Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση διαγωνισμού για το ΣΔΙΤ 135εκ€ για νέες κτιριακές υποδομές σε Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη – προχωράει το νέο κτίριο δίπλα στη Νομική
Με δια ζώσης παρακολούθηση των μαθητών από τους φοιτητές του, προσανατολίζεται να λειτουργήσει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης από 1η Οκτωβρίου 2021, κατόπιν σχετικής απόφασης του Υπουργείου Παιδείας και της Συγκλήτου. Ωστόσο, μέχρι αυτή την ημερομήνια πολλά παραμένουν τα ερωτηματικά, με βασικότερα ποια θα είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν, ποιος ο βαθμός εμβολιασμού των φοιτητών και τι θα γίνει σε περίπτωση τοπικής αύξησης των κρουσμάτων.
Μέχρι στιγμής, το μόνο που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι πως «θα ενεργοποιηθεί σίγουρα ένα σταθερό εμβολιαστικό κέντρο στην Πανεπιστημιούπολη Αλεξανδρούπολης και κινητά εμβολιαστικά κέντρα για Κομοτηνή, Ξάνθη και Ορεστιάδα. Αυτό οριστικοποιείται εντός των ημερών», όπως είπε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη ο αντιπρύτανης Οικονομικών Φώτης Μάρης, ο οποίος πρόσθεσε: «στόχος είναι να ξεκινήσουμε δια ζώσης των Οκτώβριο με όσα μέτρα ανακοινωθούν από την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας».
Το 2022 το μεγάλο ΣΔΙΤ
Αναφορικά με τα έργα του Πανεπιστημίου, το μεγαλύτερο εξ αυτών είναι η Σύμπραξη Δημοσίου κι Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), μέσω της οποίας θα ανεγερθούν νέες κτιριακές υποδομές στις Πανεπιστημιουπόλεις Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης και Ξάνθης. Πιο συγκεκριμένα: Στην Κομοτηνή φοιτητικές εστίες, χώρος σίτισης φοιτητών, ξενώνας φιλοξενίας, πανεπιστημιακές κατοικίες, κεντρική βιβλιοθήκη-αναγνωστηρίου, πολυλειτουργική εγκατάσταση εκδηλώσεων. Στην Αλεξανδρούπολη τέσσερα κτίρια φοιτητικών εστιών, χώρος σίτισης φοιτητών και πανεπιστημιακές κατοικίες. Στην Ξάνθη ερευνητικό κέντρο αριστείας. Ο Φ. Μάρης χαρακτήρισε το έργο «γιγαντιαίο project προϋπολογισμού 135εκ ευρώ» και γνωστοποίησε πως η πρώτη φάση του διαγωνισμού ολοκληρώθηκε. Σε αυτή τη φάση, πέντε (αντί για επτά) κατασκευαστικές εταιρίες της χώρας διεκδικούν το έργο.
Εκτός από την κατασκευή των υποδομών, η ανάδοχος εταιρία αναλαμβάνει τη λειτουργία τους για 30 χρόνια, «άρα την ενδιαφέρει να τα κατασκευάσει ποιοτικά» σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπρύτανη, ο οποίος ευελπιστεί πως στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022 θα υπάρχει ο οριστικός ανάδοχος, ώστε να ξεκινήσει το έργο.
Στα διαδικαστικά, η κατασκευή μεγάλου φοιτητικού εστιατορίου στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής, συνεπάγεται το τέλος της σίτισης στην παλιά Νομική, καθώς πλέον θα μπορούν όλες οι ανάγκες σίτισης να καλύπτονται εντός Πανεπιστημιούπολης. Οι νέες φοιτητικές εστίες (350 κλίνες) δεν θα καταργήσουν τις υπάρχουσες, αλλά θα τις εμπλουτίσουν.
Τα υπόλοιπα έργα
Ως προς τα υπόλοιπα έργα του ΔΠΘ, υπό κατασκευή παραμένει το μεγαλύτερο κτίριο της Πανεπιστημιούπολης, δίπλα στο υπάρχον της Νομικής. Πρόκειται για το νέο κτίριο που θα στεγάσει τη Σχολή Κλασικών κι Ανθρωπιστικών Επιστημών και τη Σχολή Κοινωνικών, Πολιτικών κι Οικονομικών Επιστημών (εκτός από το Τμήμα Οικονομικών που στεγάζεται σε δικό του κτίριο πίσω από τη Νομική). Τον Οκτώβριο αναμένεται η ολοκλήρωση του σκελετού του κτιρίου, ενώ η ολοκλήρωσή του υπολογίζεται γύρω στο 2024.
Δύο ακόμη έργα στην Κομοτηνή που έχουν βρει χρηματοδότηση, δεν έχουν ακόμη προχωρήσει κατασκευαστικά. Ο λόγος για τα νέα πεζοπορικά μονοπάτια στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής (με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης-Τροφίμων) και την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού συγκροτήματος παλιάς Νομικής στο κέντρο της πόλης (μέσω ΕΣΠΑ). Και στις δύο περιπτώσεις, οι πρυτανικές αρχές αναμένουν την εντολή δημοπράτησης των έργων.
Τέλος, στα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, εκτός από την κατασκευή αθλητικού ξενώνα –που θα επιτρέψει τη φιλοξενία αποστολών- προχωράει κι η μελέτη για κατασκευή νέας πολυλειτουργικής εγκατάστασης. Η οριστική μελέτη θα παρουσιαστεί στα τέλη του έτους κι αφορά κτίριο συνολικού εμβαδού 3.500 τμ, που θα φιλοξενήσει όσα αθλήματα στεγάζονται ακόμη στη Μεταλλουργική κι άλλα. Φιλοδοξία των πρυτανικών αρχών είναι η χρηματοδότηση του έργου μέσω ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 25/8/2021}