Οικογένεια Σύρων προσφύγων εντόπισε ο φακός του «Χ» στον ορεινό όγκο της Ροδόπης. Πέρασαν από σύνορα από Τουρκία προς Βουλγαρία, έπειτα μπήκαν στην Ελλάδα από το βουνό κι άρχισαν την κάθοδο από την Κερασιά. Τα μονοπάτια είναι γνωστά και πλήρως χαρτογραφημένα, ωστόσο ο μηχανισμός δεν είναι επαρκώς στελεχωμένος για να διαχειριστεί τις ροές.
Όσο ο Έβρος ενισχύεται, τόσο τα κυκλώματα διακινητών εκτρέπουν τα δρομολόγιά τους από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, με τη Βουλγαρία να κάνει επίσης τα στραβά μάτια, παρά τις βεβαιώσεις για συνεργασία με την Ελλάδα στο μεταναστευτικό.
Κι ενώ η εικονιζόμενη οικογένεια είναι κατά δήλωσή τους πρόσφυγες από την εμπόλεμη Συρία, κι αν μη τι άλλο έχουν γυναικόπαιδα, αποτελούν τη μειοψηφία, αφού η πλειοψηφία είναι «καραβάνια» αλλοδαπών κυρίως ανδρών από διάφορες χώρες, δηλαδή μη νόμιμοι μετανάστες.
Για πολλοστή φορά ενίσχυση της Συνοριοφυλακής της Ροδόπης ζήτησε μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων (ΠΟΣΥΦΥ) Παναγιώτης Χαρέλας. «Υπάρχουν αντικείμενα που επιβάλλουν την αύξηση προσλήψεων αστυνομικού προσωπικού. Έχουμε μεγάλη έξαρση του μεταναστευτικού (στη Ροδόπη)» δήλωσε και στάθηκε στο στοίχημα να αυξηθούν οι συλλήψεις διακινητών: «οι διακινητές κάνουν κουμάντο στα περάσματα, προωθούν και μεταφέρουν τους μετανάστες […] δεν υπάρχει κανένας μετανάστης αυτή τη στιγμή που να έρχεται μόνος του. Αν στοχοποιήσουμε τα κυκλώματα και συλλάβουμε όσους περισσότερους γίνεται, τότε είναι βέβαιο πως οι μεταναστευτικές πιέσεις και ροές θα μειωθούν στο ελάχιστο».
Μηταράκης: «Η Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο μεταναστευτικό»
Για τις πιέσεις που δέχεται στο μεταναστευτικό η Ελλάδα από την Τουρκία και το πρόσφατο περιστατικό με τους 92 μετανάστες στον Έβρο μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.
Όπως είπε στην ΕΡΤ το πρωί της Πέμπτης και στην εκπομπή «Συνδέσεις», αυτή τη στιγμή οι 92 που βρέθηκαν γυμνοί στον Έβρο και διασώθηκαν από τις ελληνικές αρχές, βρίσκονται ασφαλείς στο ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο, που αποτελεί δομή πρώτης υποδοχής. Στη συνέχεια θα εξεταστούν τα αιτήματά τους και όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας θα τη λάβουν και όσοι όχι θα απελαθούν.
Συνεχίζοντας και αναφερόμενος στην Τουρκία ο κος Μηταράκης επεσήμανε πως η Τουρκία προσπαθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ξεκινώντας και από την παρουσία του Τούρκου Προέδρου, του κ. Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, να καλλιεργήσει το αφήγημα της καλής Τουρκίας και της κακής Ελλάδας. Όπως σημείωσε, αυτό δεν περνάει στη διεθνή κοινότητα και συμπλήρωσε πως «θα πρέπει να ξαναβρούμε ως Ευρώπη την καλή συνεργασία με την Τουρκία. Όλα όσα συνέβησαν, εμείς τα διεθνοποιούμε. Σχετικά με το πρόσφατο συμβάν με τους 92 του Έβρου, ενημέρωσα και την ΕΕ και θα πάω ΟΗΕ. Θα πρέπει να υπάρχει συζήτηση με Τουρκία».
Παράλληλα επεσήμανε πως «η Τουρκία έχει δύο βασικές υποχρεώσεις βάσει της Κοινής Δήλωσης του ’16 με την ΕΕ. Από την μία είναι περιορίζει τις μεταναστευτικές ροές και από την άλλη να δέχεται τις επιστροφές. Το πρώτο σκέλος κάποιες φορές το κάνει και κάποιες όχι, όπως με το να αφήνει τουρκικά αλιευτικά να συνοδεύουν βάρκες σε δύσκολες συνθήκες, όπως έγινε για παράδειγμα στο ναυάγιο στη Λέσβο».
{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, του Δήμου Μπακιρτζάκη, 21/10/2022}