Συνολικά 78 είναι οι εστίες καταρροϊκού πυρετού πανελλαδικά
Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέχρι τις 02/09/2020 έχουν επιβεβαιωθεί στην χώρα μας 78 εστίες του νοσήματος καταρροϊκού πυρετού, οι περισσότερες εκ των οποίων εντοπίζονται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (70% των κρουσμάτων).
Ο καταρροϊκός πυρετός στην ΑΜΘ
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μετράει 9 εστίες καταρροϊκού πυρετού, σύμφωνα με τα στοιχεία που έκανε γνωστά μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm ο προϊστάμενος Υγείας Ζώων Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ΑΜΘ Νίκος Φωτεινιάς. «Βαλλόμαστε από ασθένειες», είπε χαρακτηριστικά και πληροφόρησε: «στη Δράμα εμφανίστηκε ο καταρροϊκός πυρετός, στις 14/08 ήταν η επιβεβαίωση του κρούσματος. Οι εστίες (στην ΑΜΘ) είναι 9 πλέον στον αριθμό, 8 Δήμο Κάτω Νευροκοπίου, 1 Δήμο Προσοτσάνης, ενώ υπάρχουν υποψίες και για πιο ανατολικά, δηλαδή στον Νικηφόρο Δράμα. Δεν αποκλείεται να κατηφορίσει σε Καβάλα και Ξάνθη». Μάλιστα, σύμφωνα με τον κο Φωτεινιά, καθώς η ασθένεια μεταφέρεται με ένα μικρό έντομο, μπορεί γρήγορα να πάει από μία περιοχή σε άλλη, αφού «(το έντομο έχει) εμβέλεια πτήσης με τη βοήθεια του αέρα που φτάνει και τα 300 χλμ την ημέρα».
Από πλευράς της, η Περιφέρεια ΑΜΘ κάνει δράσεις καταπολέμησης των κουνουπιών, τις οποίες εντατικοποιεί ανάλογα με τα δεδομένα, ενώ αγόρασε και μικρή ποσότητα εμβολίων για να έχει απόθεμα σε περίπτωση που υπάρξει εκτεταμένη διασπορά. Αυτή τη στιγμή στην ΠΑΜΘ το ποσοστό θνησιμότητας είναι «σε πολύ καλά επίπεδα», σύμφωνα με τον κο Φωτεινιά, δηλαδή περί του 5%, ενώ η ασθένεια έχει ένα εύρος θνησιμότητας από 2% έως 30%.
Οι ζώνες προστασίας και επιτήρησης
Υπενθυμίζεται ότι στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη εδώ και μερικές ημέρες ισχύουν δύο ζώνες, μία ζώνη προστασίας και μία ζώνη επιτήρησης. Αναλυτικά:
Ζώνη Προστασίας ακτίνας 100Km η οποία περιλαμβάνει: Ολόκληρη την ΠΕ Δράμας. Ολόκληρη την ΠΕ Καβάλας πλην του Δήμου Θάσου. Από την ΠΕ Ξάνθης τα τμήματα των Δήμων: Δήμος Ξάνθης και Δήμος Τοπείρου: όλους τους οικισμούς. Δήμος Αβδήρων: τους οικισμούς Μαγικό, Φελώνη, Πετεινό, Αυξέντιο, Πηγάδια, Ζυγό, Διομήδεια. Δήμος Μύκης τους οικισμούς Έρανο, Μακάριο, Γοργόνα, Άλμα, Σμίνθη, Κένταυρο, Μύκη, Εχίνο, Γλαύκη, Κύκνο, Μάνταινα, Μελίβοια, Πάχνη, Κοτύλη, Θέρμες, Κίδαρη, Θέρμες, Διάσπαρτο, Δημάριο, Ρεύμα, Θεοτόκο, Ωραίο.
Ζώνη Επιτήρησης 150 Km η οποία περιλαμβάνει: Από την Π.Ε Καβάλας ολόκληρος ο Δήμος Θάσου. Το υπόλοιπο της Π.Ε. Ξάνθης, εξαιρουμένων των περιοχών που εντάσσονται στην ζώνη προστασίας. Από την Π.Ε. Ροδόπης ολόκληρος ο Δήμος Κομοτηνής και ο Δήμος Ιάσμου.
Επιπλέον κόστη για τους κτηνοτρόφους
Την ίδια ώρα πάντως, οι κτηνοτρόφοι βλέπουν μία ακόμη ζωονόσο να έρχεται και τα κόστη τους να ανεβαίνουν. Σχετικά τοποθετήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο κτηνοτρόφος Δημήτρης Γρηγοριάδης, ο οποίος ζήτησε οικονομική στήριξη και πιο δραστικά μέτρα από την Περιφέρεια ΑΜΘ και το Υπουργείο για το ν. Ροδόπης. Επίσης, σημειώνει πως «εμάς τους κτηνοτρόφους δεν μας ενημέρωσαν», καθώς ενημερώθηκαν μέσω των ΜΜΕ κι όχι των υπηρεσιών κατευθείαν, ενώ κατηγορεί τους αρμοδίους ότι «δεν ήρθαν να ραντίσουν σε ποτάμια, λίμνες, στάσιμα νερά και μέρα στα μαντριά». Ο ίδιος ανακαλεί το παρελθόν, όταν 61 πρόβατά του θανατώθηκαν από καταρροϊκό πυρετό και σύμφωνα με όσα υποστήριξε έκτοτε «δεν πήρε ούτε ένα ευρώ (αποζημίωση) και ούτε θα πάρω». Πλέον, έχει 240 πρόβατα και πληροφορεί ότι «για να ραντίσω θέλω 200 ευρώ ανά 15 ημέρες που κάνει το φάρμακο δουλειά!».
Επισημαίνεται ότι ο Καταρροϊκός Πυρετός (ΚΠ) του προβάτου είναι λοιμώδες νόσημα που προσβάλλει τα μηρυκαστικά, μεταδίδεται με έντομα (σκνίπες) και επιφέρει κυρίως μείωση της παραγωγικότητας των ζώων. Ο ιός του καταρροϊκού πυρετού ΔΕΝ μεταδίδεται σε καμία περίπτωση στον άνθρωπο, ενώ τα παραγόμενα ζωικά προϊόντα είναι απολύτως ασφαλή για τον καταναλωτή.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Δήμου Μπακιρτζάκη, 6/9/2020}