Σπασμένα υπαίθρια γήπεδα, παρατημένα κιόσκια και παγκάκια, συνθέτουν την κατάσταση στο δάσος, σε αντίθεση με την ελκυστική φύση
Τρία σοβαρά ζητήματα σχετικά με την τουριστική προοπτική στη Ροδόπη ανέδειξε μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης και ξενοδόχος της Κομοτηνής Γιώργος Χρυσοχοΐδης.
Οι τρεις αυτές διαπιστώσεις, ενδεικτικές μεν αλλά ουσιαστικές, αποδεικνύουν ότι μόνο οι καλές προθέσεις δεν αρκούν για την προσέλκυση τουριστών στον τόπο. Η απουσία απλών λειτουργικών υποδομών ή κινήτρων προσέλκυσης επισκεπτών στο δάσος της Νυμφαίας (1), η έλλειψη τουριστικών υποδομών με κορωνίδα ένα πεντάστερο πολυτελές ξενοδοχείο (2) και γενικότερα η ένδεια τουριστικών επενδύσεων στον τόπο (3), είναι ζητήματα που έρχονται ξανά στην επιφάνεια.
Δάσος στολίδι αφημένο στη μοίρα του
Δάσος στολίδι, αλλά αφημένο στη μοίρα του, είναι το περιαστικό δάσος της Νυμφαίας, σε απόσταση 5-10 λεπτών από το κέντρο της πόλης. Η φύση μπορεί να έχει κάνει καλά το έργο της, αλλά συμπληρωματικά η πολιτεία έπρεπε να μεριμνήσει για μερικές ήπιες παρεμβάσεις, που θα καταστήσουν το δάσος πόλο έλξης.
Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι πρόσφατα ο Δήμος Κομοτηνής ζήτησε άδεια από τη Διεύθυνση Δασών, προκειμένου να υλοποιήσει ένα σχέδιο για το δάσος, αλλά η άδεια δεν δόθηκε ποτέ. Την ίδια ώρα, η Διεύθυνση επικαλείται υποχρηματοδότηση από το κράτος, άρα τα προβλήματα αντί να επιλύονται σωρεύονται. Φυσικά, τα όποια χρήματα δαπανώνται σε αναγκαίες προτεραιότητες, όπως διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και δρόμων για την Πυροσβεστική μέσα στο δάσος.
«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τίποτα να προσφέρουμε σε ένα πολύ ωραίο δάσος» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Χρυσοχοΐδης, αναγνωρίζοντας πως πάνω από όλα είναι ζήτημα πυρασφάλειας, ενώ επίσης υπάρχει και στρατιωτική περιοχή βόρεια, αλλά «το ότι (το δάσος) είναι παντελώς αναξιοποίητο κι αυτό δεν είναι σωστό». Από τα κατεστραμμένα υπαίθρια γήπεδα, στην πρόχειρη κατασκευή που ποτέ δεν ξηλώθηκε στη μέση του δάσους, σε διάφορα γεφυράκια που καταστράφηκαν, σε παγκάκια ή κιόσκια που είναι αφημένα στο χρόνο, στον υπερπληθυσμό αδέσποτων σκύλων ακόμη κι επιθετικών, η κατάσταση στη Νυμφαία δεν τιμά κανέναν, γι’ αυτό την επισκέπτονται κυρίως φυσιολάτρες κι όχι τόσο απλοί τουρίστες.
Προορισμός «Θράκη»
Κι ενώ ο Έβρος βλέπει μία αναπτυσσόμενη Αλεξανδρούπολη να καθιερώνεται ως city break τουριστικός προορισμός για Σαββατοκύριακα αναψυχής δίπλα στο θρακικό πέλαγος για Βούλγαρους, Τούρκους αλλά κι Έλληνες, η Κομοτηνή -ούσα πόλη με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά (με βασικότερο την έλλειψη θάλασσας)- διαχρονικά δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει τουρίστες, ενώ όσοι έρχονται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες δεν είναι συνήθως υψηλού βαλαντίου.
