Σε αρκετές περιοχές της Αλεξανδρούπολης έχουν εμφανιστεί μέδουσες, τις τελευταίς ημέρες, που προκαλούν ανησυχία και φόβο στους λουόμενους.
Αρκετοί πολίτες της Αλεξανδρούπολης και των γύρων περιοχών που επισκέπτονται τις παραλίες του Έβρου, μας έχουν στείλει μήνυμα τον τελευταίο καιρό για την ύπαρξη των μεδουσών.
Πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο που δημιουργείται κυρίως σε κλειστούς κόλπους. Ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς, οφείλεται κατά βάση στην κλιματική αλλαγή.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως σύντομα οι μέδουσες θα εξαφανιστούν στα ανοιχτά του πελάγους, με “αρωγό” τα θαλάσσια ρεύματα, αφού πρώτα κάνουν τον κύκλο τους. Οι συγκεκριμένες μέδουσες είναι ακίνδυνες, χρειάζεται όμως η προσοχή μας.
Για να προστατευτούν καλύτεροι οι λουόμενοι μπορούν να έχουν μαζί τους αμμωνία, ώστε να τη χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση τσιμπήματος και όσοι έχουν ευαισθησίες με αλλεργίες είτε να αποφεύγουν το μπάνιο, είτε να φορούν ένα πουκάμισο.
Αυτό που χρειάζεται να διευκρινίσουμε είναι πως δεν χρειάζεται πανικός αλλά προσοχή.
Σε περίπτωση που σας τσιμπήσουν μπορείτε να κάνετε τα εξής:
- Απομακρύνετε τυχόν κολλημένα πλοκάμια από το σώμα σας. Προσοχή: όχι με γυμνά χέρια, καθώς θα μεταφέρετε τον ερεθισμό εκεί.
- Ξεπλύνετε το σημείο που σας τσίμπησε με θαλασσινό νερό. Ποτέ μη βάζετε γλυκό νερό, καθώς ενδέχεται να ενεργοποιήσει κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα.
- Μην πιέζετε το σημείο του τσιμπήματος.
- Τοποθετήστε κομπρέσες για να περιοριστεί ο ερεθισμός,
- Βάλτε κρέμα με κορτιζόνη.
- Εάν τα συμπτώματα είναι έντονα και δεν υποχωρούν, κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο φαρμακείο, καθώς μπορεί να χρειάζεστε ένεση κορτιζόνης.
Παρόλαυτα σε συνέχεια της έρευνας μας και σύμφωνα με φωτογραφίες που μας στέλνετε, σε παραλίες του Έβρου έχουν δημιουγηθεί στην επιφάνεια της θάλασσας αφροί.
Οι μέδουσες αφού κάνουν την εμφάνιση της σε κάποια περιοχή μετά από αυτές, εμφανίζεται το φαινόμενο του ευτροφισμού, δηλαδή παρουσιάζονται μεγάλες “λωρίδες” από φυσαλίδες οι οποίες “πολιορκούν” τις ακτές αλλοιώνοντας το γαλάζιο χρώμα της θάλασσας.
Χαρακτηριστικές είναι οι παρακάτω φωτογραφίες οι οποίες δείχνουν αυτό ακριβώς που εξηγούμε παραπάνω. Ο ευτροφισμός είναι το περιβαλλοντικό φαινόμενο κατά το οποίο η υπέρμετρη αύξηση της συγκέντρωσης θρεπτικών στοιχείων συνεπάγεται τη μείωση του διαλυμένου οξυγόνου στο νερό και κατά συνέπεια την αλλοίωση της βιοποικιλότητας σε αυτό.
{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr/, ρεπορτάζ Φ. Δούκογλου, 2/8/2021}