Πολλοί καλλιεργητές έσπειραν σπόρους με τους μαθητές του 9ου δημοτικού σχολείου, τους εθελοντές του Πελίτι και τα μέλη του Σώματος Οδηγισμού
Σπόρους από μαύρη και πράσινη μελιτζάνα, από ντομάτα Σερρών, κίτρινη ξερική και τσερόκι, από ντοματάκι Λήμνου ξερικό για λιαστό, από ντοματίνια Μήλου ξερικά και μαύρα Σαντορίνης, από πεπόνι του οικισμού Μίρανα Ροδόπης, και από πιπεριές-κατσίκια, ντοματοπιπεριές, Φλωρίνης και καυτερές, μοιράστηκαν όσοι βρέθηκαν στο “Ανοιχτό Σπορείο” που διοργάνωσαν η Ομάδα του Πελίτι Κομοτηνής και μαθητές του Νίκου Δομπάζη της Γ΄, Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξης του 9ου Δημοτικού Σχολείου. Μπορεί ο καιρός να μην ήταν σύμμαχος για τη δράση που είχαν προγραμματιστεί να γίνει υπαίθρια στο 9ο δημοτικό σχολείο, όμως χάρη στη διάθεση των διοργανωτών η δράση έγινε σε κλειστό χώρο του σχολείο και μάλιστα με μεγάλη συμμετοχή. Πολλοί καλλιεργητές έσπειραν με τους μαθητές του 9ου δημοτικού σχολείου, τους εθελοντές του Πελίτι και τα μέλη του Σώματος Οδηγισμού. Στους αρχάριους καλλιεργητές εκτός από σπόρους, δόθηκαν και οδηγίες για το πώς θα μεγαλώσουν τα δικά τους φυτά και πώς να καλλιεργούν τα λαχανικά τους χωρίς λιπάσματα και φυτοφάρμακα.
Όπως τόνισε ο κ. Δομπάζης, στόχος των σχετικών δραστηριοτήτων, είναι η καλλιέργεια της συνείδησης στο κοινό, της σπουδαιότητας της διατήρησης των σπόρων από τις φυτεύσεις μας και τον διαμοιρασμό τους στην τοπική κοινότητα. Το “Ανοιχτό Σπορείο” διοργανώθηκε για τρίτη φορά φέτος με απώτερο σκοπό “να διαδώσουμε τις παραδοσιακές ποικιλίες αλλά και να δείξουμε σε κάποιους αρχάριους πως να φτιάξουν τα δικά τους φυτά, να μην τα πάρουν έτοιμα αλλά να τα μεγαλώσουν οι ίδιοι”, ανέφερε ο κος Δομπάζης και εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την προσέλευση των καλλιεργητών. Στον χώρο του “Ανοιχτού Σπορείου” υπήρχαν αναρτημένες φωτογραφίες των ειδών που παράγουν οι σπόροι ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να έχουν άποψη για τα παραγόμενα λαχανικά και φρούτα.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων “Let’s do compost” και “Traditional food from traditional seeds” τα οποία υλοποιούν οι μαθητές του Νίκου Δομπάζη, που συγχρόνως επιδιώκουν και τη συμμετοχή τους σε προγράμματα E-twinning / Erasmus, προκειμένου να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες με παιδιά άλλων χωρών.
Στο μεταξύ προετοιμάζεται για τις 21 Απριλίου στην Κομοτηνή η μεγάλη γιορτή των ντόπιων ποικιλιών, όπου θα λάβουν μέρος συμμετοχή 26 σχολεία από όλο το νομό Ροδόπης, αριθμός ρεκόρ που αναδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον εκπαιδευτικών και μαθητών.
{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 20/3/2018}