«Πεθαίνουν» και τα βιβλιοπωλεία στην Ξάνθη

Μιχ. Σπανίδης: «Τραβήξτε μια φωτογραφία για να μας θυμάστε» – Κατά πόσον οι Ξανθιώτες διαβάζουν βιβλία και ωθούν τα παιδιά τους στην ανάγνωση;

Σπάνιες και πολύτιμες θα χαρακτηρίζονται σε λίγα χρόνια οι φωτογραφίες από τα βιβλιοπωλεία της πόλης, τα οποία κάνουν τεράστιες προσπάθειες να επιβιώνουν. Και όταν μιλάμε για βιβλιοπωλεία, εννοούμε τα καταστήματα που διαθέτουν μόνο βιβλία, που μετά βίας μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού, σχηματίζοντας τον αριθμό…2.

2 βιβλιοπωλεία και 4 χαρτοβιβλιοπωλεία έχουν απομείνει στην Ξάνθη. Κάτι που αποτυπώνει και την κατάσταση στον χώρο του βιβλίου, που δεν…προτιμάται (όπως φαίνεται) από τους Ξανθιώτες. Το «κερασάκι» στην «τούρτα» βέβαια, μπαίνει για τους βιβλιοπώλες, με την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί σε περίπτερα, παντοπωλεία και άλλα καταστήματα που και αυτά πωλούν ακόμη και βιβλία.

«ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΞΙΑ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ – ΠΟΣΟΙ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ…ΧΑΖΕΥΟΥΝ;»

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο γνωστός εκδότης – βιβλιοπώλης κ. Μιχάλης Σπανίδης, ο οποίος εξηγεί ότι «είναι καλό να επισκεφθείτε μερικά βιβλιοπωλεία, όσα νομίζετε εσείς ότι μπορεί να καταταχθούν στα βιβλιοπωλεία, να τα φωτογραφήσετε και να τα κρατήσετε στο αρχείο σας γιατί θα αποκτήσουν μεγάλη αξία σε μερικά χρόνια οι φωτογραφίες αυτές. Δεν μπορώ να μιλήσω βέβαια εκ μέρους άλλων βιβλιοπωλείων, αλλά εκ μέρους της δικής μας επιχείρησης. Το βιβλίο βρίσκεται σε πολύ φθίνουσα πορεία. Είναι πολύ ελάχιστες οι περιπτώσεις των ανθρώπων που παίρνουν το καλοκαίρι για να διαβάσουν ένα βιβλίο. Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε αν θα πάτε μια μέρα σε μια κοσμοπολίτικη παραλία της Ξάνθης και κάνετε μια έρευνα σε αυτούς που ξαπλώνουν για παράδειγμα, στις ωραίες ξαπλώστρες και χαίρονται τον ήλιο. Θα δείτε, πόσοι διαβάζουν και πόσοι «χαζεύουν». Και όταν λέω «χαζεύουν», εννοώ ότι «χαζεύουν» ένα κινητό ή ένα tablet. Νομίζω ότι αυτά τα χρόνια, αυτός ο καιρός και αυτή η εποχή, είναι η εποχή που «χαζεύουμε». Προσωπικά παρατηρώ συμπτώματα. Βλέπω ότι δεν υπάρχει ένα επαρκές δείγμα το οποίο να δείχνει ότι αισιοδοξούμε για το μέλλον. Τα πράγματα είναι απελπιστικά. Ίσως να φταίει και η πόλη σε αυτό, γιατί εδώ και χρόνια όλη η πόλη ώθησε τον κόσμο να φύγει μακριά από το βιβλίο».

