Τα δύσκολα για τον κλάδο πέρασαν αλλά ίσως έρχονται δυσκολότερα
Με την τουριστική σεζόν να έχει χαθεί ανεπιστρεπτί, τα ξενοδοχεία του νομού όχι μόνο δεν έχουν επανέλθει στην κανονικότητα, αντιθέτως βλέπουν τα προβλήματα να είναι ‘‘βουνό’’. Αλήθειες για τον κλάδο είπε μέσα από την συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm ο Γιώργος Χρυσοχοΐδης, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης και ξενοδόχος της Κομοτηνής, ξεκινώντας κατευθείαν από την ουσία των πραγμάτων: «ελπίζαμε να δούμε μία ανάκαμψη, η οποία τελικά δεν υπάρχει. Τα νούμερα δείχνουν ότι παραμένουμε αρκετά χαμηλά».
Τα πράγματα είναι «η μέρα με τη νύχτα σε σχέση με πέρσι», σύμφωνα με τον ξενοδόχο, κάτι που ‘‘μεταφράζεται’’ σε 60% πτώση τζίρου και κίνησης στα ξενοδοχεία του νομού, κατ’ εκτίμηση. Συνεκδοχικά, «κινούμαστε πολύ οριακά, αν δεν υπήρχαν βοήθειες δεν θα βγαίναμε, θα βρίσκαμε μπροστά μας αποφάσεις που δεν θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε», είπε.
Χάθηκε το καλοκαίρι, χάνεται και ο χειμώνας
Το περασμένο διάστημα οι ξενοδόχοι του νομού συναντήθηκαν για να συζητήσουν τα ουκ ολίγα προβλήματα του κλάδου. Το πιο μεγάλο, πάντως, σύμφωνα με τον κο Χρυσοχοΐδη ήταν «στα ξενοδοχεία σε Φανάρι και Μαρώνεια, στα οποία αυτή η ιστορία (εν. με τα μέτρα του κορωνοϊού) και το κλείσιμο της Νυμφαίας, επηρέασε τους ξένους και τους Έλληνες με αποτελέσματα τραγικά για τους συναδέλφους».
Πλέον, όμως, την πεσμένη κίνηση καταγράφουν και οι ξενοδόχοι της Κομοτηνής, καθώς έχει μειωθεί αρκετά η κίνηση, από γκρουπ, φοιτητές, αντιπροσώπους εταιριών, ταξιδιώτες. Συνεχίζουν να δουλεύουν, κυρίως, όσα ξενοδοχεία στεγάζουν συνεργεία.
Οι ξενοδόχοι της Ροδόπης ανταπαντούν με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, προκειμένου να τους εμπιστευτεί ο κόσμος, αλλά και προσφορές.
Αδικημένοι οι ξενοδόχοι από την ΠΑΜΘ
Στη μεγάλη εικόνα των πραγμάτων, πάντως, ο κος Χρυσοχοΐδης χαρακτηρίζει την κατάσταση «δύσκολη», τα προβλήματα των ξενοδόχων «κοινά», ενώ αναμένει και διορθώσεις από το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης που ανακοίνωσε η Περιφέρεια ΑΜΘ. Για το πρόγραμμα είπε πως «βοηθάει», αλλά ξεκαθάρισε πως «είμαστε λίγο αδικημένοι (εν. οι ξενοδόχοι) γιατί είμαστε ο κλάδος που επλήγη περισσότερο από όλους, αλλά δεν υπάρχει κατανομή που να το λαμβάνει αυτό υπόψη. Είναι λίγο παράλογο».
Θυμίζουμε πως το πρόγραμμα επιδοτεί από 2.000 έως 15.000 ευρώ τις πληττόμενες από τον κορωνοϊό επιχειρήσεις της ΠΑΜΘ, λαμβάνοντας ως κριτήριο του ύψους ενίσχυσης τον αριθμό εργαζόμενων αποκλειστικά κι όχι συνδυαστικά με την πτώση τζίρου! Επομένως, οι βαριά πληττόμενες επιχειρήσεις δύναται να στηριχθούν λιγότερο από ελαφρώς ή και καθόλου πληττόμενες. Μάλιστα, μέχρι στιγμής δεν έχει διορθωθεί το παράδοξο των εποχιακών ξενοδοχείων, τα οποία στην αρχή της πανδημίας δεν είχαν προσλάβει εργαζομένους, με τον κο Χρυσοχοΐδη να λέει χαρακτηριστικά: «προφανώς τα ξενοδοχεία της παραλιακής ζώνης και τα εποχιακά δεν είχαν κάνει ακόμη προσλήψεις (στην αρχή της πανδημίας). Υποθέτω ότι θα το λάβουν υπόψη (και θα το διορθώσουν), αλλιώς θα είναι εντελώς άδικο», γιατί όπως είπε «είναι αυτοί που έχουν χτυπηθεί περισσότερο».
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Δήμου Μπακιρτζάκη, 24/10/2020}