Μία «καλή» είδηση επιχείρησε να μεταδώσει η Βουλγαρική Ραδιοφωνία, η οποία αφορά την τόνωση του πληθυσμού του μαυρόγυπα στην οροσειρά του Αίμου, αλλά ακούσια ή εκούσια το κείμενο που αναρτήθηκε περιλαμβάνει ένα σοβαρό λάθος. Αυτό δεν είναι άλλο από τον χαρακτηρισμό του Δάσους της Δαδιάς ως «απομονωμένη περιοχή της βόρειας Ελλάδας».
Ο χαρακτηρισμός αποδίδεται στον Γκεόργκι Στογιάνοφ, που είναι συντονιστής δραστηριοτήτων πεδίου στον Αίμο της Βράτσα και ο οποίος δήλωσε: «Είναι εξαιρετικά σπάνια πουλιά, ειδικά στη Βαλκανική Χερσόνησο. Μέχρι φέτος ο μαύρος γύπας φώλιαζε μόνο σε μια απομονωμένη περιοχή στη βόρεια Ελλάδα και από φέτος και στη Βουλγαρία. Έχουμε ένα ζευγάρι στην περιοχή του Ανατολικού Αίμου κοντά στο Κότελ»
Ίσως για κάποιους αυτή η επισήμανση να αποτελεί «ψιλά γράμματα», όμως είναι σχεδόν ανεπίτρεπτο να αποδίδονται υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί (ακόμη κι αν αυτό συμβαίνει κατά λάθος) στο Δάσος Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου το οποίο όχι μόνο δεν είναι απομονωμένο, αλλά αποτελεί έναν διεθνώς αναγνωρισμένο βιότοπο και προστατεύεται από πολλές περιβαλλοντικές συνθήκες παγκοσμίου βεληνεκούς.
Όσο για τον πληθυσμό του μαυρόγυπα στη Βουλγαρία, φέτος καταμετρήθηκαν είκοσι άτομα στην περιοχή του Αίμου της Βράτσα και αυτό όντως συνιστά καλή είδηση καθώς τα συγκεκριμένα αρπακτικά είναι ούτως άλλως πολύ σπάνια και εσχάτως είχαν εγκαταλείψει την Βουλγαρία λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας που επηρέασε σημαντικά το φυσικό τους ενδιαίτημα, καθώς επίσης πολλά από αυτά είχαν πέσει θύματα λαθροθηρίας.
{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/ 15/8/2021}