Πραγματοποιήθηκε το 2ο Πανελλήνιο συνέδριο Αρωματικών Φυτών στην Αλεξανδρούπολη

«Η χώρα μας θα μπορούσε να είναι πάρα πολύ μπροστά στον τομέα των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και επιβάλλεται να γίνονται καλλιέργειες» υποστήριξε η Ελένη Σκαλτσά καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Φαρμακευτικής, μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας , στο πλαίσιο του 2ου Πανελληνίου συνεδρίου Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στην Αλεξανδρούπολη.

Όπως εξήγησε « έχουμε μια εκπληκτική γνώση, μια εκπληκτική χώρα όσο αφορά την γεωγραφία της. Η χλωρίδα μας είναι η πιο πλούσια στον πλανήτη, αναλογικά με την έκταση μας είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη -πρώτη θεωρείται η Ιβηρική χερσόνησος,- αλλά είναι πολύ μεγαλύτερη έκταση έχουμε 6.500 φυτά, έχουμε τεράστια γνώση από την λαϊκή θεραπευτική και αυτό το οποίο χρειάζεται είναι να ακολουθούμε το νομοθετικό πλαίσιο, τις κανονιστικές διατάξεις και τους κανόνες που διέπουν την ορθή γεωργική πρακτική και την ορθή χρήση των φυτικών προϊόντων».

«Πρόκειται για ένα τομέα με τεράστιο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια .Η Ελλάδα πάντα ήταν μια χώρα με μακρά παράδοση στην χρήση φαρμακευτικών φυτών και αυτό φαίνεται από τα γραπτά τεκμήρια από τα έργα του Ιπποκράτη ,του Διοσκουρίδη και πολλών άλλων γιατρών της αρχαιότητας, της κλασσικής περιόδου , της Αλεξανδρινής, της Βυζαντινής περιόδου που επηρέασαν την φαρμακοποιία όχι μόνο την ελληνική ,αλλά γενικά τις φαρμακοποιίες τις Κεντρικής Ευρώπης,» είπε η κ. Σκαλτσά και τόνισε πως «τα φυτά λίγο μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο εκτοπίστηκαν από την καθημερινότητα του φαρμακείου και επανήλθαν δυναμικά τις τελευταίες δεκαετίες».

Ορθή χρήση στα φυτικά προϊόντα

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Σκαλτσά είπε πως είναι λάθος να χρησιμοποιούνται κατά κόρον τα φυτικά προϊόντα και πως χρειάζεται ορθή χρήση. «Πάντα να σκεφτόμαστε ότι τα φυτά περιέχουν δραστικά συστατικά. Αυτό σημαίνει ότι έχουν μια συγκεκριμένη δράση στον ανθρώπινο οργανισμό ,άρα εξαρτάται ο συγκεκριμένος άνθρωπος που καταναλώνει σε τι κατάσταση είναι ,(δηλαδή εάν λειτουργεί σωστά το νεφρικό σύστημα, το καρδιαγγειακό, επίσης εάν λαμβάνει άλλα φάρμακα) διότι υπάρχει δυνατότητα αλληλεπίδρασης με τα συμβατικά φάρμακα,» είπε και τόνισε πως είναι επίσης λάθος να μην τα χρησιμοποιεί κανείς, «διότι τα φαρμακευτικά φυτά είναι ήπια φάρμακα που προλαμβάνουν καταστάσεις, συντελούν στην διατήρηση της υγείας ,η θεραπεύουν ήπια προβλήματα υγείας.»

Στο συνέδριο ειδικοί επιστήμονες από Πανεπιστημιακά ιδρύματα και Ινστιτούτα της χώρας κατέθεσαν τις γνώσεις και την εμπειρία τους, σχετικά με την παραγωγή και τη διάθεση στην αγορά Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, ενώ παρουσίασαν δεδομένα της μηχανικής τεχνολογίας και της απόσταξης ,που άρχισαν να χρησιμοποιούνται στον τομέα αυτό.

Το συνέδριο διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου σε συνεργασία με την Ένωση Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδας και η Ομάδα παραγωγών Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Έβρου -Ροδόπης.

 

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.thrakitoday.com/, της Όλγας Ορφανίδου, 2/10/2017}