«ΧΡΟΝΙΟ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΩΛΗΣΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ…ΦΥΣΙΚΟΥ – ΠΑΝΩ ΑΠΟ 130 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ»

«Το φαινόμενο κατά το οποίο το βιβλίο πωλείται και σε χώρους εκτός του φυσικό του χώρο, που είναι το βιβλιοπωλείο, είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει πολλά χρόνια στην Ελλάδα και για αυτό μπορώ να πω πως φταίει και ο κλάδος των βιβλιοπωλών που δεν μπόρεσε να το αντιμετωπίσει αλλά και η ίδια η συντεταγμένη πολιτεία, που δεν εφάρμοσε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ώστε να προστατεύει το κάθε προϊόν, υπο την έννοια ότι το βιβλιοπωλείο μπορεί να μπει για παράδειγμα δίπλα σε μια εντελώς άσχετη αγορά με διαφορετικά προϊόντα. Εξάλλου, αν θα αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Ξάνθης, τις επιχειρήσεις που έχουν βιβλία, θα σας δώσει έναν αριθμό πάνω από…130» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «βλέπουμε λοιπόν πόσο παραπλανητικές είναι οι εικόνες τελικά και πόσο σοβαρά αντιμετωπίζεται ένα προϊόν στην χώρα μας, όπου μάλιστα γεννήθηκε ο λόγος. Αντιθέτως υπάρχουν άλλες ευρωπαϊκές αλλά και ανατολικές χώρες, όπου το βιβλίο προστατεύεται ιδιαίτερα. Επενδύουν οι άνθρωποι επάνω στην γνώση».

«ΑΣΗΜΑΝΤΗ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Αναφορικά με το αν το «ηλεκτρονικό βιβλίο» επηρεάζει την όλη κατάσταση, ο κ. Σπανίδης σημείωσε ότι «το ηλεκτρονικό βιβλίο στην Ελλάδα έχει ασήμαντη κατανάλωση, γιατί δεν διαβάζει ο Έλληνας. Μπορεί να έχει μέσα σε μια εφαρμογή ενός ταμπλετ, μερικά βιβλία, αλλά δεν νομίζω ότι θα καθίσει να τα διαβάσει από το ταμπλετ. Αυτό το βλέπεις κάνοντας ένα τεστ σε μαζικούς χώρους όπου διαπιστώνεις ότι η χρήση της τεχνολογίας δεν είναι για την ανάγνωση ενός ηλεκτρονικού βιβλίου αλλά για να «χαζέψουμε» εικόνες, ψιθύρους, κουτσομπολιά κλπ, τα οποία αποσπούν την προσοχή μας από την ουσία και σπαταλούν τον χρόνο».

«ΑΣΑΦΗ ΚΑΙ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ – ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΟΙ ΗΡΩΙΚΟΙ ΓΟΝΕΙΣ  ΠΟΥ ΩΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ»

«Σήμερα στην Ξάνθη υπάρχουν όλα και όλα δύο βιβλιοπωλεία και τέσσερα σοβαρά βιβλιοχαρτοπωλεία. Τα βιβλιοπωλεία φυτοζωούν. Έχουν χαθεί από αυτούς τους χώρους οι ηλικίες (παιδικές, εφηβικές, μετεφηβικές). Αν περιμένουμε να έρθει ο Ιούλιος για να έρθουν να πάρουν μερικά βιβλία, αυτό είναι και λίγο ματαιόδοξο» συνέχισε ο κ. Σπανίδης, σημειώνοντας ότι «τα πράγματα είναι ασαφή και απαισιόδοξα. Είναι τραγικό ότι δεν μπαίνουν σε αυτούς τους χώρους πλέον γονείς με παιδιά, δεν μπαίνουν παιδιά, δεν υπάρχει επισκεψιμότητα και είναι προς τιμήν των όποιων ελάχιστον ηρωικών γονέων, που ωθούν τα παιδιά τους στο να διαβάσουν. Και για αυτό η κοινωνία μας έχει αυτά τα σημάδια που βλέπουμε κάθε μέρα. Υπάρχει μια αδιαφορία σε καθημερινά πράγματα, ένας «ωχαδερφισμός» και μη συμμετοχή στα κοινά».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 9/7/2019}