Τη δεύτερη θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 49 χώρες, με 545 βραβευμένες ακτές, 16 μαρίνες και έξι τουριστικά σκάφη, κατέχει η Ελλάδα. Οι εν λόγω βραβεύσεις ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 49 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 13,5% των συνολικών βραβευμένων ακτών.
Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε και πάλι φέτος, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, με 96 σημαίες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 4.040 ακτές, 707 μαρίνες και 78 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.
Οι γαλάζιες σημαίες ανά Π.Ε.:
Π.Ε. ΕΒΡΟY [2]: Δήμος Αλεξανδρούπολης: Δημοτική Πλαζ Αλεξανδρούπολης, Κυανή Ακτή
Π.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ [4]: Δήμος Κομοτηνής: Αρωγή, Μέση, Φανάρι/Camping, Φανάρι/Ιουλία
Π.Ε. ΞΑΝΘΗΣ [5]: Δήμος Τοπείρου: Εράσμιο, Μάγγανα
Δήμος Αβδήρων: Άβδηρα/Πόρτο Μόλο, Μάνδρα, Μυρωδάτο
Τι είναι η Γαλάζια Σημαία
Η «Γαλάζια Σημαία» είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο ποιότητας, το οποίο απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες τις οποίες διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς ή και σε σκάφη που πληρούν τα σχετικά κριτήρια.
Ξεκίνησε πιλοτικά για πρώτη φορά στη Γαλλία, το 1985, αλλά η ουσιαστική έναρξή του ήταν την 5η Ιουνίου 1987, διεθνή ημέρα Περιβάλλοντος, οπότε και παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Από το 2000 συμμετέχουν στο εθελοντικό αυτό πρόγραμμα 49 σήμερα χώρες από όλες σχεδόν τις ηπείρους, δηλαδή όχι μόνο της Ευρώπης.
Γαλάζιες Σημαίες: δείτε εδώ όλη την λίστα
{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/, https://www.thraki.com.gr/, 18/5/2021}