Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Θ. Τσώνη – Στόχος να δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας παροπλισμένο στρατιωτικό υλικό
Τη δημιουργία θεματικού καταδυτικού Πάρκου, χρησιμοποιώντας παροπλισμένο στρατιωτικό υλικό στα πρότυπα ανάλογων προσπαθειών σε όλο το κόσμο, προωθεί η Περιφέρεια ΑΜΘ.
Στόχος είναι η προσέλκυση του καταδυτικού τουρισμού, ο οποίος βλέπει ανάπτυξη στην χώρα μας το τελευταίο διάστημα, σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜΘ κ. Θανάσης Τσώνης.
Βέβαια για να ευοδωθεί η προσπάθεια χρειάζεται να υπερκεραστούν αρκετά γραφειοκρατικά εμπόδια, ώστε να προχωρήσει μέχρι το 2021 η δημιουργία του πάρκου στην θαλάσσια περιοχή στα όρια Ροδόπης Έβρου.
Την ίδια ώρα η Περιφέρεια προετοιμάζεται και για την επερχόμενη ιδιαίτερη, λόγω κορωνοϊού, τουριστική περίοδο, προωθώντας και την υγειονομική πιστοποίηση καταλυμάτων και εστίασης στην περιοχή μας, επικουρικά με τις προσπάθειες που γίνονται αυτή την περίοδο από το Υπουργείο.
Σημαντικό το ενδιαφέρον για τον καταδυτικό τουρισμό
Ο κ. Τσώνης σημείωσε πως το καταδυτικό Πάρκο αποτέλεσε δική του ιδέα, μιας και ασχολείται με αυτό, ενώ ο καταδυτικός τουρισμός είναι ένα ανερχόμενο κομμάτι στη χώρα μας, προσελκύοντας ανθρώπους από όλο τον κόσμο που ξοδεύουν αρκετά χρήματα για να επισκεφτούν σημεία σαν και αυτά.
Για αυτό και έκαναν ήδη όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς τα Υπουργεία, για να δημιουργήσουν ένα καταδυτικό πάρκο, το ακριβές σημείο για το οποίο δεν έχει οριστεί. Μάλιστα έχουν έρθει σε επαφή με εταιρεία που διαθέτει την κατάρτιση, και με μελέτες θα καθορίσει το κατάλληλο σημείο ώστε να μην υπάρξουν περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά και να μην δημιουργηθούν προβλήματα με τους τοπικούς αλιείς. Πάντως γενικότερα τέτοια σημεία τείνουν να ενισχύουν την περιοχή, δημιουργώντας τράπεζες ψαριών αυξάνοντας το δυναμικό της περιοχής, διευκρίνισε ο κ. Τσώνης.
Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν το πάρκο να γίνει θεματικό, με βάση στρατιωτικό υλικό, με παροπλισμένα οχήματα του στρατού, αφού υποστούν επεξεργασία, να βυθιστούν στο χώρο που θα δημιουργηθεί το πάρκο. «Εμείς θα βυθίσουμε, μέσα σ’ αυτό το καταδυτικό πάρκο, όλα αυτά τα αντικείμενα κι έτσι θα δημιουργηθεί ένα θαλάσσιο οικοσύστημα, το οποίο θα αποτελέσει τουριστικό πόλο έλξης» ανέφερε ο κ. Τσώνης.
Όμως μετά από επαφές που είχαν με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υπάρχουν κάποιες τεχνικές δυσκολίες στην παραχώρηση και χρήση του υλικού, που χρειάζεται ειδική νομοθετική ρύθμιση. Αν δεν προχωρήσει αυτή η ιδέα, το πάρκο θα γίνει με εναλλακτικό θέμα, ενώ ήδη η δημιουργία του έχει μπει στο πρόγραμμα της Περιφέρειας να λειτουργήσει το 2021, με το μόνο που απομένει για να προχωρήσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.paratiritis-news.gr/, του Κώστα Μαρκενδούδη, 6/6/2020}