Ο Γιώργος Χρυσοχοΐδης εξηγεί πως στόχος είναι η ανάδειξη ολιστικά της Θράκης ως τουριστικού προορισμού, δηλαδή συμπληρωματικά η Κομοτηνή ως προορισμός. Εξήγησε: «Η σύγκριση με την Αλεξανδρούπολη είναι λίγο δύσκολη, γιατί οι δύο πόλεις διαφέρουμε σε αρκετά πράγματα. Τα κοινά μας είναι περισσότερο με την Ξάνθη παρά με την Αλεξανδρούπολη» που είναι παραλιακή πόλη, με λιμάνι, αεροδρόμιο και γειτονικά στην Τουρκία, με καλύτερες υποδομές-παροχές σε ξενοδοχεία και πιο τουριστικά «στημένη» πόλη ως city break προορισμός. «Η Κομοτηνή έχει κάνει κινήσεις, δεν έχει αυτά τα φυσικά πλεονεκτήματα (της Αλεξανδρούπολης)» παρατήρησε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων, προτείνοντας να δοθεί έμφαση κυρίως στον παραδοσιακό χαρακτήρα της Κομοτηνής.
Πιο συγκεκριμένα, πρότεινε να αντιμετωπίζεται η Θράκη, όπως αντίστοιχα η Κρήτη, δηλαδή ως ενιαίος τουριστικός προορισμός, όπου ο επισκέπτης φροντίζει να δει από κοντά τουριστικά σημεία αναφοράς σε όλους τους Νομούς της Κρήτης.
Ούτε ένα πεντάστερο στη Ροδόπη
Μεγάλο πρόβλημα για την έλλειψη τουριστικής ανάπτυξης στον τόπο είναι η ένδεια μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων. Αυτό σχετίζεται αφενός με τους ίδιους τους επιχειρηματίες, αλλά αφορά επίσης την Τοπική Αυτοδιοίκηση (εν έτει 2023 κατασκευάζεται ο Βιολογικός Καθαρισμός στο Φανάρι) αλλά και την τοπική κοινότητα (ποιος δεν θυμάται την επενδυτική προσπάθεια κατασκευής μεγάλου πολυτελούς ξενοδοχείου στη Μαρώνεια πριν μερικές δεκαετίες που ποτέ δεν προχώρησε λόγω αντίθεσης των κατοίκων).
«Ένα από τα προβλήματα που βλέπω αλλά δεν το συζητάμε είναι οι υποδομές στον ιδιωτικό τομέα» αναγνώρισε ο Γιώργος Χρυσοχοΐδης, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι στον κλάδο των ξενοδοχείων στη Ροδόπη «συγκριτικά με την Αλεξανδρούπολη ο επισκέπτης δεν μπορεί να βρει το πεντάστερο ξενοδοχείο, με όλες τις παροχές» για την προσέλκυση τουριστών υψηλότερου budget. Σύμφωνα με τον κο Χρυσοχοΐδη, εάν άνοιγε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο παραλιακό μέτωπο, θα αποτελούσε σημείο αναφοράς και πόλο έλξης, άρα θα συμπαρέσυρε αναπτυξιακά όλη την περιοχή.
Αναζητείται όραμα
Πάντως, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης αναγνώρισε πως το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει πράγματα στην πόλη, για τη βελτίωσή της, όπως η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου, η πραγματοποίηση εορτών όπως του θεματικού πάρκου Χριστουγέννων, αλλά ακόμη και τα δίκτυα φυσικού αερίου.
Πάντως, αυτό που φαίνεται να λείπει είναι… το κάτι παραπάνω σε επενδυτική πρωτοβουλία ή όραμα, που θα μπορούσε να καλύψει το χαμένο έδαφος δεκαετιών που καλείται να καλύψει η Ροδόπη στον τουριστικό χάρτη. «Αν είχαμε ανθρώπους με όραμα και μεράκι να τραβήξουν μπροστά, θα έριχναν κάποια χρήματα σε δουλειές που αγαπάνε κι αυτή η αγάπη θα έδινε στον κόσμο. Πάντα υπάρχουν δυσκολίες, αλλά αυτή τη στιγμή μένουμε λίγο παραπάνω στις δυσκολίες και δεν κάνουμε ένα βήμα μπροστά στο κομμάτι των επενδύσεων» σημείωσε ο κος Χρυσοχοΐδης.
Ένα είναι σίγουρο δεδομένο πάντως, ότι εάν θέλουμε να μιλάμε για τουριστικό σχέδιο ειδικά ενόψει καλοκαιριού, πρέπει από τώρα -κι όχι ως συνήθως την τελευταία στιγμή- να ξεκινήσει μία ευρεία συζήτηση, ανοιχτή, μεταξύ Δήμου Κομοτηνής, επιχειρηματιών και φορέων, για τον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό.
{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 4/2/2023}