Χρ. Μήλιος: «Έτσι πρέπει να αντιδράσετε αν βρεθείτε αντιμέτωποι, όμως… μην το πάτε φιρί-φιρί»
Απίστευτο κι όμως αληθινό! Μια αρκούδα με τα δύο μικρά της έκανε την εμφάνισή της το περασμένο Σάββατο στις παρυφές της πόλης και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Σαμακώβ. Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο (πρωτοφανές), για τα δεδομένα της Ξάνθης, περιστατικό, για το οποίο ξεκίνησαν άμεσα οι έρευνες των αρμόδιων αρχών, προκειμένου να εντοπισθεί το άγριο ζώο και να εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα για την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και του ιδίου.
Όλοι οι Ξανθιώτες όμως, θα πρέπει να προσέχουν και να μην κυκλοφορούν τουλάχιστον στα επίμαχα σημεία της πόλης, δηλαδή στα βόρεια του παραδοσιακού οικισμού και φυσικά στο περιαστικό άλσος. Κι όμως την επόμενη ημέρα (Κυριακή) αρκετοί συμπολίτες μας αψήφησαν τον κίνδυνο και πήραν τα…περιαστικά βουνά για την σωματική τους άσκηση και ειδικότερα μεταξύ των δύο Ιερών Μονών (Παναγίας Καλαμούς και Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας) όπως σημειώνει με ιδιαίτερη έμφαση στην «Θ» ο Δασάρχης Ξάνθης κ. Χρήστος Μήλιος. Ο ίδιος παράλληλα διευκρινίζει οτι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν το ζώο βρίσκεται ακόμη στην περιοχή, εξηγώντας μάλιστα και τα «βήματα» που πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που βρεθούμε αντιμέτωποι μαζί της.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το «βάλουμε στα πόδια».
ΜΑΣ ΠΑΡΑΞΕΝΕΨΕ ΚΑΙ ΕΜΑΣ Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΑΡΚΟΥΔΑΣ – ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΕΡΕΥΝΑ – ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ
Ειδικότερα ο κ. Μήλιος ανέφερε στην «Θ» ότι:
Το γεγονός ότι έχουμε την εμφάνιση ενός τέτοιου ζώου στις παρυφές της πόλης, μας παραξένεψε και εμάς. Δεν είναι κάτι σύνηθες και μπορούμε να το ερμηνεύσουμε. Κατά αρχήν διερευνάται αυτήν την στιγμή η παρουσία του συγκεκριμένου είδους με κάποια βιολόγο που συνεργάζεται με τον Φορέα Διαχείρισης της Ροδόπης. Είμαστε σε επικοινωνία μαζί της και κάναμε και κάποιες περιπολίες με την υπηρεσία μας επάνω γιατί έχει κάποιες περισσότερες γνώσεις όσον αφορά στα ίχνη που αφήνει το ζώο αυτό. Από ότι μας είπε, τα ίχνη που βρήκε, πιθανολογεί ότι κατά 99% είναι της αρκούδας. Το αν έχει μικρά ή όχι, δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Οι λόγοι για τους οποίους εμφανίσθηκε το ζώο αυτό είναι διάφοροι. Ή για τροφή εφόσον βρήκε κάποιο μελίσσι και μπορεί να βρει τροφή στην συγκεκριμένη περιοχή ή αν αισθάνθηκε την παρουσία κάποιου αρσενικού και προκειμένου να προστατεύσει τα μικρά της έφυγε σε χαμηλότερες περιοχές. Πιθανολογούμε. Δεν είμαστε σίγουροι για το τι προέτρεψε αυτό το ζώο να κατέβει στην δική μας περιοχή, γύρω από την πόλη της Ξάνθης.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ – ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ
Επιπλέον ο κ. Μήλιος τόνισε ότι:
Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν βρίσκεται ακόμη στην περιοχή. Ένα τέτοιο ζώο, μπορεί να είναι σήμερα σε ένα σημείο και την άλλη μέρα πέντε χιλιόμετρα μακριά. Μπορεί να έχει αλλάξει εντελώς περιοχή. Το ζώο λειτουργεί αυτοβούλως. Το που θα πάει και πως θα κινηθεί, είναι δικό του θέμα. Μπορεί να το δούμε οπουδήποτε, καθώς ο ζωτικός χώρος της αρκούδας – η περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται – είναι κάποια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είναι πολύ μεγάλη η έκταση. Δεν ξέρουμε για ποιο λόγο κατέβηκε. Πιθανολογούμε. Και είναι πάντα ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει ξανά ορατή. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτε.
