Ξεκίνησε η εγκατάσταση του συστήματος “Gaiasense” από τα «Θρακικά Εκκοκκιστήρια Α.Ε.» και την “NEUROPUBLIC ΑΕ”
Τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε βήμα προς βήμα την εξέλιξη της αγροτικής παραγωγής της Ροδόπης σε «ευφυή γεωργία» δια μέσου του συστήματος “Gaiasense” όπως αυτό παρουσιάστηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους σε σχετική ημερίδα στην Κομοτηνή, μας δίνει η εταιρεία «Θρακικά Εκκοκκιστήρια Α.Ε.» δια μέσου των social media της.
Συγκεκριμένα χθες Τρίτη, μοιράστηκαν με τους διαδικτυακούς «ακολούθους» τους στιγμιότυπα από τη διαδικασία εγκατάστασης των μετεωρολογικών σταθμών και των αισθητήρων εδάφους για τις μετρήσεις στο πλαίσιο της γεωργίας ακριβείας που εφαρμόζει η “NEUROPUBLIC ΑΕ” σε συνεργασία με τα «Θρακικά Εκκοκκιστήρια» και με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα συλλογής δεδομένων από το χωράφι, το δορυφόρο, τον επιστήμονα και τον αγρότη, ούτως ώστε να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα για την παραγωγή, καλύτερου, περισσότερου και οικονομικότερου γεωργικού προϊόντος, στην προκειμένη περίπτωση βάμβακος.
Η εγκατάσταση ξεκίνησε χθες και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην εβδομάδα, καθώς το φετινό αυξημένο, σε σχέση με την περσινή χρονιά που έγινε πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, ενδιαφέρον των καλλιεργητών, αναμένεται να γεμίσει τη Ροδόπη με τα προαναφερθέντα εργαλεία μέτρησης των δεδομένων της βαμβακοκαλλιέργειας, με βάση τα οποία θα μπορούν να αντιμετωπίσουν άμεσα και πιο αποτελεσματικά τα ζητήματα τόσο της άρδευσης, όσο και της λίπανσης και των ασθενειών.
Οι βαμβακοπαραγωγοί της Ροδόπης θα μπορούν να έχουν καλύτερες στρεμματικές αποδόσεις, χαμηλότερο κόστος παραγωγής και μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος, γεγονός πρωτοποριακό, καθώς η εγκατάσταση και χρήση τέτοιου συστήματος, γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Τι είναι το gaiasense
Τι κάνει όμως το gaiasense ξεχωριστό; Αρχικά αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης της παραγωγής λαμβάνοντας και επεξεργάζοντας δεδομένα από τέσσερις διαστάσεις. Με αυτό τον τρόπο αξιοποιεί όλη τη διαθέσιμη τεχνολογία για να οδηγήσει στη λήψη ορθών αποφάσεων που οδηγούν στα οικονομικά και περιβαλλοντικά του οφέλη.
Είναι οικονομικό, καθώς μπορεί εύκολα να υιοθετηθεί ακόμη και από τους μικροκαλλιεργητές. Με μηδενική επένδυση σε εξοπλισμό και μια ελάχιστη ετήσια συνδρομή προσφέρει πρόσβαση σε όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες, εξοπλισμό και λογισμικό που αξιοποιεί.
Είναι ακριβές, γιατί ξεκινάει από τη συλλογή των δεδομένων, αξιοποιεί όλη τη διαθέσιμη επιστημονική γνώση των συνεργατών, εμπλέκει το γεωργικό σύμβουλο στη λήψη των αποφάσεων, εκπαιδεύει τον παραγωγό στην εφαρμογή στο χωράφι και μετράει το αποτέλεσμα. Έτσι γίνεται συνεχώς καλύτερο και ακριβέστερο.
Και τέλος είναι προσαρμόσιμο, σε κάθε διαφορετική περιοχή, για κάθε τύπο εδάφους, για κάθε μικροκλίμα, για κάθε ποικιλία, το gaiasense προσαρμόζεται κατάλληλα. Δεν είναι μια λύση «κονσέρβα» που έρχεται από μακριά για να δώσει ξένες λύσεις σε τοπικά προβλήματα. Ένα αμιγώς ελληνικό σύστημα, το οποίο προσαρμόζεται σε κάθε ελληνικό χωράφι και καλλιέργεια.
Αξίζει να σημειωθεί πως το σύστημα εφαρμόστηκε για πρώτη χρονιά στην Ροδόπη το 2017, σε μία έκταση 5.500 στρεμμάτων στη Ροδόπη, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σε σχετική ημερίδα, στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου και αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα για το αυξημένο ενδιαφέρον των παραγωγών της περιοχής μας για την συμμετοχή τους στο έργο Ευφυούς Γεωργίας την καλλιεργητική χρονιά 2018/19.
{Πηγή δημοσίευσης: http://www.paratiritis-news.gr/, της Νατάσσας Βαφειάδου, 14/3/2018}