Δύο σοβαρές πυρκαγιές και μία ακόμη πιο σοβαρή προειδοποίηση

Οι υψηλές θερμοκρασίες, η απουσία βροχοπτώσεων, η έντονη ξηρασία και οι ακάθαρτες δασικές εκτάσεις αποτελούν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» για το καλοκαίρι που διανύουμε

Ένα χρόνο μετά τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές, Ανατολική Ροδόπη, Έβρος και Σαμοθράκη βρίσκονται στη ζώνη επικινδυνότητας για σοβαρή πυρκαγιά εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, εξαιτίας της ξηρασίας στο έδαφος

Δύο σοβαρές πυρκαγιές απασχόλησαν την Πυροσβεστική και τις Αρχές του τόπου το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Η πρώτη, το Σάββατο 22 Ιουνίου στους Ασκητές ήταν σοβαρή εξαιτίας της δασώδους έκτασης, ενώ η δεύτερη, την Κυριακή 23 Ιουνίου ήταν σοβαρή εξαιτίας της γειτνίασης με το στρατόπεδο ανεφοδιασμού. Πυροσβεστική, Στρατός, εθελοντές, Ελληνική Αστυνομία, Πολιτική Προστασία, Τοπική Αυτοδιοίκηση έδρασαν συντονισμένα από κοινού, με αποτέλεσμα να αποφύγουμε τα χειρότερα και στις δύο περιπτώσεις.


Η απουσία άλλου σοβαρού πύρινου μετώπου την ίδια ώρα στην Περιφέρειά μας, μας κατέστησε… τυχερούς μέσα στην ατυχία μας, αφού ειδικά στην περίπτωση των Ασκητών η επέμβαση των εναέριων μέσων αποδείχτηκε σωτήρια για τον περιορισμό της πυρκαγιάς σε πρώτη φάση κι έπειτα για την κατάσβεσή της. Οι μήνες από την περσινή πυρκαγιά στο Παπίκιο Όρος, όμως, παραμένουν ζωντανές. Τότε, η πολυδιάσπαση των εναέριων μέσων, τα οποία έδιναν έμφαση στη mega fire του Έβρου, αποδείχτηκε κυριολεκτικά καταστροφική για περιουσίες στους πρόποδες του Παπικίου και στα χωριά Σώστης και Πολύανθος.

Αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς
Φέτος, ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πιο αυξημένος σε σχέση με πέρσι στη χώρα μας, μετά από τρία χρόνια παρατεταμένης κι έντονης ξηρασίας στην Ελλάδα. «Τα δεδομένα […] δείχνουν ένα πολύ σημαντικό έλλειμμα υγρασίας μέσα στο έδαφος, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι συνθήκες είναι πάρα πολύ ευνοϊκές για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών», δήλωσε ο δρ. Θοδωρής Γιάνναρος, επιστημονικός υπεύθυνος της ομάδας FLAME, ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και πυρομετεωρολόγος, μιλώντας στην Χρυσούλας Μαρίνου για τη δημοσιογραφική έρευνά της για το iMedLab.


Οι υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα που πέρασε και η απουσία βροχοπτώσεων αποτελούν μία ανησυχητική συνταγή για το καλοκαίρι που διανύουμε. Εάν συνδυάσουμε τους παραπάνω παράγοντες με τις υψηλές θερμοκρασίες που ξεκίνησαν νωρίτερα φέτος το καλοκαίρι, το ξηρό έδαφος, τις ακάθαρτες δασώδεις εκτάσεις κι άλλα προβλήματα, εύλογα ανησυχεί κανείς για το ενδεχόμενο καταστροφικής πυρκαγιάς, ειδικά εάν το παραπάνω «κοκτέιλ» συνδυαστεί με δυνατές ριπές ανέμων ή πολλαπλά πύρινα μέτωπα που θα έχουν ως αποτέλεσμα πολυδιάσπαση των μέσων πυρόσβεσης.


Στην ίδια έρευνα της Χρυσούλας Μαρίνου, μάλιστα, η Ανατολική Ροδόπη, ο Έβρος και η Σαμοθράκη εντάσσονται στις περιοχές υψηλού κινδύνου στον πανελλαδικό χάρτη. Οι δύο πυρκαγιές του Σαββατοκύριακου, σε Ασκητές και Ξυλαγανή, ξέσπασαν στην Ανατολική Ροδόπη, γεγονός που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο.

Ο απολογισμός των δύο πυρκαγιών
Περισσότερα από 800 στρέμματα, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων σε δασώδεις εκτάσεις (πάνω από 700) είναι ο απολογισμός της πυρκαγιάς που έκαψε στους Ασκητές το Σάββατο. Εναέριες και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, των Δήμων Μαρωνείας – Σαπών και Αρριανών, της Αστυνομίας και του Στρατού, ευτυχώς ενεργοποιήθηκαν άμεσα κι αποφύγαμε τα χειρότερα. Για τον περιορισμό και την κατάσβεση του πύρινου μετώπου επιχείρησαν διαθέσιμα εναέρια μέσα, εκ των οποίων 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο, 90 πυροσβέστες με 15 οχήματα. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων από την ΠΕ Ροδόπης συνέδραμαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής από Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Καβάλα και Θεσσαλονίκη, γεγονός που κατέστη εφικτό ελλείψει άλλου σοβαρό πύρινου μετώπου στην ευρύτερη περιοχή. Λίγη ώρα αφότου ξέσπασε η φωτιά ήχησε προληπτικό «112» από την Πολιτική Προστασία, για να παραμείνουν οι κάτοικοι του χωριού σε εγρήγορση. Τελικά, δεν χρειάστηκε εκκένωση του χωριού, που προστατεύτηκε εγκαίρως με τον περιορισμό της πυρκαγιάς και τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Κατά τη διάρκεια κατάσβεσης, ανατράπηκε μηχάνημα έργου του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών που άνοιγε αντιπυρικές ζώνες, με τον χειριστή του όμως να είναι κατά στην υγεία του.


Στην Ξυλαγανή, όπου για ακόμη μία χρονιά σε παρόμοιο σημείο ξέσπασε πυρκαγιά, οι φλόγες δεν έκαψαν πολλά στρέμματα, περίπου 50. Ωστόσο, η επικινδυνότητα είχε να κάνει με το σημείο, όπου γειτνιάζει με το στρατόπεδο. Για την κατάσβεση επιχείρησαν 7 οχήματα της Πυροσβεστικής με 22 πυροσβέστες, εναέρια μέσα, ο Στρατός και ο Δήμος Μαρωνείας – Σαπών με προσωπικό και μηχανήματα.

Σωτήρια η γρήγορη επέμβαση εναέριων μέσων στο δάσος των Ασκητών

×

1 / 5

Πηγή https://xronos.gr/ ,Διονύσης Βοργιάς, 26/6/2024