Μόνο ο Δήμος Κομοτηνής έχει σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία και συλλέγει τις κενές συσκευασίες φυτοφαρμάκων, προ ημερών συγκέντρωσε 7 τόνους – Παραδείγματα Δήμων ανά την Ελλάδα που αξιοποιούν συνεργασίες με Περιφέρειες και τον ΕΣΥΦ σε προγράμματα συλλογής κενών συσκευασιών
Κλείνουν τα μάτια στην ανεξέλεγκτη ρύπανση από κενές συσκευασίες φυτοφαρμάκων. Από τους αγρότες που τις επιρρίπτουν ανεξέλεγκτα, τους αγροτικούς συλλόγους που ουδεμία πρωτοβουλία έχουν λάβει έστω και για ενημέρωση των μελών τους, όσους εμπορεύονται τέτοιου είδους προϊόντα, μέχρι τους Δήμους, πλην ενός, και φυσικά τις υπηρεσίες Περιβάλλοντος της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας και Θράκης.
Η έλλειψη κεντρικού σχεδίου επί του τρόπου διαχείρισης των συσκευασιών αυτό, ευνοεί τη μη λήψη πρωτοβουλιών προς αυτήν την κατεύθυνση. Το αποτέλεσμα είναι οι εικόνες που καταγράψαμε λίγα μέτρα έξω από τον οικισμό Ιμέρου, με τις συσκευασίες φυτοφαρμάκων να έχουν καταλάβει μία τεράστια έκταση εκτός κάδου.
Εικόνες που συναντήσαμε και κοντά στον ποταμό Λίσσο, που αποτελεί Τόπο Κοινοτικής Προστασίας (ΤΚΠ) για τύπους οικοτόπων και είδη φυτών και ζώων του Δικτύου NATURA 2000 – Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) – GR1130006.
Στο νομό Ροδόπης μόνο ο Δήμος Κομοτηνής έχει αναλάβει πρωτοβουλία και συλλέγει τις κενές συσκευασίες φυτοφαρμάκων, μέσω σύμβασης με αδειοδοτημένη εταιρεία. Μόλις πριν μερικές μέρες συγκεντρώθηκαν 7 τόνοι κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων, που, όμως προκύπτουν από την καλλιέργεια αγροτικών εκτάσεων όχι μόνο στα διοικητικά όρια του Δήμου Κομοτηνής αλλά και όμορων Δήμων.
Οι άλλοι Δήμοι της Ροδόπης αρκούνται στο να μεταφέρουν τις συσκευασίες στον Δήμο Κομοτηνής. Και αυτό όχι σε τακτά χρονικά διαστήματα και χωρίς τις κατάλληλες συνθήκες, δηλαδή μέσα σε σάκους.
Καλά παραδείγματα
Παραδείγματα Δήμων ανά την Ελλάδα που αξιοποιούν συνεργασίες με Περιφέρειες και τον ΕΣΥΦ σε προγράμματα συλλογής κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, υπάρχουν, προκειμένου να παραδειγματιστούν στη Ροδόπη. Ενδεικτικά ο Δήμος Τυρνάβου συμμετέχει για πέμπτη χρονιά στο πρόγραμμα Συλλογής Κενών Συσκευασιών Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον ΕΣΥΦ. Μία καλή πρακτική έρχεται και από την περιοχή της Λάρισας όπου πρόσφατα ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 1ος κύκλος του Προγράμματος Διαχείρισης Κενών Συσκευασιών Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων που διενεργήθηκε σε συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας (Ε.ΣΥ.Φ.), τους Δήμους της Π.Ε. Λάρισας, τον Γεωπονικό Σύλλογο Λάρισας και την Ένωση Καταστηματαρχών Γεωργικών Φαρμάκων της Π.Ε. Λάρισας.
Η συλλογή των κενών συσκευασίας πραγματοποιήθηκε στους Δήμους της Π.Ε. Λάρισας από 19-28 Ιουνίου 2019 και η ανταπόκριση των παραγωγών – χρηστών γεωργικών φαρμάκων ήταν θερμή. Συλλέχθηκε ικανοποιητικός αριθμός κενών συσκευασίας, αποδεικνύοντας ότι η κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων τα τελευταία χρόνια έχει ευαισθητοποιήσει τους αγρότες για συμμετοχή στο πρόγραμμα στο πλαίσιο της Ορθής Διαχείρισης.
Σύνηθες το κάψιμο ή θάψιμο
Σε αγροτικές περιοχές της Ροδόπης οι συσκευασίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων απορρίπτονται συνήθως, μετά το άδειασμά τους, στα σημεία υδροληψίας όπου χρησιμοποιήθηκαν. Δεν είναι γνωστό αν εφαρμόζεται η πρακτική από τους αγρότες να ξεπλένονται οι συσκευασίες πριν απορριφθούν. Οι κάδοι συγκέντρωσης που υπάρχουν στα σημεία υδροληψίας γεμίζουν αλλά δεν αδειάζουν, με συνέπεια η απόθεση, όταν ο κάδος ξεχειλίσει, να γίνεται εκτός αυτού. Έτσι όταν συγκεντρωθούν πολλές τέτοιες συσκευασίες που ενοχλούν μόνο οπτικά και όχι περιβαλλοντικά, τότε συνήθως καίγονται ή θάβονται.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 20/7/2019}