Στα «μισά» τα νερά από τον Νέστο – Εφιαλτικά σενάρια για τους αγρότες μας

Από 130 εκατ. κυβικά στα 110 πέρσι και στα… 70 εκατ. φέτος

Αθ. Καβάζης: «Δεν υπάρχουν νερά στον ‘Θησαυρό’ – Μόνον οι βροχές θα μας σώσουν, αλλά…»

Ορατός ο κίνδυνος για… «διψασμένες καλλιέργειες» κατά την φετινή καλλιεργητική περίοδο στην περιοχή του Νέστου αλλά και στον κάμπο της Ξάνθης, καθώς φέτος μειώνονται στα 70 εκατομμύρια κυβικά οι ποσότητες που θα απελευθερώσει το Φράγμα του Θησαυρού για την άρδευση, ενώ πέρσι αυτές ανέρχονταν σε 110 εκ. και πρόπερσι σε 130 εκ. Μόνη ελπίδα των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων της Θαλασσιάς, της Χρυσούπολης και του Χρυσοχωρίου, αλλά και των ίδιων των παραγωγών της περιοχής, να… βρέξει αρκετά ώστε να αυξηθούν οι ποσότητες νερού, ειδάλλως είναι ορατός ο κίνδυνος απώλειας εισοδήματός τους, λόγω μειωμένων αποδόσεων της «διψασμένης» γης τους.

Σε όλα τα παραπάνω αναφέρθηκε μιλώντας στην «Θ» ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Χρυσούπολης κ. Αθανάσιος Καβάζης, με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση παρουσία Περιφερειάρχη ΑΜΘ, χωρικών Αντιπεριφερειαρχών Καβάλας και Ξάνθης, Διευθυντών του Φράγματος και εκπροσώπων των ΤΟΕΒ.

ΜΟΛΙΣ 70 ΕΚ. ΚΥΒΙΚΑ ΝΕΡΟΥ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΤΟΕΒ ΦΕΤΟΣ, ΑΠΟ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ

Πιο αναλυτικά ο κ. Καβάζης, εξήγησε στην «Θ» ότι «λάβαμε ενημέρωση από το Φράγμα ότι θα πέσουν σχεδόν στο μισό οι ποσότητες του νερού. Από 110 εκ. κυβικά πέρσι, θα πάμε στα 70 εκ. Πρόπερσι ήταν 130 εκ, πέρσι κατέβηκαν στα 110 εκ, τώρα κατεβαίνουν στα 70 εκ (και για τους 3 ΤΟΕΒ) και βλέπουμε. Η απάντησή τους ήταν αυτή. Σε αυτήν την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Τοψίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Μαρκόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Μπρίκα, ο Διευθυντής Φραγμάτων της Ελλάδος κ. Μαύρος, ο Διευθυντής του Φράγματος κ. Φώτης και οι τρεις ΤΟΕΒ με τους Διευθυντές. Σε αυτήν την σύσκεψη ενημερωθήκαμε για τις ποσότητες. Και για αυτό έγινε η σύσκεψη. Εμείς κάθε χρόνο σαν ΤΟΕΒ Χρυσούπολης, Χρυσοχωρίου και Θαλασσιάς, κάνουμε αιτήματα προς την Διεύθυνση Υδάτων και ζητάμε ορισμένα κυβικά για την λειτουργία μας, οπότε ήρθε αυτή η απάντηση η οποία ήταν τραγική για εμάς».

«ΠΩΣ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ; – ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ»

Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το τι επιπτώσεις θα επιφέρει η μείωση των ποσοτήτων του νερού προς άρδευση για τους αγρότες της περιοχής μας, ο κ. Καβάζης απαντά:

«Ταλαιπωρία. Και η ενημέρωση που είχαμε ήταν να ενημερώσουμε τους παραγωγούς να βάλουν κάποιες καλλιέργειες που να μην θέλουν πολύ νερό. Πως εμείς να πούμε στους παραγωγούς τι θα βάλουν; Εμείς λέμε, αλλά μπορεί να βρέξει και να κατεβάσει ο «Θησαυρός» νερό. Αλλά αυτήν την στιγμή από ο,τι μας είπαν στην Βουλγαρία δεν υπάρχει χιόνι και το θέμα είναι ότι τα περισσότερα νερά που μαζεύονται στο Φράγμα, είναι από χιονοπτώσεις. Μάλιστα, από ότι μας ενημέρωσαν είναι νομοθετημένο ο Ποταμός Νέστος να δίνει 6 κυβικά/sec για την οικολογία. Δηλαδή και καθόλου νερό να μην έχει, θα πρέπει να δώσουν 6 κυβικά το δευτερόλεπτο για την οικολογία. Από εκεί και πέρα, είναι και τα απαιτούμενα νερά για την ενέργεια που παράγει το Φράγμα και στην ουσία τον πρωτογενή τομέα δεν τον έχουν καθόλου. Από σύμπτωση, αυτά τα νερά που περισσεύουν, ποτίζουν. Λέμε συνεχώς ότι ο ΤΟΕΒ είναι το μεγαλύτερο «εργαλείο» για όλη την περιοχή. Γιατί χωρίς νερό, πρωτογενής τομέας δεν υπάρχει. Ούτε και ζωή. Εν τω μεταξύ ο κόσμος τόσο στην δική μας περιοχή όσο και στην Θαλασσιά, επένδυσαν εκατομμύρια χρήματα με τις δυναμικές καλλιέργειες που έβαλαν (ακτινίδια) που χρειάζονται νερό».

«ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ…ΒΡΕΞΕΙ ΑΡΙΣΤΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ, ΑΛΛΑ… ΤΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙΣ ΕΚ ΤΟΥ ΜΗ ΕΧΟΝΤΟΣ; – ΘΑ ΚΑΤΕΒΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»

Επίσης ο ίδιος αναφέρθηκε και στις περαιτέρω ενέργειες που πρόκειται να προβούν: «Σίγουρα θα κάνουμε καλή διαχείριση, αλλά θα είναι λιγοστή. Εγώ πάντως εύχομαι να βρέξει. Αυτό είναι το όνειρό μας και αυτό συζητάμε και με τους αγρότες και με την διοίκηση και με τους υπαλλήλους. Μακάρι να βρέξει. Βέβαια, η συνεργασία μας με το Φράγμα είναι άριστη. Δεν αρνούνται οι άνθρωποι. Και όποτε έχουμε προβλήματα επικοινωνούμε μαζί τους. Αν υπάρχουν νερά, θα μας δώσουν. Αλλά αν δεν υπάρχουν, τι να λάβεις εκ του μη έχοντος; Διότι και αυτοί δουλεύουμε με κάποιες προδιαγραφές. Το Φράγμα, έγινε για να παράγει ενέργεια. Δεν έγινε για τον πρωτογενή τομέα. Εμείς, θα προσπαθήσουμε να πάμε κάτω στην Αθήνα, στον Υπουργό και να απαιτήσουμε προκειμένου να μπορέσουν – ίσως – να κάνουν και ένα άλλο Φράγμα, το οποίο να είναι για την άρδευση και τον πρωτογενή τομέα. Διότι, από ο,τι γνωρίζετε, σκοπεύουν να κάνουν και άλλο αρδευτικό δίκτυο στην Ξάνθη, στο οποίο εμείς δεν είμαστε αντίθετοι. Αλλά όταν δεν θα έχουμε εμείς, από πού θα δώσουν στους συναδέλφους μας από εκεί νερό; Για αυτό θα κατέβουμε στην Αθήνα να δούμε τι μπορεί να γίνει και με τον Υπουργό Ενέργειας κ. Σκυλακάκη. Θα τους θέσουμε τους προβληματισμούς μας και αυτοί θα αποφασίσουν αν μπορούν να γίνουν αυτά. Το σίγουρο πάντως είναι ότι υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα. Σίγουρα θα υπάρχουν και απώλειες στα εισοδήματα των παραγωγών, αν είναι λίγα τα νερά, διότι όταν διψά το φυτό και δεν του δώσεις να πιει νερό, σίγουρα θα έχει μειωμένη απόδοση. Όλοι οι αγρότες προβληματίζονται. Διότι όταν ο άλλος θέλει να κάνει μια επένδυση και δεν υπάρχει νερό, τι επένδυση να κάνει;»

«ΠΕΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΚΑΙ ΗΛΙΑΝΘΟ ΑΛΛΑ… ΤΑ ΡΥΖΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΝΕΡΟ»

Κλείνοντας αναφορικά με την ενημέρωση περί «εναλλακτικών καλλιεργειών» λόγω έλλειψης  νερού, ο κ. Καβάζης σημειώνει ότι «οι τιμές στο καλαμπόκι, στον ηλίανθο κλπ έπεσαν. Το καλαμπόκι είχε πέρσι είχε 0,31€ και φέτος πήγε 0,18€ και πολλοί παραγωγοί σκέφτονται να βάλουν ρύζια. Αλλά τα ρύζια θέλουν και νερό. Αλλά από την άλλη, τι να κάνουν οι άνθρωποι. Για αυτό υπάρχει μεγάλος προβληματισμός και προπάντων για τους μεγαλοκαλλιεργητές οι οποίοι σπέρνουν πολλά στρέμματα. Και όταν σπέρνεις πολλά και πάθεις μια ζημιά, παθαίνεις μεγάλη ζημιά. Είναι πολύ δύσκολο. Φανταστείτε ότι όταν έχουμε νερά και παθαίνει κάποια ζημιά το Καλοκαίρι το δίκτυο (που είναι από το ’60) μέχρι να την επισκευάσουμε οι παραγωγοί φωνάζουν και έχουν δίκιο. Για αυτό λέμε ότι το νερό είναι το «Α» και το «Ω».

πηγή https://www.thraki.com.gr/ 13/3/2024