωτιά. Καταπονείται τόσο το προσωπικό όσο και τα οχήματα. Είμαστε γι’ αυτήν την δουλειά αλλά γιατί να καταπονούμαστε για πυρκαγιές που μπορούν να προβλεφθούν…”. Άλλωστε αυτήν την περίοδο, όπως τονίζει ο κος Παπάζογλου, δεν επιτρέπεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο, όπως και η εκτέλεση εργασιών που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά. “Είμαστε από τους νομούς πανελλαδικά που έχουμε πολλές ενάρξεις πυρκαγιών” τονίζει ο διοικητής της πυροσβεστικής για να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος, που μπορεί να αποφευχθεί αν όλοι σεβαστούμε τους κανόνες της αντιπυρικής περιόδου και είμαστε πιο προσεκτικοί.

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 16/6/2018}