Οδηγίες της Πυροσβεστικής Ξάνθης προς τους αγρότες

Η  Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης στην προσπάθειά της να λειτουργήσει και προληπτικά εκδίδει «επιστολή» που απευθύνεται στους αγαπητούς συντοπίτες του Ν. Ξάνθης κυρίως αγρότες :

  • 1ον  Παρέχοντάς τους  κάποιες στατιστικές πληροφορίες σχετικά με τις καμένες εκτάσεις που αφορούν καλλιέργειες, οι οποίες κάηκαν εξαιτίας καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών,
  • 2ον  Υπενθυμίζοντάς τους τις αρμόδιες Πυροσβεστικές διατάξεις που ρυθμίζουν τέτοια θέματα
  • 3ον  Επισημαίνοντάς τους τις ποινικές και χρηματικές κυρώσεις που θα υποστούν και
  • 4ον   Τονίζοντάς τους τις καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον των πυρκαγιών.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΞΑΝΘΗΣ

Αγαπητοί συντοπίτες,

Κάθε χρόνο στη χώρα μας καίγονται περίπου 200.000 στρέμματα αγροτικών-δασικών εκτάσεων, τα 100.000 είναι δάση, τα 50.000 αφορούν καλλιέργειες, οι οποίες κάηκαν κυρίως εξαιτίας καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών.

Σχεδόν το σύνολο των πυρκαγιών ξεκίνησαν από απώλεια ελέγχου καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών ή άλλων εργασιών, με ολέθρια αποτελέσματα για το φυσικό κεφάλαιο της χώρας μας αλλά και με μεγάλο φόρο σε ανθρώπινες ζωές.

  • Σύμφωνα με την Πυροσβεστική διάταξη 9/2000 κάθε έτος από 1 Μαΐου έως και 31 Οκτωβρίου απαγορεύεται η χρήση φλόγας στην ύπαιθρο καθώς και η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών.
  • Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 4/2012, ομοίως η ανωτέρω απαγόρευση ισχύει και για οικοπεδικούς χώρους.

Πρέπει να αντιληφθείτε ότι πέραν των σοβαρών κοινωνικών, περιβαλλοντικών, οικονομικών και υγειονομικών επιπτώσεων στην ελληνική κοινωνία από αυτές τις πυρκαγιές, οι επιπτώσεις εξειδικεύονται στον δράστη της κάθε πυρκαγιάς ως εξής:

  • α) Ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με τα άρθρα 264 και 265 του Π.Κ. με ποινές από ένα έτος φυλάκιση έως και ισόβια κάθειρξη αναλόγως των συνεπειών από την πυρκαγιά.
  • β) Χρηματικά πρόστιμα
  • γ) Μείωση ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος ενημερώνεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για κάθε καμένη αγροτική έκταση με συντεταγμένες περιοχής.

Να σημειωθεί ότι η μείωση ισχύει για όλα τα καμένα αγροτεμάχια, χωρίς να εξετάζεται από που ξεκίνησε η φωτιά.

Πολίτες του Νομού Ξάνθης, σας καλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τα ανωτέρω και όλοι μαζί να συνδράμουμε στην προστασία των ζωών, περιουσιών και του περιβάλλοντος.

Μην ανάβεις φωτιά κατά την αντιπυρική περίοδο – οι συνέπειες της πράξης σου μπορεί να είναι ασύλληπτα καταστροφικές.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/, 2/7/2019}