Κίνδυνος πυρκαγιάς στον Έβρο

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές του Έβρου λόγω υψηλού κίνδυνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Με την 842/26-6-2017 (ΑΔΑ: 6Υ637ΛΒ-Ν23) Απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημητρίου Πέτροβιτς, ως Προέδρου του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, ορίζονται τα μέτρα που θα εφαρμοστούν καθόλη τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας θα είναι 4 και 5, λόγω υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Αναλυτικά, στην Απόφαση ορίζονται τα εξής:

  1. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η κυκλοφορία πολιτών και μέσων εντός των κάτωθι δασικών εκτάσεων μέχρι νεωτέρας
  • Δασικές περιοχές  ευθύνης Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης

– Νίψας – Δρυμός

– Καύσιμα –Παλιά Νίψα

– Κομάρου – Μεσημβρίας

– Ριτζάκι – Κολίτσα

– Κίρκη – Καύσιμα Άβαντα

Ελεγχόμενη κυκλοφορία :

– Κίρκη – Συκοράχη

– Αλεξ/λη – Κίρκη

– Μάκρη – Πλάκα – Μέστη

  • Δασικές περιοχές  ευθύνης Δασαρχείου Σουφλίου

Απαγόρευση εντός του χώρου που περικλείεται από  τους δρόμους

– Εθνική Οδός Σουφλί – Προβατώνας

– Επαρχιακή Οδός Προβατώνα – Λευκίμη

– Δασικός  Δρόμος  Λευκίμης Σαράντα σπίτια

– Δασικός  Δρόμος  Βυρίνη – Πουλίαδες

– Δασικός  Δρόμος  Γαλανού γουρούνια – ΕΟΠ Κοτρωνιάς – Κοτρωνιά

– Επαρχιακή Οδός Κοτρωνιά – Διασταύρωση Σουφλίου – Σιδηρου – Σουφλί

– Δασικός δρόμος Λευκίμης – Κιτρινόπετρας

  1. Όταν οι επικρατούσες συνθήκες επιβάλουν την λήψη εκτάκτων μέτρων ανεξάρτητα από τον δείκτη επικινδυνότητας δύναται κατόπιν εισηγήσεως της Δ/σης Π.Υ. περιφερειακής ενότητας Έβρου να εφαρμοσθεί το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις ανωτέρω προαναφερθείσες δασικές περιοχές.
  2. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η χρήση όλων των χώρων αναψυχής και περιαστικού πρασίνου στις ζώνες ευθύνης των Δασαρχείων ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ – ΣΟΥΦΛΙΟΥ -ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ καθώς και χώρων αναψυχής Ν. ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ
  3. Απαγόρευση κυκλοφορίας μηχανημάτων και οχημάτων που μπορεί η χρήση τους να προκαλέσει φωτιά (σπινθήρες από γεωργικούς ελκυστήρες ). Εξαιρούνται οχήματα Δασαρχείων ,ΕΚΑΒ , Υπηρεσιών και μόνιμων κατοίκων που έχουν τις οικίες τους καθώς και ιδιόκτητες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις σε δασικά συμπλέγματα για την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών τους. Αν είναι δυνατό για τις ημέρες υψηλού κινδύνου να αποφεύγουν εργασίες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά (μελισσοκόμοι, εργασίες με μέσα που δημιουργούν σπινθήρες )  
  4. Απαγορεύεται η μετακίνηση, διαμονή, ελεύθερη κατασκήνωση και περιήγηση εντός των δασών και δασικών εκτάσεων.
  5. Επιτρέπεται με προϋποθέσεις η διακίνηση επισκεπτών από το κέντρο ενημέρωσης του Φορέα διαχείρισης του δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου προς το παρατηρητήριο γυπών και αρπακτικών πουλιών απόσταση 3,5 χλμ. Οι μετακινήσεις αυτές θα γίνονται με αυτοκίνητο του φορέα , συνοδεία υπαλλήλου του Φορέα, ενημέρωση από τον Φορέα των επισκεπτών για την επικινδυνότητα της κατάστασης, και συγχρόνως ενημέρωση και συνεννόηση με την Πυροσβεστική υπηρεσία για κάθε μετακίνηση επισκεπτών.
  6. Απαγορεύεται η κίνηση των οχημάτων εκτός των ασφαλτοστρωμένων δρόμων.
  7. Απαγορεύεται στους Δασικούς Συνεταιρισμούς τις ημέρες υψηλού κινδύνου, η εκτέλεση εργασιών με αλυσοπρίονο.
  8. Την λήψη των παραπάνω εκτάκτων μέτρων πρόληψης – αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, στη ζώνη ευθύνης του Δασαρχείου ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ (Δήμος Διδ/χου) και ειδικά για το Περιαστικό Δάσος “Τσίγλα” και για το χώρο των Αναδασώσεων του οικισμού των Ψαθάδων.
  9. Απαιτείται απόλυτη ετοιμότητα και πλήρη στελέχωση όλων των εμπλεκόμενων Δυνάμεων  υποβοήθησης του έργου της πυρόσβεσης. Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες να λαμβάνουν τα προβλεπόμενα απαραίτητα έκτακτα προληπτικά μέτρα, ανάλογα κάθε φορά με τον δείκτη επικινδυνότητας του χάρτη πρόβλεψης κινδύνου που εκδίδεται από την Γ.Γ.Π.Π.
  10. Η Εφαρμογή των αναφερομένων μέτρων θα  υλοποιηθεί με μέριμνα των  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ – ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ –  ΔΑΣΙΚΩΝ – ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ υπηρεσιών και σχηματισμών του Στρατού ξηράς της Π.Ε Έβρου
  11. Οι Τοπικές Εθελοντικές Οργανώσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλιστικής κάλυψης και είναι ενταγμένες στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Σ.Ο.Π.Π της Περιφερειακής  Ενότητας  Έβρου, να συνεργάζονται με τις οικείες Πυροσβεστικές υπηρεσίες, μετά και την συνεννόηση με το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Εβρου.
  12. Οι  μόνιμοι κάτοικοι  που δραστηριοποιούνται στις  παραπάνω περιοχές, παρακαλούνται όπως συνεργάζονται με τις υπηρεσίες εφαρμογής των μέτρων.
  13. Ενεργοποίηση των σημείων ελέγχου και αναδιαμόρφωση τους αν οι συνθήκες το απαιτούν μετά από εισήγηση της Δ/σης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Π.Ε Έβρου
  14. Με πρωτοβουλία των Π/Υ και Δήμων δύνανται να συγκληθούν τα Συντονιστικά Τοπικά Όργανα (Σ.Τ.Ο.) των εμπλεκόμενων Δήμων για την λήψη κάθε επιπλέον μέτρου που κρίνεται απαραίτητο με παράλληλη και συνεχή ενημέρωση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Π.Ε. Έβρου.
  15. Με μέριμνα των εμπλεκόμενων υπηρεσιών γίνεται η ενημέρωση των πολιτών για τα παραπάνω λαμβανόμενα μέτρα.
  16. Με μέριμνα του Γραφείου του Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου να ενημερωθεί το κοινό δια των Τοπικών ΜΜΕ, για την επικρατούσα κατάσταση

 

[ΠΗΓΗ: http://v4.deltatv.gr, 27/6/2017]