Ομορφιές που δυστυχώς παραμένουν άγνωστες εκτός Θράκης
Μπορεί να έγιναν διάσημα τα τελευταία χρόνια λόγω της «εμφάνισής» τους σε κάθε λογής… θαλάσσια φουσκωτά, πλην όμως τα φλαμίνγκο και αληθινά είναι και «ένοικοι» της φιλόξενης Θράκης. Εν ελληνιστί, ο λόγος για τα φοινοκόπτερα, τα οποία ζουν σε υγροτόπους παράκτιων χωρών της Μεσογείου, της Αφρικής, της Ινδικής υποηπείρου και της Μέσης Ανατολής.
Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι Phoenicopterus roseus και δεν περιλαμβάνει υποειδή. Στην Ελλάδα, κάνει… περιορισμένες εμφανίσεις, ως επιδημητικό πτηνό. Γι’ αυτό, το συναντάμε κυρίως τον Μάρτιο και τον Οκτώβριο ή σε κοντινές ημερομηνίες.
Μία ανεκμετάλλευτη ατραξιόν
Το μεγάλο φλαμίνγκο ζει σε ρηχούς παράκτιους υγρότοπους, όπως παράκτιες λιμνοθάλασσες, πλημμυρισμένες περιοχές, αλμυρές και γλυκές λίμνες, αλυκές ή εκβολές ποταμών, σε λίγες αλλά μεγάλες αποικίες. Τα φλαμίνγκο σταματούν κυρίως στους υδροβιότοπους της Θράκης, καθώς και σε νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Στη Βιστωνίδα που «ενώνει» τους ν. Ξάνθης και Ροδόπης τώρα, τα φλαμίνγκο είναι τακτικοί «επισκέπτες» και μαγεύουν τους κανονικούς επισκέπτες. Συνολικά, το υγροτοπικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας, καθώς περιλαμβάνει τις προστατευόμενες περιοχές των υγροτόπων Δ. Νέστου, Λ. Βιστωνίδας, Λ. Ισμαρίδας και της ευρύτερης περιοχής τους, με χερσαία και υδάτινη συνολική έκταση άνω των 930.000 στρεμμάτων.
Το Εθνικό Πάρκο ΑΜΘ
Το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, όπως ορίστηκε το 2008 με την Κ.Υ.Α 44549 (Φ.Ε.Κ. 497/Δ/17-10-2008), περιλαμβάνει τις προστατευόμενες περιοχές των υγροτόπων Δ. Νέστου, Λ. Βιστωνίδας, Λ. Ισμαρίδας και της ευρύτερης περιοχής τους, με χερσαία και υδάτινη συνολική έκταση άνω των 930.000 στρεμμάτων.
Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας- Ισμαρίδας και Θάσου (Φ.Δ.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και συστάθηκε τον Απρίλιο του 2003, με ΚΥΑ των Υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας και Ανάπτυξης, ως θεσμοθετημένο όργανο διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
259+1 είδη πουλιών
Η Βιστωνίδα φιλοξενεί αξιόλογη πανίδα. Υπάρχουν περίπου 260 είδη πουλιών. Από αυτά, τα 9 είδη είναι σπάνια ή απειλούμενα σε διεθνές επίπεδο. Σε αυτά περιλαμβάνονται η κοκκινόχηνα η βαλτόπαπια και αετοί όπως ο θαλασσαετός, ο στικταετόςκαι το κιρκινέζι.
Ένα από τα σπανιότερα είδη πουλιών στον κόσμο, με πληθυσμό που δεν ξεπερνάει τις 13.000 άτομα παγκοσμίως, είναι το Κεφαλούδι. Στην Ελλάδα το συναντάμε μόνο στη λίμνη Βιστωνίδα. Στα είδη πτηνών που αναπαράγονται εδώ, εντάσσονται ο κορμοράνος, ο νυχτοκόρακας, ο σταχτοτσικνιάς, ο κρυπτοτσικνιάς, ο λευκοτσικνιάς, ο καλαμοκανάς, η αβοκέτα, και η χαλκοκουρούνα.
Στα είδη που μεταναστεύοντας περνούν από εδώ, περιλαμβάνονται η χαλκόκοτα, ο ροδοπελεκάνος, και η λεπτομύτα. Eπίσης πολλά υδρόβια πουλιά παρατηρούνται στην λίμνη τον χειμώνα, όπως η καστανόπαπια, η βαρβάρα, η πρασινοκέφαλη, η χουλιαρόπαπια, το σφυριχτάρι, το κιρκίρι, το γκισάρι, η σταχτόπαπια, η αβοκέτα, η καλημάνα, το φοινικόπτερο και η μαυροκέφαλη πάπια.
Στην περιοχή της Βιστωνίδας εντοπίζονται επίσης, πολλά είδη θηλαστικών, ερπετών, αμφιβίων και ψαριών η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται υπό καθεστώς προστασίας, βάση του Προεδρικού Διατάγματος 67/1981 «για την προστασία της αυτοφυούς χλωρίδας και πανίδας της Ελλάδος», της Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης «για την διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης» ή συμπεριλαμβάνονται στο Red Data Book (Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων Σπονδυλόζωων της Ελλάδος).
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, φωτογραφία Μηνάς Μποντρότσος, 20/2/2021}