“Μαύρη” επέτειος – Ένας χρόνος από τη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο

Ήταν 19 Αυγούστου 2023 όταν ήρθε ειδοποίηση για μία ακόμη πυρκαγιά στον Έβρο και συγκεκριμένα στα βόρεια του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Κανένας δεν περίμενε αυτό που θα ακολουθούσε.

Τις επόμενες ημέρες η περιοχή αντιμετώπισε πρωτοφανή κατάσταση κινδύνου. Η καταστροφή ήταν σχεδόν ολοκληρωτική, η αγωνία των κατοίκων τεράστια, οι προσπάθειες των πυροσβεστών υπεράνθρωπες. Μαζί με την πυρκαγιά από την περιοχή του Σουφλίου και της Δαδιάς, έμειναν ως μαύρη κηλίδα στην πρόσφατη ιστορία του τόπου.

Ένας χρόνος πέρασε και ακόμα μένουν απορίες. Πώς είναι δυνατόν να μη μπορεί ακόμα ο κρατικός μηχανισμός να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστροφές και πολύ περισσότερο να τις προλάβει;

Σίγουρα υπάρχουν διαχρονικές παραλείψεις. Σίγουρα υπάρχουν και ευθύνες. Σίγουρα μένουν πολλά πράγματα αδιόρθωτα. Αλίμονο στη φύση, αλίμονο στους ανθρώπους και στις περιουσίες τους, αλίμονο στον τόπο που συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα κάθε είδους.

Τουλάχιστον ας μην ξαναζήσουμε τέτοιου μεγέθους καταστροφή. Ένα εκατομμύριο στρέμματα γης γνώρισαν την πύρινα λαίλαπα. Κάποιοι εξακολουθούν να μη βάζουν μυαλό. Ας μιλήσουν επιτέλους ανοιχτά αυτοί που έχουν την επιστημονική γνώση και την εμπειρία.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να καίγεται σε κάθε γωνιά και κάθε καλοκαίρι. Σε αρκετό βαθμό είναι αναπόφευκτο. Τουλάχιστον ας περιορίσουμε τις ζημιές και την καταστροφή.

πηγή https://www.e-evros.gr 19/8/2024