Για τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και οι πενιχρές πιστώσεις για αντιπυρικές παρεμβάσεις μίλησε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο Δημήτρης Μητρούδης, Δασάρχης Διδυμοτείχου και τόνισε πως είναι τα δύο κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τρία Δασαρχεία του Έβρου, στην αρμοδιότητα των οποίων ανήκουν περίπου 4 εκατομμύρια στρέμματα γης, δασικής και αγροτικής, σε όλο τον νομό και τη Σαμοθράκη.
Τα Δασαρχεία Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης αντιμετωπίζουν σημαντικές στελεχιακές ανεπάρκειες εδώ και πάνω από μία δεκαετία, διάστημα κατά το οποίο δεν έχουν γίνει προσλήψεις ώστε να ανανεωθεί το προσωπικό, μεγάλο ποσοστό του οποίου βρίσκεται κοντά στη συνταξιοδότηση.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ Ορεστιάδας, σε ορισμένες, κρίσιμες ειδικότητες, μάλιστα, όπως αυτές των δασολόγων, των δασοπόνων και των δασοφυλάκων, οι κενές θέσεις μπορεί να ξεπερνούν ακόμα και το 50% του οργανογράμματος ή των πραγματικών αναγκών τους, προκειμένου να ανταποκριθούν επαρκώς στο έργο τους, στο οποίο πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η αντιπυρική πρόληψη. Είναι ενδεικτικό ότι στο Δασαρχείο Διδυμοτείχου, που έχει αρμοδιότητα σε 2.020.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα 500.000 στρέμματα είναι δάση και δασικές εκτάσεις, και έχει την ευθύνη σε δασικούς δρόμους συνολικού μήκους 1.100 χιλιομέτρων, υπηρετούν 22 άτομα, εκ των οποίων μόλις ένας είναι δασοπόνος, 4 είναι οι δασολόγοι και 8 οι δασοφύλακες.
Αντίστοιχα, στο Δασαρχείο Σουφλίου, που είναι αρμόδιο σε 820.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα μισά περίπου αντιστοιχούν στο Εθνικό Πάρκο του Δάσους Δαδιάς, έχουν απομείνει 15 άτομα προσωπικό. Από αυτούς, οι 4 είναι δασοπόνοι και πέντε οι δασοφύλακες, ενώ η υπηρεσία δεν διαθέτει πλέον κανέναν δασολόγο και κανέναν διοικητικό υπάλληλο. Το μήκος των δασικών δρόμων της ζώνης ευθύνης του είναι επίσης 1.100 χιλιόμετρα, και για να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες χρειάζεται τουλάχιστον 3 δασολόγους, άλλους 10 δασοφύλακες και δύο άτομα διοικητικό προσωπικό.
Ελλείψεις παρουσιάζει και το Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης, στο οποίο σήμερα υπηρετούν 32 άτομα, ανάμεσά τους 6 δασολόγοι, 2 δασοπόνοι και 14 δασοφύλακες. Το συγκεκριμένο Δασαρχείο, που είναι αρμόδιο σε περίπου 1.150. 000 στρέμματα χερσαίων εκτάσεων του νομού, εκ των οποίων τα 860.000 στρέμματα αντιστοιχούν σε δάση και δασικές εκτάσεις, έχει στην ευθύνη του και άλλα 180.000 στρέμματα στη Σαμοθράκη, από τα οποία πάνω από 131.000 στρέμματα είναι δασικά.
Όσον αφορά το μήκος των δασικών δρόμων της ζώνης αρμοδιότητάς του είναι περίπου 2.500 χιλιόμετρα. Και το Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης λειτουργεί με ελλείψεις σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του, για την κάλυψη των οποίων χρειάζεται ενίσχυση με 4 επιπλέον δασοπόνους, δύο δασολόγους και τέσσερις δασοφύλακες. Την ίδια ώρα, ιδιαιτέρως πενιχρές γίνονται χρόνο με τον χρόνο και οι πιστώσεις που εγκρίνονται στα Δασαρχεία για αντιπυρικές παρεμβάσεις.
Για το 2021, το Δασαρχείο Διδυμοτείχου έλαβε 41.000 ευρώ ενώ είχε ζητήσει πιστώσεις 550 χιλιάδων ευρώ, το Δασαρχείο Σουφλίου 49.000 ευρώ και το Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης 42.000 ευρώ. Κοινή διαπίστωση και των τριών υπηρεσιών είναι πως τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν και πως απαιτούνται μεγαλύτερα κονδύλια για την πρόληψη, αφού όπως επισημαίνουν «είναι λάθος να δίνεται βάρος στην κατάσβεση».
Όσον αφορά τη μεταφορά των Δασαρχείων στο υπουργείο Περιβάλλοντος, στο οποίο υπάγονται και επίσημα από τις 13 Αυγούστου, τα στελέχη των Δασαρχείων θεωρούν ότι είναι δευτερεύουσας σημασίας το πού θα ανήκουν διοικητικά, αφού εκείνο που προέχει, όπως υπογραμμίζουν, είναι «να γίνουν προσλήψεις και να αυξηθούν οι πιστώσεις».
{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr/, από ΕΡΤ Ορεστιάδας, 18/8/2021}