Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα εδέσματα της Θράκης κατέχει πλέον τη δική του θέση στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.
Πρόκειται για τον καβουρμά, που φτιάχνεται μόνο στη Θράκη ενώ τελευταία έχει εμπνεύσει και την «γκουρμέ» κουζίνα, αφού συνδυάζεται άριστα με πολλά υλικά και μπορεί να αποτελέσει βάση για σπουδαία πιάτα.
Το συγκεκριμένο θρακιώτικο αλλαντικό λοιπόν μπήκε στο Βιβλίο Γκίνες με ενέργειες του Επιμελητηρίου Ξάνθης, που είχε οργανώσει τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους μία σχετική δράση κατά την οποία είχε παρασκευαστεί ο μεγαλύτερος καβουρμάς του κόσμου που είχε μήκος 15,1 μέτρα και ζύγιζε πάνω από 200 κιλά.
Για την παρασκευή του είχαν ειχαν συνεργαστεί τέσσερις επιχειρήσεις εμπορίας και διάθεσης κρέατος – δύο από την Ξάνθη και δύο από τον Έβρο.
Να θυμίσουμε ότι στο Βιβλίο Γκίνες έχει μπει και η καριόκα της Ξάνθης, ενώ το ρεκόρ που απέσπασε χάρισε στους ζαχαροπλάστες της πόλης πολύ μεγάλες παραγγελίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.