Τις λεπτομέρειες από την αποκάλυψη ενός σημαντικού λιθόστρωτου που υπολογίζεται ότι κατασκευάστηκε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και ήταν σε χρήση μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, κατά τις εργασίες για το φυσικό αέριο στην Ξάνθη, εξηγεί η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης Κυριακή Χατζηπροκοπίου με ανάρτησή της,. Παράλληλα σημειώνει ότι οι εργασίες της ΔΕΔΑ γίνονται υπό την επίβλεψη αρχαιολόγων που καταγράφουν τα πάντα.
Αναλυτικά:
Τους τελευταίους μήνες, οι δρόμοι της Ξάνθης «σκάπτονται» και ενίοτε «ανασκάπτονται»! Τι εννοώ; Θα σας εξηγήσω αμέσως. «Σκάπτονται» για τη διέλευση του αγωγού διανομής φυσικού αερίου. Αυτό το γνωρίζουν πια οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης: Γεωργίου Κονδύλη, Ζαλόγγου, Ηλιουπόλεως, Πανόρμου, Ανδρέου Δημητρίου, 28ης Οκτωβρίου, είναι μόνο κάποιοι από αυτούς, από όπου έχουν ήδη περάσει τα συνεργεία που εργάζονται, προκειμένου η πόλη μας να διαθέτει σε λίγα χρόνια φυσικό αέριο. Αυτό όμως που οι περισσότεροι αγνοούν είναι ότι όλες οι εκσκαφικές εργασίες γίνονται υπό το άγρυπνο βλέμμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης.
Έμπειροι αρχαιολόγοι και εργάτες, που έχουν προσληφθεί ειδικά για τον σκοπό αυτό, επιβλέπουν καθημερινά τις εργασίες των συνεργείων, φωτογραφίζουν, συλλέγουν τυχόν ευρήματα, κρατούν ημερολόγιο. Το μεγάλο αυτό έργο θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα κάπου στα τέλη του 2023. Είμαστε ακόμη στην αρχή λοιπόν, αλλά ένα σημαντικό εύρημα προέκυψε πρόσφατα. Ένας δρόμος, κάτω από τον δρόμο! Ένα λιθόστρωτο, κάτω από την άσφαλτο της Παρόδου Αθανασίου Διάκου! Τμήματά του συνεχίζονται και στις γειτονικές οδούς. Αρχαίος δεν είναι. Κάποιοι μάλιστα από τους πιο ηλικιωμένους κατοίκους της περιοχής θυμούνται το συγκεκριμένο «καλντερίμι», που πριν από 50 χρόνια, όπως μας είπαν, υπήρχε ακόμη.
Το προσωπικό της Εφορείας μας, ζήτησε αμέσως παύση εργασιών. Ακολούθησε καθαρισμός, φωτογράφηση, αποτύπωση, καταγραφή ευρημάτων, μια μικρή δηλαδή σωστική ανασκαφή και παράλληλα ενημερώθηκε και η αρμόδια Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Όπως μας είπαν οι συνάδελφοι της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων, χρονολογείται πιθανότατα στο β΄ μισό του 19ου αι. και σχετίζεται με την περίοδο ανέγερσης των Καπναποθηκών Ξάνθης.
Επομένως, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της νεώτερης ιστορίας της πόλης μας, η οποία γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση στα τέλη του 19ου αι. με το εμπόριο καπνού. Στις φωτογραφίες παίρνετε μία γεύση από την επίβλεψη των σκαπτικών εργασιών σε διάφορα σημεία της πόλης μας καθώς και από τις πρώτες στιγμές μετά από τον εντοπισμό του λιθόστρωτου δρόμου.
{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/, 24/11/2021}