Κομοτηνή: Θα μάθουμε τι αέρα αναπνέουμε

Εγκαθίσταται Μετεωρολογικός Σταθμός, παρακολούθηση των αιωρούμενων σωματιδίων (PM2.5) για 14 μήνες στην ατμόσφαιρα – Ο Δήμος Κομοτηνής ζήτησε τη συνδρομή επιστημόνων του Πολυτεχνείου Ξάνθης

Για πρώτη φορά στην Κομοτηνή θα μάθουμε τι αέρα αναπνέουμε. Η σύναψη μίας τριμερούς σύμβασης μεταξύ Δήμου Κομοτηνής, της επίκουρης καθηγήτριας και υπεύθυνης στο εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας Ατμοσφαιρικών Ρύπων του Πολυτεχνείου Ξάνθης Γλυκερίας Λούπα και του Ειδικού Λογαριασμού Ερευνών Πανεπιστημίου Θράκης, θα δώσει τη δυνατότητα παρακολούθησης των αιωρούμενων σωματιδίων (PM2.5) για 14 μήνες στην ατμόσφαιρα της πόλης της Κομοτηνής.

Η διοίκηση του Δήμου απευθύνθηκε στην υπεύθυνη του εργαστηρίου και εκείνη ανταποκρίθηκε. Έτσι για πρώτη φορά το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αιθαλομίχλη, με στόχο, όπως είπε στον “Χ” η κα Λούπα “να διαπιστώσουμε σε τι επίπεδα βρίσκεται η ρύπανση, αν είναι επικίνδυνη για τον πληθυσμό ή όχι και από εκεί και πέρα να προτείνουμε μέτρα”.

Πρώτος είχε αναδείξει το θέμα ακόμα πριν μπει ο χειμώνες και ανάψουν σόμπες, τζάκια, εγκαταστάσεις πέλλετ και άλλες πηγές θέρμανσης, ο επικεφαλής της παράταξης Σπάρτακος στο Δήμο Κώστας Καραΐσκος. Ποια είναι η επιβάρυνση που δέχεται η ατμόσφαιρα στην Κομοτηνή και κατά συνέπεια η υγεία των κατοίκων της; Το επίκαιρο ερώτημα περί της αιθαλομίχλης, φαινόμενο που παρατηρείται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, είχε θέσει τον περασμένο Οκτώβριο σε συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου ο κος Καραΐσκος. Αφορμή για την παρέμβασή του αυτή ήταν η συμμετοχή του Δήμου Κομοτηνής στο Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια.

Η διοίκηση του Δήμου κινητοποιήθηκε και καλεί εξειδικευμένους επιστήμονες του Δημοκριτείου να συνδράμουν, ώστε να διαπιστωθεί τι αέρα αναπνέουμε. Για την Κομοτηνή είναι η πρώτη φορά όπου θα εφαρμοστεί πρόγραμμα παρακολούθησης των αιωρούμενων σωματιδίων (PM2.5), όπως επιβεβαιώνει η κα Λούπα, κάνοντας γνωστό ότι έχει γίνει στην Ξάνθη, όχι όμως συστηματικά, αλλά το πλαίσιο ενός διδακτορικού.

Για τη χρησιμότητα αυτού “για να γιατρέψουμε κάτι, πρέπει να το μετρήσουμε. Το να λέμε κάτι στον κόσμο, χωρίς να ξέρουμε αλλά επειδή το φανταζόμαστε ή το μυρίζουμε δεν έχει νόημα. Εδώ χρειάζεται η σκληρή πραγματικότητα των αριθμών. Υπερβαίνουμε τα όρια; Δεν υπερβαίνουμε; Τι πρέπει να γίνει; Πρέπει να αλλάξουν τα καύσιμα; Πρέπει να γίνεται έλεγχος των καυσίμων; Αντιρυπαντική τεχνολογία στα τζάκια; Όλα αυτά θα μπορέσουμε να τα απαντήσουμε μόλις πάρουμε μετρήσεις αιωρούμενων σωματιδίων”.

Όσο για τον τρόπο διεξαγωγής της παρακολούθησης των αιωρούμενων σωματιδίων στην Κομοτηνή η κα Λούπα εξηγεί “θα στηθεί ένας σταθμός και μία υποψήφια διδάκτορας θα μεταβαίνει στην Κομοτηνή, θα λαμβάνει τα φίλτρα, θα τα μεταφέρει στο εργαστήριο και θα γίνεται η κατάλληλη ανάλυση για να εκτιμήσουμε τι συμβαίνει”. Το διάστημα των 14 μηνών, που θα διαρκέσει η παρακολούθηση, ορίζεται από τη νομοθεσία.

Για τις ανάγκες της παρακολούθησης αιωρούμενων σωματιδίων στην Κομοτηνή θα εγκατασταθεί ένας δειγματοπολήπτης, ενώ είναι απαραίτητη η εγκατάσταση και ενός Μετεωρολογικού Σταθμού.

“Για να κάνουμε αξιολόγηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης χρειαζόμαστε πλήρη μετεωρολογικά στοιχεία, εκτός από αυτά που θα πάρουμε από δορυφόρους. Γίνεται μία συνδυασμένη δουλειά”, εξηγεί η κα Λούπα.

Γι’ αυτό ο Δήμος Κομοτηνής θα προχωρήσει επιπλέον σε προγραμματική σύμβαση με το ΔΠΘ για την προμήθεια και εγκατάσταση Μετεωρολογικού Σταθμού στην Κομοτηνή.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 27/1/2018}