Για πέμπτη χρονιά υλοποιείται στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Κομοτηνής, το πρόγραμμα των Συλλόγων «ΠΕΡΠΑΤΩ» και «ΗΡΟΔΙΚΟΣ» «Ανοιχτές θάλασσες για όλους». Πρόκειται για την συνέχεια του προγράμματος άσκησης στο νερό που υλοποιείται εδώ και δεκαπέντε χρόνια από τους συλλόγους, τα περισσότερα εκ των οποίων, στο Πανεπιστημιακό Κολυμβητήριο του ΔΠΘ, το οποίο τους θερινούς μήνες «μεταφέρεται» στις παραλίες του ν. Ροδόπης, προσφέροντας την δυνατότητα στους συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με το θαλασσινό νερό, συνδυάζοντας τις καλοκαιρινές τους διακοπές αλλά και την άσκηση μέσα σε αυτό.
Βασικό χαρακτηριστικό του προγράμματος, που για την φετινή χρονιά, λόγω και των καθυστερήσεων που υπήρχαν στις παραχωρήσεις των εκτάσεων από πλευράς της ΕΤΑΔ και των Δήμων, στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες, ξεκινά την προσεχή Δευτέρα, είναι ότι δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα άτομα με αναπηρία, μέλη ή και όχι των δύο Συλλόγων.
Μιχάλης Ραγκούσης «Ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλους, μέλη ή μη του Συλλόγου»
Όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του Α.Σ. «Ηρόδικος» κ. Μιχάλης Ραγκούσης «πρόκειται για ένα πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα τόσο στα μέλη του Συλλόγου όσο και γενικότερα στα άτομα με αναπηρία να συνδυάσουν τις θερινές τους διακοπές και τη χρήση της θάλασσας μαζί με ένα πρόγραμμα εκγύμνασης, αποκατάστασης και αποθεραπείας το οποίο φυσικά συνοδεύεται από τη δυνατότητα μετακίνησής τους για όσους δεν έχουν μεταφορικό μέσο, να μετακινηθούν από την πόλη προς τις παραλίες».
Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο λειτουργεί χρησιμοποιώντας τις υποδομές του Δήμου, που υπάρχουν εδώ και μία δεκαετία στις παραλίες του Δήμου από το Φανάρι έως και την παραλία της Μέσης, οι οποίες μάλιστα φέτος εμπλουτίστηκαν κατά μία, μετά και τις κατάλληλες παρεμβάσεις από πλευράς του Δήμου, καλύπτοντας ένα ποσοστό της τάξεως του 80-85% των παραλιών του, που πλέον διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές για την υλοποίηση του προγράμματος.
Η επιλογή του μέρους, όπου λαμβάνει κάθε χρόνο το πρόγραμμα, ωστόσο -μιας και επιλογές από την πλευρά των παραλιών που μπορούν να το υποστηρίξουν είναι πολλές- εξαρτώνται και από τις επιλογές των ίδιων των συμμετεχόντων, οι οποίοι επιλέγουν ανάλογα με τα προσωπικά τους θέλω αλλά και ανάλογα με τον βαθμό ανταπόκρισης των επιχειρηματιών στις ανάγκες τους. «Από την στιγμή που υπάρχουν πλέον σχεδόν παντού οι απαραίτητες υποδομές, πλέον είναι θέμα εξυπηρέτησης από πλευράς του επιχειρηματία, που δραστηριοποιείται στην εκάστοτε παραλία, αν δηλαδή θα ανταποκριθεί στις ανάγκες των μελών μας, που θα επιλέξουν να παραμείνουν εκεί που περνούν καλύτερα. Είναι δηλαδή θέμα εξυπηρέτησης και σεβασμού όχι του καταστηματάρχη απέναντι στα άτομα με αναπηρία, αλλά του καταστηματάρχη απέναντι στον πελάτη του» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης.
Στο παρελθόν, επισήμανε υπήρχαν προβλήματα με αποτέλεσμα την μετακίνηση του προγράμματος σε άλλες παραλίες, εξ ου και όπως τόνισε «αν αισθανθούν τα μέλη ότι δεν είναι καλά κάπου τότε μας οδηγούν και εμάς σε άλλα μέρη ώστε να αισθάνονται ότι βρίσκονται κάπου που τους σέβονται όχι ως άτομα με αναπηρία αλλά ως πελάτες».
Ένα από τα επίσης βασικά και σημαντικά στοιχεία του προγράμματος είναι η ύπαρξη της καθηγήτριας φυσικής αγωγής και υπεύθυνης του προγράμματος κ. Ευαγγελίας Μακρή, καθ’ όλη τη διάρκεια των επισκέψεων κάθε μέλους στη θάλασσα. Όπως εξήγησε η ίδια «κύριο χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι η αναψυχή των ατόμων που συμμετέχουν, η οποία μπορεί σε όσους το επιθυμούν να συνδυαστεί με τη συνέχεια των συνεδριών θεραπευτικού χαρακτήρα, που γίνονται πάντα, λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού κάθε ατόμου. Το θεραπευτικό κομμάτι άλλωστε σύμφωνα και με τις μαρτυρίες των γιατρών είναι πιο ισχυρό μέσα στη θάλασσα, με ουσιαστικότερα αποτελέσματα χάρη στη χρήση του θαλασσινού νερού».
«Προσωπικά είμαι υπεύθυνη για κάθε άτομο που μπαίνει στη θάλασσα και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί δεν ξέρεις ποτέ τι μπορεί κάποιος να χρειαστεί, ενώ πρέπει να επισημάνουμε πως οι υποδομές είναι στη διάθεση οποιουδήποτε το επιθυμεί, ανεξαρτήτως αν είναι ή όχι μέλος του συλλόγου. Τόσο η ειδική ράμπα, το αμαξίδιο ακόμα και οι ξαπλώστρες στις οποίες είμαστε τοποθετημένοι, στο κάθε κατάστημα».
«Θα εξυπηρετήσουμε όσους θελήσουν να συμμετάσχουν»
Η προσπάθεια των δύο Συλλόγων ενισχύθηκε πέρυσι με τη χορήγηση κανό από την Visa Hellas, που έχουν στη διάθεσή τους, δίνοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες και για θαλάσσια σπορ, ενώ ανάλογα με τη συμμετοχή και τη διάθεση των συμμετεχόντων ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλες εναλλακτικές τη φετινή χρονιά.
Μέχρι στιγμής, 16 άτομα έχουν δηλώσει συμμετοχή, ενώ, όπως τόνισε η κ. Μακρή, «εμείς θα εξυπηρετήσουμε όσους απευθυνθούν σε εμάς και θελήσουν να συμμετάσχουν».
{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr, Νατάσσα Βαφειάδου, 15/7/2017}