Ο γ.γ. Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής εξηγεί τα αντικειμενικά κριτήρια στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και υπενθυμίζει ότι πολλά δημόσια σχολεία ανέστειλαν τη λειτουργία τους τα τελευταία χρόνια
Το μειονοτικό κόμμα DEB για πολλοστή φορά αποπειράθηκε με ανακοίνωσή του, να παρουσιάσει ένα κοινό πρόβλημα πλειονότητας και μειονότητας, δηλαδή το δημογραφικό και την αποψίλωση της υπαίθρου, που έχουν ως αποτέλεσμα να αναστέλλουν τη λειτουργία τους σχολεία ανεξαιρέτως, ως ένα μόνο μειονοτικό πρόβλημα, εξαιτίας δήθεν… ρατσιστικών χειρισμών της κυβέρνησης.
Αυτό, φυσικά, απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα, απλώς –ελλείψει επιχειρημάτων και πραγματικών προβλημάτων- το DEB αναμασά κάθε χρόνο την ίδια ανακοίνωση, προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις, ενώ αντίστοιχα πράττουν γνωστοί «κύκλοι» της Άγκυρας σε Ροδόπη και Ξάνθη.
Φέτος, μπορεί πράγματι να είναι περισσότερα τα μειονοτικά σχολεία στη Ροδόπη που αναστέλλουν τη λειτουργία τους (δεν κλείνουν οριστικά), ωστόσο τα προηγούμενα χρόνια -πάλι με αντικειμενικά κριτήρια- είχαν αναστείλει τη λειτουργία πάρα πολλά δημόσια σχολεία κι οι λίστες είναι επίσημες και δημοσιευμένες.
Η φετινή λίστα: Νηπιαγωγείο Άνω Βυρσίνης, Νηπιαγωγείο Αράτου, Νηπιαγωγείου Αρσακείου, 14ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, 2/θέσιο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Αμαράντων, 2/θέσιο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείων Αμφίων, 2/θέσιο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Δαρμένης, 2/θέσιο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Κάτω Καρδάμου, 2/θέσιο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Πόρπης, 2/θέσιο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Σάλπης, 2/θέσιο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Στυλαρίου.
Η πραγματικότητα
Μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής ξεκαθάρισε αρχικά ότι άλλο αναστολή, άλλο κλείσιμο, καθώς εάν υπάρξει ικανός αριθμός μαθητών (πάνω από 9) το σχολείο μπορεί να λειτουργήσει ξανά.
«Κανείς από εμάς δεν θέλει στο δικό του χωριό να κλείσει το σχολείο, ανεξάρτητα από θρήσκευμα, αλλά υπάρχει η αξεπέραστη πραγματικότητα: εάν δεν υπάρχουν παιδιά, είναι μοιραίο ότι δεν θα υπάρξει σχολείο. Αυτό δεν δείχνει κάτι παραπάνω από μία φυσιολογική εξέλιξη, ότι ο κόσμος έλκεται από πόλεις, άρα είναι φυσικό να υπάρχει μία μετακίνηση από αγροτικές σε αστικές περιοχές.
Επίσης, ο ρυθμός γεννητικότητας σε μία χώρα που έχει υποστεί τις οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας είναι φυσικό να μην είναι αυτός που ήταν πριν» εξήγησε αναλυτικά κι αντικειμενικά για να συμπεράνει ότι «είναι απολύτως λογικό να υπάρχει μείωση μαθητών».
Σε αυτό το σημείο αναγνώρισε πως είναι τεράστιο παιδαγωγικό πρόβλημα, το να λειτουργεί ένα σχολείο με πολύ λίγους μαθητές, όπως για παράδειγμα ένα σχολείο 2/θέσιο με 8 μαθητές σε έξι διαφορετικές τάξεις, γεγονός που όπως τόνισε «δημιουργεί προβλήματα στα παιδιά και δεν τους δίνει ίσες εκπαιδευτικές ευκαιρίες».
Τέλος, ξεκαθάρισε ότι η πολιτεία καλύπτει δωρεάν το μεταφορικό κόστος μετακίνησης των μαθητών στα πλησιέστερα σχολεία.
{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, του Δήμου Μπακιρτζάκη, 25/7/2023}