Με τα κουνούπια να πλησιάζουν στο μέγιστο της δραστηριότητάς τους η Σχολή Επιστημών Υγείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), η Γεωτεχνοϋγειονομική Βορείου Ελλάδος και η Εβροφάρμα ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών ελέγχου και αντιμετώπισης τους στη Θράκη.
Η εφαρμογή νέων τεχνολογιών της μοριακής βιολογίας από τους επιστήμονες του ΔΠΘ σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία των συνεργαζόμενων εταιρειών πάνω στα κουνούπια και τη σχέση τους με τα ζώα και τον άνθρωπο έχει ήδη αποδώσει καρπούς.
Οι νέες μεθοδολογίες που αναπτύσσονται στον έλεγχο των εντόμων που μεταφέρουν λοιμογόνους παράγοντες στα ζώα και τον άνθρωπο επιτρέπουν την άμεση και με ακρίβεια αναγνώριση των ειδών με ιατρική και κτηνιατρική σημασία.
Παράλληλα οι νέες μεθοδολογίες επιτρέπουν τον έλεγχο αυτών των εντόμων για μικροοργανισμούς όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου και η ελονοσία αλλά και την ανθεκτικότητα των εντόμων στα χρησιμοποιημένα εντομοκτόνα.
Το πρόγραμμα INSEQT, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, που χρηματοδοτείται από την ενιαία δράση «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» του ΕΣΠΑ 2014-2020 με επιστημονικά υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής του ΔΠΘ Ιωάννη Καρακασιλιώτη, έχει ως απώτερο στόχο την ανάπτυξη ενός μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης για την παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών στα έντομα πριν την ανάπτυξη ασθένειας στα ζώα και τον άνθρωπο.
Η επιστημονική ομάδα πλαισιώνεται από τους Καθηγητές Σταυρούλα Βελετζά, Πηνελόπη Μαυρομαρά, Γεώργιο Σκάβδη και Αικατερίνη Χλίχλια από τα Τμήματα Ιατρικής και Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΔΠΘ.”
{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/2, από evros-news.gr, 18/7/2019}