Το πρώτο ελληνικό λάδι από κάνναβη κυκλοφόρησε η Κοιν.Σ.Επ. Θεογένης, που επενδύει στις δυνατότητες του φυτού
Κάθε άρθρο για την βιομηχανική κάνναβη, συνήθως θίγει δύο θέματα: πρώτον ότι η βιομηχανική κάνναβη δεν έχει σχέση με την ινδική κάνναβη, καθότι το ποσοστό της ψυχοδραστικής ουσίας, που περιέχει δεν ξεπερνά το 0,2%, αλλά και το γεγονός ότι η λεγόμενη βιομηχανική κάνναβη καλλιεργούνταν συστηματικά στην περιοχή της Θράκης μέχρι το 1936, όταν και απαγορεύτηκε οποιαδήποτε καλλιέργεια κάνναβης, καίγοντας σχεδόν κυριολεκτικά τα χλωρά μαζί με τα ξερά.
Με τα υποχρεωτικά λοιπόν να έχουν ειπωθεί, μπορούμε να περάσουμε στο σημαντικότερο, την αναβίωση, από μια ομάδα παραγωγών, της καλλιέργειας της βιομηχανικής κάνναβης στη βόρεια Ελλάδα, μιας και παρόλο που έχει έδρα στο Τυχερό Έβρου, συνεργάζεται για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια με παραγωγούς από τον Έβρο μέχρι τις Σέρρες, έχοντας ενδιαφερόμενους και στη Ροδόπη.
Ήδη έχουν παράξει ποσότητες λαδιού από κάνναβη, για το οποίο έχει υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον, ενώ συνεχίζουν με δοκιμαστικές ποσότητες από αλεύρι, σαπούνι αλλά και μπύρα, η οποία μάλιστα θα είναι έτοιμη τις επόμενες ημέρες.
Σημαντική πρόοδος στην καλλιέργεια
Αυτή ήταν ουσιαστικά η πρώτη χρονιά, μετά την δοκιμαστική το 2016, όταν «συστηθήκαν» με αυτή, που καλλιέργησαν κάποια στρέμματα της κάνναβης sativa, ή της λεγόμενης ήμερης κάνναβης, και φέτος, με τη βοήθεια των γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Έβρου καλλιέργησαν περίπου 40 στρέμματα ποικιλίας finola για παραγωγή σπόρου και πέντε στρέμματα ποικιλίας fibranova για παραγωγή ίνας.
Ήδη συγκόμισαν την παραγωγή από την ποικιλία που έδωσαν το περισσότερο βάρος, την finola, η οποία αποδίδει περισσότερο σπόρο, και είναι χαμηλή, την οποία προτίμησαν γιατί δεν έχει μεγάλο στέλεχος, όπως άλλες ποικιλίες όπως η Fibranova που από την επεξεργασία της παράγουν χαρτομάζα και κλωστική ίνα λόγω έλλειψης μονάδας επεξεργασίας που θα τα απορροφήσει.
«Θεωρούμε πως για πρώτη χρονιά πήγε πολύ καλά η καλλιέργεια, και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από διάφορα σημεία της χώρας, και στην Θράκη με παραγωγούς που ενδιαφέρονται να βάλουν κάνναβη την επόμενη καλλιεργητική χρονιά» σημείωσε ο πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ., κ. Δέδογλου.
Κάποιοι καλλιεργητές, όπως διευκρίνισε, φέτος είχαν προβλήματα με την καλλιέργεια, «αλλά για αυτό γίνονται οι δοκιμές», εξήγησε, «ώστε να εντοπίσουν προβλήματα ή και καλές πρακτικές και να προσαρμοστούν ανάλογα».
Το πρώτο ελληνικό λάδι από κάνναβη
Ήδη πάντως έχουν δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό λάδι από κάνναβη, το οποίο μέχρι τώρα υπήρχε μόνο ως εισαγωγής, με την μεγαλύτερη ποσότητα να δίνεται σε εταιρεία και μια μικρή ποσότητα να εμφιαλώνεται σε τοπικό ελαιουργείο.
Στόχος τους πάντως είναι του χρόνου να έχουν δημιουργήσει δικό τους ελαιουργείο, όπου θα παράγεται λάδι με τη διαδικασία της ψυχρής έκθλιψης. Το λάδι άλλωστε της κάνναβης δεν πρέπει να υποβάλλεται σε υψηλές θερμοκρασίες, γιατί χάνονται τα ωφέλιμα συστατικά του, για αυτό και καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες, και όχι βρασμένο, ώστε να πάρουν όλα τα θετικά του στοιχεία.
«Είναι ένα ευεργετικό προϊόν, στην κατηγορία των Superfoods» σημείωσε ο κ. Δέδογλου, τονίζοντας πως του χρόνου έχουν βάλει ως στόχο τα 2.000 στρέμματα, ώστε να μπορέσουν να διαπραγματευτούν και με κάποιες εταιρείες και να έχουν συμβόλαια.
Βασιζόμενοι πάντως στο ενδιαφέρον που δημιούργησε η ανάρτηση του μπουκαλιού του λαδιού της κάνναβης, θεωρεί πως αν είχαν 2.000-3.000 μπουκαλάκια θα τα έδιναν πολύ γρήγορα, πόσο μάλλον τα 200 που παρήγαγαν φέτος.
Άλλωστε σύμφωνα με την ανάλυση το λάδι είναι εξαιρετικής ποιότητας, και θεωρούν, με βάση και τις συγκρίσεις τους, πως είναι ένα από τα καλύτερα, κάτι στο οποίο βοηθούν και οι κλιματολογικές συνθήκες αλλά και τα εδάφη, τα οποία είναι καλιούχα.
Μελέτη για το εργοστάσιο πρώτης επεξεργασίας
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η κάνναβη δεν βγάζει μόνο λάδι, μιας και έχει σχεδόν 25.000 παράγωγα, με τον ανθό να χρησιμοποιείται για φαρμακευτική χρήση, τον καρπό για λάδι, αλεύρι, μπύρα κ.α. και το στέλεχος που μπορεί να γίνει χαρτοπολτός, οικοδομικά υλικά κ.α.
Για αυτό και οι άνθρωποι της Κοιν.Σ.Επ. Θεογένης κάνουν σκέψεις για τη δημιουργία εργοστασίου πρώτης επεξεργασίας και μέσα στον Νοέμβριο περιμένουν την μελέτη για αυτό, την οποία κάνει ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής της Ξάνθης, ενώ συζητούν και με ιδιώτες και με την πολιτεία για το θέμα, ενώ ενδιαφέρον έχει υπάρξει και από αμερικάνικο fund.
«Νομίζω ότι υπάρχει πολύ μέλλον στην καλλιέργεια. Μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αγροτική οικονομία και όχι μόνο» ανέφερε ο κ. Δέδογλου, τονίζοντας πως μπορούν να γίνουν μικρές βιοτεχνίες για διάφορα προϊόντα της κάνναβης.
[Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ]
{Πηγή δημοσίευσης: http://www.paratiritis-news.gr/, του Κωνσταντίνου Μαρκενδούδη, 11/10/2017}