Μια ευκαιρία να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα την εθελοντική ομάδα που είναι πανταχού παρούσα
Στην δραματική ιστορία που παρακολουθήσαμε πρόσφατα με την εξαφάνιση -και τελικώς το θάνατο του 49χρονου Γιάννη Αλμαζίδη- βασικό ρόλο στη διεξαγωγή των ερευνών έπαιξαν οι εθελοντές. Εθελοντές, που όμως δεν είναι «ανώνυμοι», δεν είναι απλά άνθρωποι που επιθυμούν να προσφέρουν, αλλά είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Είναι άνθρωποι που ανήκουν στην οργανωμένη ομάδα «Ελληνική Ένωση Έρευνας και Διάσωσης» (παράρτημα Έβρου) και αυτήν την ομάδα αξίζει να τη γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.
Η «Ελληνική Ένωση Έρευνας και Διάσωσης» ιδρύθηκε το 1997 και εκτοτε έχει αποκτήσει παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα και φυσικά και στον Έβρο. Οι αποστολές στις οποίες συμμετέχουν τα μέλη της ΕΕΕΔ περιλαμβάνουν :
- Ορεινή Διάσωση (Σε ήπιες αλλά και αντίξοες καιρικές συνθήκες).
- Διάσωση σε Υγρό Στοιχείο (Θάλασσες, Ποτάμια, Λίμνες, Παγωμένα νερά, Πλημμύρες).
- Έρευνα και Διάσωση σε αεροπορικά ατυχήματα.
- Διάσωση σε Οικοδομικές Καταρρεύσεις και Συντρίμμια
- Εκπαίδευση για Διάσωση σε Πολεμικό Περιβάλλον.
- Διάσωση σε κλειστούς – περιορισμένους χώρους και ορυχεία.
- Απεγκλωβισμό και Διάσωση από κατεστραμμένα οχήματα.
Για να συμμετέχουν βέβαια σε όλες αυτές τις αποστολές τα μέλη των κατά τόπους ΕΕΕΔ περνούν από κατάλληλη εκπαίδευση, εν είδη σεμιναρίων, ενώ πρέπει να τονιστεί ότι η ενασχόλησή τους με την ομάδα είναι εθελοντική και η πλειοψηφία των διασωστών συμμετέχουν παράλληλα με την εργασία τους.
Στον Έβρο, η ΕΕΕΔ έχει αποδείξει πλέον ότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των δυνάμεων της πολιτικής προστασίας ενώ αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η δράση της είναι συμπληρωματική σε αυτήν των επίσημων κρατικών αρχών (Πυροσβεστική, ΕΜΑΚ, Πολιτική Προστασία κα).
Στη φωτογραφική συλλογή που δημοσιεύεται εδώ δείτε στιγμιότυπα από την επιχείρηση ανεύρεσης του Γιάννη Αλμαζίδη και του οχήματος του, που είχαν χαθεί στο Δέλτα του Έβρου στις 19 Δεκεμβρίου 2017.
{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr, 15/1/2018}