«Ανοιχτά κέντρα διέλευσης προσφύγων και μεταναστών» στον Έβρο ζητάει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Μόνο τον Απρίλιο και μόνο από τον Έβρο εισήλθαν στην Ελλάδα 2.900 άτομα

Την «εύρεση ανοιχτών κέντρων διέλευσης όπου θα μπορούν να κατευθύνονται οι νέες αφίξεις από τον Έβρο, ώστε να περνούν μέσα από τις διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης» προτείνει ως μία λύση για την αποσυμφόρηση των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, με δεδομένη την κατακόρυφη αύξηση των ροών τον τελευταίο μήνα.

Η λύση αυτή προτείνεται στο πλαίσιο μιας δέσμης προτεινόμενων μέτρων στα οποία έχει καταλήξει η Υ.Α., μετά από επίσκεψή της στον Έβρο για τη διαπίστωση της κατάστασης.

Η Υ.Α. προτείνει:

  • Την επείγουσα αύξηση της χωρητικότητας του Κ.Υ.Τ. και τη βελτίωση των συνθηκών και των υπηρεσιών.
  • Την εύρεση ανοιχτών κέντρων διέλευσης όπου θα μπορούν να κατευθύνονται οι νέες αφίξεις από τον Έβρο, ώστε να περνούν μέσα από τις διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης.
  • Τη δημιουργία κινητών μονάδων υποδοχής και ταυτοποίησης.
  • Την άμεση μεταφορά των οικογενειών που βρίσκονται σε δομές κράτησης σε ασφαλή καταλύματα και την παραπομπή τους σε υπηρεσίες στήριξης, ανάλογα με τις ανάγκες.
  • Τη βελτίωση των συνθηκών στις δομές της αστυνομίας ακόμα και αν χρησιμοποιούνται για τη μικρότερη δυνατή παραμονή, διασφαλίζοντας την πρόσβαση σε ανοιχτούς χώρους και σε βασικές υπηρεσίες, με προτεραιότητα στην παροχή ιατρικής φροντίδας.
  • Την αύξηση της δυνατότητας καταγραφής των αρμόδιων ελληνικών αρχών ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση στο άσυλο και η έγκαιρη καταγραφή των αιτημάτων ασύλου.
  • Την άμεση μεταφορά των ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλή στέγαση και την έγκαιρη διερεύνηση των οικογενειακών τους δεσμών.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στο report, που περιλαμβάνει και τις συγκεκριμένες προτάσεις, περιγράφει με πολύ μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο και υπογραμμίζοντας κατ’ αρχήν την υπέρπληρότητα του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Φυλακίου και εν συνεχεία επισημαίνοντας το γεγονός ότι πολλοί εισερχόμενοι κρατούνται σε ακατάλληλους αστυνομικούς χώρους όπου «οι συνθήκες είναι πολύ κακές και οι υπηρεσίες περιορισμένες».

Μόνο τον μήνα Απρίλιο, από τον Έβρο έχουν εισέλθει στην Ελλάδα 2.900 άτομα και μάλιστα ο αριθμός αυτός είναι για πρώτη φορά μεγαλύτερος από τον αριθμό των εισερχομένων στην Ελλάδα διά θαλάσσης. Συνολικά πάντως, η κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο αναφορικά με τη διαχείριση των εισερχομένων χαρακτηρίζεται ως «απαράδεκτη», παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια που καταβάλουν οι αστυνομικές αρχές.

Σημ: Ασφαλείς πληροφορίες του «R» αναφέρουν ότι «τα ανοιχτά κέντρα διέλευσης» δεν είναι απλώς μία πρόταση της Ύπατης Αρμοστείας, αλλά έχουν γίνει βήματα προς την υλοποίησή της. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο γεωγραφικός προσδιορισμός αυτών των κέντρων ή έστω ενός εξ αυτών είναι ο νότιος Έβρος και είναι θέμα λίγων ημερών πλέον, να γνωστοποιηθούν οι εξελίξεις.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 28/4/2018}