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΜΗΝ ΠΕΡΠΑΤΑΤΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟ ΑΛΣΟΣ ΜΕΤΑΞΥ Ι.Μ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΛΑΜΟΥΣ ΚΑΙ Ι.Μ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΡΧΑΓΓΕΛΙΩΤΙΣΣΑΣ – ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΤΕ ΑΝ ΕΡΘΕΤΕ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΚΟΥΔΑ
Αναφορικά με τι πρέπει να κάνουν οι Ξανθιώτες, μετά και από το περιστατικό του Σαββάτου, ο Δασάρχης Ξάνθης, υπογραμμίζει ότι:
Ο κόσμος θα πρέπει να φύγει από την συγκεκριμένη περιοχή. Εφόσον υπάρχει παρουσία της αρκούδας δεν πρέπει να πλησιάζει σε αυτά τα μονοπάτια και γενικά να μην δραστηριοποιείται προς αυτή την περιοχή. Εμείς θα τοποθετήσουμε και κάποιες ενημερωτικές πινακίδες σε αυτά τα μονοπάτια, προκειμένου ο κόσμος να το έχει υπόψιν του και με δική του ευθύνη (στην προκειμένη περίπτωση) από εκεί και πέρα, να κινηθεί σε αυτήν την περιοχή. Άποψή μου, αυτό το χρονικό διάστημα, θα πρέπει να περιοριστεί κάπου αλλού η δραστηριότητα και όχι στο περαστικό ανάμεσα στις περιοχές των Ιερών Μονών Καλαμού και Αρχαγγελιώτισσας. Καλό θα είναι να μην κυκλοφορούν οι πολίτες, για την προστασία τους. Δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως επιθετικό ζώο την αρκούδα, εφόσον όμως έχει μικρά, μπορεί να λειτουργήσει και επιθετικά. Ο δε τρόπος με τον οποίο θεωρώ ότι θα πρέπει να αντιδράσουμε αν βρεθούμε μαζί της ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο, είναι να μην στρέψουμε ποτέ τα νώτα μας – την πλάτη μας- και να μην τρέξουμε. Θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε κατά μέτωπο, κάνοντας βήματα προς τα πίσω, δίνοντας την εντύπωση στο ζώο ότι «φεύγουμε από τον δικό σου χώρο και δεν έχουμε καμία πρόθεση να συμπεριφερθούμε επιθετικά εναντίον σου». Με βήματα προς τα πίσω και μέτωπο προς το ζώο, φεύγουμε από την περιοχή του.
ΘΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΤΕΙ ΣΕ ΟΙΚΙΣΜΟ
Σε ερώτηση της «Θ» σχετικά με το τι πρέπει να κάνει κάποιος εάν η αρκούδα κατέβει χαμηλότερα, ήτοι μέσα σε οικισμό, ο κ. Μήλιος διευκρίνισε ότι:
Εάν βρεθεί σε σπίτια, θα ειδοποιήσουμε την αστυνομία και θα δούμε πως θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.
ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ – ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
Κλείνοντας ο Δασάρχης Ξάνθης σημείωσε ότι:
Σαφώς και χρειάζεται προσοχή. Και παρά το ότι υπήρχε η πληροφορία για την εμφάνισή της το περασμένο Σάββατο, την Κυριακή από ότι μαθαίνω, υπήρχε μεγάλη παρουσία του κόσμου στα μονοπάτια του περιαστικού. Κινούνταν πολύς κόσμος, παρά το ότι είχαν ενημερωθεί. Εμείς ήδη ετοιμάζουμε για την απογευματινή περίπολο, σημάνσεις ώστε να τοποθετηθούν στα μονοπάτια που κινείται ο κόσμος, ακόμη περισσότερο για την ενημέρωσή τους, την προστασία και την ασφάλειά του. Καλό είναι να αποφεύγουμε την περιοχή που περιλαμβάνεται μεταξύ των δύο μονών (περιοχή Σαμακώβ). Εν τω μεταξύ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 17/11/2020}