Κύκλος εκδηλώσεων σε Σάπες, Αμάραντα, Μέγα Πιστό και Αρριανά από τη Δύναμη Ψυχής – Ο καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολόγος Θ. Αγοραστός και η Παθολόγος – Ογκολόγος Ζένια Σαριδάκη μιλούν για τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας και την αξία της πρόληψης – Αναλυτικός οδηγός για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις στο Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης
Στην Ελλάδα σχεδόν 8.000 γυναίκες ετησίως θα εμφανίσουν καρκίνου του μαστού και σχεδόν 2.000 νέοι θάνατοι αποδίδονται σε αυτόν. Την ίδια ώρα ετησίως καταγράφονται 697 νέα περιστατικά και 282 θάνατοι από καρκίνο τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο, σε περιοχές της χώρας όπου το βιοτικό επίπεδο είναι πιο αυξημένο, η ενημέρωση φτάνει πιο συχνά κι εμπεριστατωμένα και οι προληπτικές εξετάσεις γίνονται πιο τακτικά, είναι αποδεδειγμένο πως οι γυναίκες προλαβαίνουν τον καρκίνο αρκετά νωρίς. Κι όπως λέει η παθολόγος – ογκολόγος Ζένια Σαριδάκη «η πρόληψη σώζει ζωές, δεν είναι έκφραση είναι η πραγματικότητα». Το παραπάνω σχόλιο, όπως κι άλλα σημαντικά ενημερωτικά στοιχεία, κυκλοφορούν στο περιθώριο καμπάνιας του Συλλόγου Καρκινοπαθών & Φίλων Ν. Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής» με στόχο την ενημέρωση γυναικών από άκρη σε άκρη του Νομού, με έμφαση σε περιοχές της περιφέρειας.
Σειρά δράσεων προσυμπτωματικού ελέγχου
Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Ροδόπης θα πραγματοποιήσει σειρά δράσεων για τον προσυμπτωματικό γυναικολογικό έλεγχο από τις 1 έως της 15 Σεπτεμβρίου. Οι δράσεις θα είναι υπό την αιγίδα των Δήμων Μαρωνείας-Σαπών, Ιάσμου και Αρριανών και θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το εξής πρόγραμμα:
- Σάπες 05/09 αίθουσα πολιτιστικού συλλόγου Δρω – Στέργιος Κόκκορης μαιευτήρας – γυναικολόγος – Πέννυ Αυγερίδου κοινωνική λειτουργός
- Αμάραντα 07/09 δημοτικό σχολείο – Σελμά Γύρογλου μαιευτήρας – γυναικολόγος – Μαρία Παπαδοπούλου μαιευτήρας – γυναικολόγος – Πέννυ Αυγερίδου κοινωνική λειτουργός
- Μέγα Πιστό 13/09 αίθουσα πολιτιστικού συλλόγου – Σελμά Γύρογλου μαιευτήρας – γυναικολόγος – Κατερίνα Ιναγκάμοβα Παιδαράκη μαιευτήρας – γυναικολόγος – Πέννυ Αυγερίδου κοινωνική λειτουργός
- Αρριανά 14/09 δημαρχείο – Σελμά Γύρογλου μαιευτήρας – γυναικολόγος – Ευαγγελία Πράπα μαιευτήρας – γυναικολόγος – Μεχμέτ Νεσέ ψυχολόγος
Στο περιθώριο των εκδηλώσεων θα καλυφθούν το θέμα του προσυμπτωματικού γυναικολογικού ελέγχου και της άυλης συνταγογράφησης. Οι Δήμοι που συμμετέχουν θα μοιράσουν μαζί με τους λογαριασμούς ύδρευσης φυλλάδια με πληροφορίες για τους γυναικολογικούς καρκίνους, οδηγίες αυτοεξέτασης μαστού και πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του συλλόγου, ενημέρωσε σχετικά η πρόεδρος Ροδούλα Κοκκινάκη. Στην καμπάνια που κυκλοφορεί το μήνυμά της μεταφέρει κι η κοινωνική λειτουργός του Συλλόγου Πέννυ Αυγερίδου, θέτοντας το στόχο της Δύναμης Ψυχής για «έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για την πρόληψη του καρκίνου».
Θ. Αγοραστός: Υπάρχουν τα μέσα να εξαλείψουμε τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας
Αισιόδοξος διότι έχουμε πλέον τα μέσα να εξαλείψουμε ή έστω να μειώσουμε δραστικά τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας παρουσιάστηκε ο καθηγητής Μαιευτικής ΑΠΘ – γυναικολόγος Θεόδωρος Αγοραστός.
«Τα τελευταία χρόνια ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε επίσημα ότι για πρώτη φορά η διεθνής κοινότητα είναι σε θέση να εξαλείψει έναν καρκίνο, του τραχήλου της μήτρας. Κι αυτό, γιατί για πρώτη φορά υπάρχουν τα μέσα, δηλαδή ο εμβολιασμός εναντίον του ιού των θηλωμάτων που προκαλεί τον καρκίνο κι η δυνατότητα μοριακού προληπτικού ελέγχου των γυναικών» σημείωσε και συνέχισε: «ευτυχώς τον τελευταίο μήνα το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε για πρώτη φορά ένα εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τις γυναίκες, με στόχο την πρόληψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας».
Σύμφωνα με τον επιστήμονα, τα βασικά εργαλεία πρόληψης είναι ο εμβολιασμός κι ο έλεγχος ανά πενταετία. Έτσι πλέον έχουμε τις βάσεις να «ευχόμαστε, ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να εξαλείψει τουλάχιστον ως πρόβλημα δημόσιας υγείας τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και να τον κάνει μία σπανιότατη νόσο», ενώ σήμερα είναι «ο τέταρτος συχνότερος καρκίνος για γυναίκες παγκοσμίως, δεύτερος στις νέες γυναίκες ακόμη και στην προηγμένη Ευρώπη».
