Γέμισε η Ξάνθη με μύγες και μυγαράκια… – Η αύξηση της θερμοκρασίας η κύρια αιτία

Ολοένα και μεγαλώνει η ενόχληση από μύγες και μυγάκια σε όλα τα μήκη και πλάτη του Νομού Ξάνθης, τόσο στην ύπαιθρο, αλλά και στο κέντρο της πόλης ακόμη και για της παραλίες του νομού, όπου από την μια το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών συνεχίζεται και φέρνει αποτελέσματα και από την άλλη, δεν υπάρχει κάποια συντονισμένη ενέργεια για το φαινόμενο των σμηνών από μύγες που ενοχλούν τους κατοίκους και συγχρόνως «απειλούν» με δηλητηριάσεις, αφού ως γνωστόν αποτελούν φορείς μικροβίων…

Όπως εξηγεί ο αρμόδιος Θεματικός Αντιπερφερειάρχης κ. Χρήστος Τερτσούδης, σε ένα μικρό βαθμό ίσως οι ψεκασμοί για τα κουνούπια βοηθούν και την εξαφάνιση κάποιων μικρών μυγών. Μάλιστα ο ίδιος σημειώνει ότι η αρμόδια Αντιπεριφέρεια θα δει το θέμα, προκειμένου να δοθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

Πρόκειται για μύγες και μυγάκια που έκαναν την εμφάνισή τους, πιθανότατα λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας της εποχής σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι, όπως εξηγεί στην «Θ» ο Διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας κ. Αντώνης Λάλος.

«ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΠΙΑΝΕΙ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΜΥΓΑΚΙΑ, ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ»

Ειδικότερα ο κ. Τερτσούδης αναφέρει επακριβώς ότι «σχετικά με αυτό το θέμα, δεν νομίζω ότι μπορούμε να δώσουμε απάντηση. Εμείς ψεκάζουμε με τα σκευάσματα που έχουμε για τα κουνούπια και πιθανόν να «πιάνει» λίγο και τα μικρά μυγάκια, αν και το φάρμακο αυτό που χρησιμοποιήσαμε φέτος είναι βιολογικό, συνεπώς θεωρώ ότι είναι λιγότερο δυνατό για τις μύγες. Πάμε καλά όμως με τα κουνούπια, επειδή προλάβαμε την προνυμφοκτονία. Μάλιστα σήμερα Παρασκευή έχουμε στην Καβάλα και αεροψεκασμούς με το ελικόπτερο, ενώ την επομένη το ίδιο θα γίνει και στον Νομό Ροδόπης. Για το κομμάτι της μύγας, πιθανότατα να εξοντώνονται κάποια μυγάκια σε πρώιμο στάδιο, αν και τα φάρμακα είναι μικρότερης έντασης και φιλικά προς το περιβάλλον. Για την μύγα δεν προβλέπεται κάτι για να κάνουμε. Προσωπικά, επειδή διαμένω στον Βόρειο Έβρο, δεν έχω παρατηρήσει έντονη ενόχληση, επειδή πιθανότατα και οι θερμοκρασίες εδώ επάνω είναι χαμηλότερες σε σχέση με την περιοχή της Ξάνθης. Αν υπάρξει όχληση από μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, βεβαίως και θα το δούμε το θέμα. Αν το φαινόμενο της όχλησης λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις, θα το δούμε και αυτό. Κατά τα άλλα συνεχίζουμε το πρόγραμμα και των αέριων και των επίγειων ψεκασμών για τα κουνούπια και πηγαίνουμε πολύ καλά. Μάλιστα από τις δειγματοληψίες που κάναμε και τις μετρήσεις στις παγίδες, υπάρχει αισθητή βελτίωση για αυτό και η όχληση από κουνούπια είναι ελαχίστη. Αν οι πολίτες για το θέμα της μύγας, απευθυνθούν σε εμάς για παράπονα, θα το δούμε το θέμα για να δούμε τι μπορεί να γίνει».

«Η ΜΥΓΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΖΕΣΤΗ»

Από την πλευρά του ο Διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας κ. Αντώνης Λάλος, εξηγεί ότι «εδώ ξεφεύγουμε από την μετεωρολογική επιστήμη και προφανώς θα πρέπει να απευθυνθείτε και σε διάφορους βιολόγους και τους ανθρώπους που ασχολούνται με την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Το σίγουρο είναι ότι η μύγα εμφανίζεται με την ζέστη παντού. Ακόμη και στα νησιά που φυσά το καλοκαίρι αν έχει μελτέμια, παρατηρούνται αρκετές μύγες. Προφανώς έχει να κάνει με την εποχή, που έκανε και αρκετές ζέστες σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι. Ήταν πιο ζεστή η χρονιά, άρα όλα αυτά μπορούν να παίξουν τον ρόλο τους για την εμφάνιση μεγαλύτερου αριθμού μυγών. Τα κουνούπια τα γλιτώσαμε, αλλά η μύγα δεν νομίζω ότι σκοτώνεται εύκολα με την αντικουνουπική προστασία. Πιστεύω πάντως ότι ένας λόγος είναι το ότι η φετινή χρονιά είναι πιο ζεστή από την περσινή».

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 8/6/2018}