Δωρεάν εξετάσεις τραχήλου της μήτρας
Γιατί είναι σημαντική η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση; Ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί σχεδόν στο 100%. Αυτό επιτυγχάνεται με τον εμβολιασμό για τον HPV, το HPV DNA test ή/και το Pap Test. Σήμερα έχεις τη δυνατότητα δωρεάν συμμετοχής στο Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης του Καρκίνου Τραχήλου της Μήτρας:
- Αν είσαι από 21 έως και 29 ετών, έχεις τη δυνατότητα να κάνεις Pap Test δίνοντας δείγμα στον γυναικολόγο σου, σε δημόσιες και σε ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Υγείας.
- Αν είσαι από 30 έως και 65 ετών, έχεις τη δυνατότητα να κάνεις HPV DNA test δίνοντας δείγμα στον γυναικολόγο σου, σε δημόσιες και σε ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Υγείας.
- Μόλις λάβεις την πρόσκληση με SMS (άυλο παραπεμπτικό), μπορείς να κλείσεις το ραντεβού σου για την εξέταση Pap Test ή HPV DNA test (ανάλογα με την ηλικία σου).
- Σε περίπτωση που δεν έχεις άυλη συνταγογράφηση, απευθύνσου στον προσωπικό σου γιατρό ή στο πιο κοντινό Κέντρο Υγείας.
Ζ. Σαριδάκη: Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη
«Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Εάν κάτι βρεθεί εγκαίρως, μπορεί σχεδόν στο 100% να θεραπευτεί. Η πρόληψη σώζει ζωές. Δεν είναι μόνο μία φράση αλλά μία πραγματικότητα». Αυτό είναι το μήνυμα της Ζένιας Σαριδάκη – Ζώρα, που μετέφερε τις συμβουλές της για πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
Στο περιθώριο της καμπάνιας της Δύναμης Ψυχής η παθολόγος – ογκολόγος, πρόεδρος Εταιρίας παθολόγων – ογκολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), διευθύντρια στην Α’ Ογκολογική Κλινική, επιστημονική υπεύθυνη Ογκολογικού Τμήματος «Ασκληπιός Διαγνώσεις» Ηρακλείου Κρήτης συμβούλευσε: «οι γυναίκες από την ηλικία των 40 ετών και πάνω πρέπει να υποβάλλονται σε προσυμπτωματική μαστογραφία και συζήτηση των ευρημάτων με τον ειδικό ιατρό. Ανάλογα με τα ευρήματα μπορεί να χρειαστούν κι άλλες εξετάσεις, όπως υπερηχογράφημα μαστού, μαγνητική μαστών ή διενέργεια βιοψίας. Αλλά αυτό που είναι πραγματικότητα, είναι πως εάν κάτι βρεθεί εγκαίρως θεραπεύεται σχεδόν στο 100% ό,τι κι αν είναι».
Δωρεάν εξετάσεις καρκίνου του μαστού
Γιατί είναι σημαντική η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση; Όσο πιο γρήγορα εντοπιστεί και διαγνωστεί, τόσο πιο μεγάλη είναι η πιθανότητα να ξεπεραστεί η νόσος. Η καταλληλότερη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση είναι η μαστογραφία και η κλινική εξέταση από παθολόγο και χειρούργο του μαστού. Για την ηλικία έναρξης και το πόσο συχνά πρέπει να γίνεται η μαστογραφία, απευθυνθείτε στο γυναικολόγο σας. Επιπλέον, η αυτοεξέταση/ψηλάφηση του μαστού είναι χρήσιμη συνήθεια γιατί εξοικειώνει τη γυναίκα με το στήθος της και τυχόν αλλαγές θα την κινητοποιήσουν να απευθυνθεί έγκαιρα στον ιατρό της. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της κυβέρνησης, οι γυναίκες έχουν σήμερα τη δυνατότητα δωρεάν συμμετοχής στο Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού.
Αναλυτικά: Αν είσαι από 50 έως και 69 ετών έχεις τη δυνατότητα να κάνεις ψηφιακή μαστογραφία κάθε χρόνο. Μόλις λάβεις την πρόσκληση με SMS (άυλο παραπεμπτικό), μπορείς να κλείσεις το ραντεβού σου για την ψηφιακή μαστογραφία. Σε περίπτωση που δεν έχεις άυλη συνταγογράφηση, απευθύνσου στον προσωπικό σου γιατρό ή στο πιο κοντινό Κέντρο Υγείας
Η Δύναμη Ψυχής δίπλα σου
Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών & Φίλων Ν. Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής» είναι δίπλα σου με:
Δωρεάν συνεδρίες με ψυχολόγο για ασθενείς και φροντιστές, ενημερωτικές ομιλίες σε χωριά του Νομού μας και δωρεάν ψηλάφηση, 8 τμήματα δραστηριοτήτων που απευθύνονται σε καρκινοπαθείς και μέλη του Συλλόγου, δωρεάν χορήγηση περουκών και σχετικών αναλώσιμων σε ανθρώπους που βρίσκονται σε θεραπεία, καθημερινή λειτουργία γραφείου για εξυπηρέτηση τηλεφωνικά ή δια ζώσης, παροχή ειδικών στηθόδεσμων και σιλικόνων σε ανασφάλιστες, συναντήσεις με κοινωνικό λειτουργό για ενημέρωση σχετικά με τη διεκπεραίωση γραφειοκρατικών διαδικασιών και δικαιωμάτων.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 2/9/2022}